[#1] POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40
Mam A1200 w obudowie Infinitiv ze slotami Zorro II. Dzisiaj zakupiłem kartę apollo 040/40 MHz.

Przy pierwszym uruchomieniu Ami z kartą system ruszył, w bootmenu karta widniała jako working, ale system nie wykrywał pamięci i 040. Wyjąłem kartę, zamieniłem miejscami simmy i ... czarny ekran. Tak samo po wyczyszczeniu złącz.

Kiedy kolejen próby nie dawały rezultatu rozłożyłem ami na cześci, odmontowując kartę zorro II i czyszcząc łącze krawędziowe na płycie głównej, złożyłem ami od nowa i tak samo - czarny ekran. NIe reaguje na nic. Około raz na 10 odpaleń Ami wyświetla czerwony ekran, który przy resecie zamienia się w szary , a potem znowu czerwienieje.

Żebyście nie pomyśleli że ze mnie lama - jest to moja 3 amiga, a z kart turbo do A1200 zwycięsko wyszedłem już z pojedynków z apollo 040 (inny egzemplarz), elbok 030.40, elbox 1200/4 i blizzardem PPC. Zmusiłem też do współpracy zdezelowaną cd32 z promodule, także z niejednego amigowego "pieca" chleb jadłem, ale takich objawów nie miałem nigdy ....

Mam konkretne pytania :

- czy sama płyta zorro II bez żadnych kart powinna być widoczna w Expansion Board Diagnostic ??
- czy karta apollo na złączu krawędziowym przejściówki płyty zorro II powinna być dociśnięta do końca - tzn tak żeby nmie wystawały spod niej końcówki styków łącza krawędziowego i nie było widać szparki w łaczu - w a1200 bez zorro tak walsnie sie dociska, a tu nie daje rady, alebo ma tak byc ...
- czy karte turbo może rozłożyć trochę srebrnej pasty przewodzącej, która spod radiatora dostanie się na płytkę drukowaną i do gniazda simm ??
- czy moj powrot na lono amigi musi byc tak bolesny i zaczynac sie od wywalonych dwoch stow na zwalone apollo ??/

Pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Moze jest ktos z Gdanska kto zaoferuje sie przetestowac karte w swojej A1200 ??
[#2] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@twardy, post #1

Mialem kiedys Apollo 040 i podobny problem .
Ale najpierw kilka odpowiedzi na Twoje pytania :

Sama plyta Zorro nie jest widziana w bootmenu.
Karta Apollo musi miec dobry styk z plyta gl.
Amigi tzn. :
Najlepiej wez jakas igle lub cos cienkiego i
delikatnie poodginaj styki na zlaczu karty do
wewnatrz.Tylko nie zamocno bo bedzie ciezko
zalozyc Apollo na Zorro.
Pasta przewodzaca nie przewodzi pradu,tak wiec
chocbys zalal taka pasta cala Apollo to nic sie
nie stanie.
I nie przejmuj sie zbytnio bo ja nad takim
problemem przsiedzialem kiedys cala noc a sprawa
okazala sie bardzo banalna :)

Jesli chodzi o styki to tak samo zrob ze zlaczem
pamieci siem na karcie.

Czy karta dziala bez pamieci sim ?
Jakie masz kosci rom ? 3.0 czy 3.1 ?
Czy Amiga startuje w dosie bez startup-squence?

Moj numer GG to 2299734

Wiec mozemy pogadac.

Pozdrawiam :)

[#3] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@kadarr, post #2

>Czy karta dziala bez pamieci sim ?

nie, ale sprobuje z innymi kostkami

>Jakie masz kosci rom? 3.0 czy 3.1 ?

3,0

>Czy Amiga startuje w dosie bez startup-squence?
nie można wejśc do start-menu - jak juz mowilem czarny albo czerwony ekran i nic poza to

Inne info: amigę tez mam od niedawna i zauwazyłem, że czasem po resecie tez ekran się robi czerwony, miga dioda i dalej ami normalnie sie rebooruje, zadnego software failure... moze to wina tego ze zasilanie przez zorro idzie i cos nie przewodzi ??

[#4] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@twardy, post #3

Tu cytat z artykułu Kolorki w dziale PPA/Sprzęt:
"Czerwony -- błąd sumy kontrolnej ROM lub błąd sprzętowy. Oznacza to, że uszkodzony został Kickstart albo któreś z podłączonych urządzeń (kart)."
Co to może oznaczać - dużo - uszkodzenie Kickstartu, problemy z zasilaniem, sam Apollo też może być uszkodzony....
A amiga uruchamia się bez tego Apolla?
A jak podpiąłeś zasilanie? Bo konstrukcja z płytą Zorro powinna być zasilana przez tę płytę, nie przez złącze od standardowego zasilacza na płycie A1200.
[#5] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@wali7, post #4

witam miałem też niedawno podobny problem mój konfig jest identyczny i podobnie się zachowywał po włożeniu karty rozwiązanie jedno w moim przypadku poodginałem tak jak opisał kolega wyżej złącze karty z (zorro lub płytą główną ) lecz nadal był problem okazało się że na apollo powstały gdzieś zimne luty przy podstawce pod simm po podlutowaniu ruszyło tylko to poprostu się dzieje wtedy gdy poprzedni właściciel dość często wkładał i wyjmował karte.
Powodzenia Krzysiek
[#6] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@krzysiek, post #5

Ok, nei bylo mnie parę dni , ale ami przebadałem. Nic nie pomaga, oto co zrobiłem

- poodginałem blaszki na złączu w apollo i na gniezdzie laczocym plyte glowna z zorro
- "przejsciowke" do polaczenia zorro i plyty glownej przykrecilem srubami do plyty zorro
- wszyskie czesci kompa rozlozylem i zlozylem ponownie
- przeczyscilem wszystkie zlacza krawedziowe
- zasilanie jest oczywiscie podlaczone do plyty zorro II

Nic nie pomoglo oto objawy:

- przy ami bez kart turbo system dziala przez kilkanascie minut, potem przy resecie zaczynaja sie pojawiac czerwone ekrany, a system przestaje wykrywac klawiature, stacje dyskow, albo np. klikanie mysza

- ami z karta turbo daje czarny ekran i z rzadka przy resecie ekran czerwony, raz pojawil sie tez ekran zielony

[#7] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@twardy, post #6

podociskaj machy na apollo, sprawdź czy kickstart dobrze siedzi, obejrzyj zlącze apollo i zorro czy przypadkiem jakiś pin się nie podwinął
[#8] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@Valwit, post #7

i jeszcze sprawdź tego Apolla w innej A1200
[#9] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@wali7, post #8

a jesteś pewien że masz dobry zasilacz? jeśli amiga świruje bez karty turbo, a po jej włożeniu ma już kompletny odlot to może wskazywać na niestabilne zasilanie. gorszą alternatywą jest uszkodzenie samej amigi.
[#10] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@twardy, post #1

Na pierwszy rzut oka, ewidentnie jakosc poloczen pomiedzy modulami,a w temacie ich czyszczenia przyjmuje pod numerem 2750868 (pierwsza wizyta bezplatna...). Oczywiscie chodzi o GG i trzeba sie przedstawic (nick wystarczy).
[#11] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@wali7, post #9

hmm.... moze najpierw inny zasilacz podlacze ???

[#12] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@krzysiek, post #5

A ja sobie nadal podejrzewam zlacze pamieci simm.... (znaczy jego "kontaktowosc". Tyle sie z tym kiedys pie...., ze do konca swiata bede pamietal :))
[#13] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@Seeker, post #10

Mysle ze wskazowki dotyczace czyszczenia na ogolnym forum moga sie tez przydac innym.

[#14] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@twardy, post #6

Sprobuj moze wyjac i wlozyc (bardzo ostroznie i byc moze kilka razy) romy. Jesli na poczatku dziala, to nic nie powinno byc uszkodzone.
co najwyzej kontaktu gdzies nie ma na przyzwoitym poziomie. W przypadku powazniejszych uszkodzen, komp nie powinien w ogole ruszyc.
[#15] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@Valwit, post #7

Raczej nie podwiniecia bym sie obawial, a warstwy nalotu na koncowkach, ale ogolnie masz racje, objawy sa bardzo podobne.
[#16] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@twardy, post #1

Looknij tu:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=15933&t=15933

Może coś jak u mnie :)

Pozdrawiam
[#17] Re: POMOCY !!! Problem a Apollo 040/40

@Seeker, post #10

Witam!

Zdobyłem inny zasilacz do ami i oto co zrobiłem:

-Dałem won płytę zorro II i podłączyłem zewnętrzny zasilacz
-wyjalem i wlozylem spowrotem romy na plycie gl, oraz uklady mach w apollo

najpierw odpalilem gola plyte z apollo bez simmow ... pare razy nic i za ktoryms tam razem jak wlazylem i wyjalem karte plyta sie zabootowala i karta byla widoczna w bootmenu, potem wlozylem simmy - z dwoma nie poszla, z jednym tak ... ale jak podlaczylem hadeka, cd i stacje (oczywiscie napedy pod zasilaczem 200W) to juz nic nie ruszylo - black screen, po wyjęciu karty objawy jak wczensiej - tzn trochę pochodzi a potem przestaje widziec klawiature i red screen

oto co wydedukowałem:

- może być coś nie tak z płytą gł ....
- może być coś nie tak z apollo ....
- może być coś nie tak z gniazdem w apollo albo ze zlaczem krawedziowym ...

gdyby rom byl padniety od razu by nie szlo ......

W zwiazku z powyszym poszukuję amigowca z Gdańska (najlepiej Morena i okolice) w celu przetestowania kart w innej a1200, tudzież wsadzenia do mojej amigi jakiejkolwiek innej kart rozszerzeń ...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem