[#1] Mysz z pcUJKI?
Dziendoberek.
Poraz kolejny prosze o pomoc forumowa brac amigowa. Otuz uzywam od kilku lat mysze z Amiga Tech no daje sie juz dosc mocno odczuc ze gryzon z dnia na dzien zuzywa sie coraz to bardziej. Moze ktos z was wykonal jakos przejsciowke na mysz z piecyka? Prosze o jakiekolwiek namiary na schematy ewentualnie ich testy w swiecie materialnym :)!

[#2] Re: Mysz z pcUJKI?

@Lokaty, post #1

Jeżeli chcesz sam wykonać to ps2m wydaje się być znakomitym wyborem.
Całość (czyli opis, schemat i oprogramowanie) dostępna na aminecie.
Ten interfejs oferuje chyba największą funkcjonalność ze wszystkich, jakby to powiedzieć, "darmowych". Zbudowany na mikrokontrolerze PIC16F84 (albo jakiś inszy w każdym razie PIC ;) ), programator do niego, t z tego, co pamiętam 1, albo dwa tranzystory, kilka rezystorów, kabel i wtyczka do parallel, opis programatora i soft leży na aminecie. Nie trzeba się w to specjalnie zagłębiać, wystarczy zmontować, wsadzić PIC i zaprogramować.
A jak lubisz wyzwania, to zbuduj sam od podstaw, jakby co, to mam jakieś materiały na temat protokołu PS/2.

A ja mam oryginalną myszkę z a600 zakupionej w '92 i działa jak nowa, raz musiałem skrócić nieco kabel, bo się przetarł i wymieniłem micro-switche, bo poprzednie trzeba było naduszać z mocą Herr Kulesa.
[#3] Re: Mysz z pcUJKI?

@shg, post #2

Poszukaj na aminecie chyba sie nazywa mouse2ser(jakos tak cos z serialem bylo zwiazene i mysza) podpinasz ja pod port serial kiedys znalazlem w kuferku w MA jak masz stare numery to poszukaj.Jedyny mankament to nie bedziesz mogl obslugiwac myszy w early startup.

[#4] Re: Mysz z pcUJKI?

@shg, post #2

dzinx za podpowiedz co do ps2m. pozostaje tylko kwestia czy bedziedzialac?.

[#5] Re: Mysz z pcUJKI?

@Lokaty, post #4

A co czy będzie działać?
Jak na mój gust, to conajmniej powinno. :D
Programator do PICów mimo swej prostoty jest w pełni sprawnym narzędziem.
Program, który w procku siedzi też powinien być w porządku. Autor wykonał to urządzenie i przetestował z różnymi myszkami.
Elektronika - to jest takie proste, że musi działać :D

Niedługo zacznę składać interfejs na procku AT89C2051, domyślam się, że jesteś zainteresowany? :D
Ale to raczej taki prosty będzie, bez obsługi kólek, tak w ramach rozrywki :D
[#6] Re: Mysz z pcUJKI?

@shg, post #5

To moze zrobic na tym procku interfejsik, ktory pozwoli zaemulowac joystick (pad) na klawiaturze pecetowej. (gralo by sie "strzalkami").
Po prostu, zamiast joya podlaczalo by sie klawiaturę.
[#7] Re: Mysz z pcUJKI?

@Norbert, post #6

można :D
można by zrobić nawet jedno urządzenie i w zależności od tego, co by było podłączone spełniało by dwie różne funkcje, można by też zrobić odrazu dwie funkcje na jednym procku, pomyślę nad tym. Klawiatura i mysz maja ten sam protokół transmisji, różnią się tylko przesyłanymi danymi, więc jak się zrobi myszkę, to połowa obsługi klawiatury będzie już w zasadzi gotowa.
A jakby dobrze zakombinować, to można napisać soft, który za pomocą linii portu prześle do procka odpowiednie tabele konwersji, żeby móc sobie dowolnie przyporządkować klawisze poszczególnym kierunkom.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem