[#1] systemy operacyjne
na poczatek... jestem lama w zwiazku z systemami operacyjnymi na Amige, poza standardem AmigaOS... zatem mam pare pytan:

1) AROS, rozumiem ze ten system przerodzil sie w urozmaicenie dla PieCa... zatem mam pytanie typu...
czy wyszly jakie kolwiek wersje alpha/beta/preview/demo bezposrednio na Amige?

2) gdzies widzialem na jakiejs stronie ATOMNET cos tam Amiga, zawierajacej instalki whd, jakis inny malo znany wogole system... ktos moze cos kojarzy?;)

3) gdzie znajde do zassania linuxa, najlepiej w wersji najbardziej okrojonej, ktora ruszy pod 68k

4) MorphOS tylko dla PPC? pod 68k nie ma szans aby poszedl?

5) chcialbym sie dowiedziec czy istnieja jeszcze jakies inne systemy dla Amigi 68k

dzieki za info;)
[#2] Re: systemy operacyjne

@AmigaRuleZZZ, post #1

Ad. 1 - polecam lekturę artykułu, który znajduje się w dziale Publicystyka.
Ad. 3 - w dziale Programy jest stosowny artykuł wraz z odnośnikami
[#3] Re: systemy operacyjne

@AmigaRuleZZZ, post #1

co do linuxa pod m68k to popatrz na gforum w dziale LinuxPPC tam jest podany link do linux`a na m68k. nie ma tam podanego tylko link`a do pakietu ktory jest wymagany do instalacji tegoz linuxc`a na tej platformie. pakiet ten mam zgrany na dysku i link do niego tesh powinien tam jeszcze byc ale to nie wczesniej jak jutro moglbym podac.
[#4] Re: systemy operacyjne

@Maxik, post #3

spox, tylko gdybym jeszcze znal adres tego gforum;)
jesli chodzi o link podany w arcie na PPA... to obu plikow nie idzie sciagnac z podanych linkow... jest "File Not Found" ;)
http://people.debian.org/~cts/debian-m68k/potato/

co do arta o Arosie... nie moge sie tam doszukac infa o ewentualnych releasach na Amige...
[#5] Re: systemy operacyjne

@AmigaRuleZZZ, post #4

oto link do tego posta na forum: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=14&i=29&t=17 jak bys chcial to daj znac na priv to dam ci link do potrzebnego pliku lub wysle ci go na poczte. lub nawet dodam na dniach linka na forum do tego pliku co jest wymagany (a nie ma go na CD do tego linuxa :( )
[#6] Re: systemy operacyjne

@AmigaRuleZZZ, post #4

a przeczytales co jest na stronie? przekierowanie na nowsza
dystrybucje: http://people.debian.org/~cts/debian-m68k/woody/

[#7] Re: systemy operacyjne

@AmigaRuleZZZ, post #4

co do arta o Arosie... nie moge sie tam doszukac infa o ewentualnych releasach na Amige...

A przeczytałeś chociaż artykuł?
[#8] Re: systemy operacyjne

@mailman, post #7

Jeszcze dodam, że w Twoim pytaniu o AROS-a jest już odpowiedź.
[#9] Re: systemy operacyjne

@mailman, post #7

Wyznaczono bounty za integrację z UAE (zamiast AmigaOS 3.x) i wiele się na ten temat dyskutuje (nie gdyba/narzeka). Taki kickstart (i reszta) powinien na classic/68k chodzić - może nawet da się wypalić w jakimś flashu?

[#10] Re: systemy operacyjne

@AmigaRuleZZZ, post #4

masz Amigę i zainstalowany na niej OS3.x ?

jeśli tak, to już masz Arosa na Amigę.
[#11] Re: systemy operacyjne

@R-Tea, post #10

masz na mysli to ze jest to teraz rzecz dla osob ktore maja PieCa a byli kiedys Amigowcami i chcieli by w jakis sposob zaspokoic swoj glod za Amigo-podobnymi rzeczami?
ja bym go chcial ze wzgledu na to ze jest to jakis inny system i na pewno nie jest identyczny do AmigaOS... fajnie wyglada ze screenow, fajnie ma niektore rzeczy rozwiazane... chcialbym DLA ODMIANY, sobie to zainstalowac na Ami, ale jak znalazlem na stronie glebiej, nie jest to dostepne do sciagniecia a jedynie testowane na UAE;(
[#12] Re: systemy operacyjne

@AmigaRuleZZZ, post #11

Raczej daruj sobie inne systemy na 68k. Chociaz mozesz powalczyc z Linuxem i pochodnymi ale ze wzgledu na predkosc to tylko w konsoli...

Drugim oprocz WB najsensowniejszym systemem jest MacOS 68k 7.xx-8.1. Chodzi z idenyczna predkocia jak w oryginale. Jest kilka emulatorow. Ja polecam ShapeShiftera v3.11 i MacOSa v8.0. Jezeli masz Ami w necie to mozesz uzywac internetu takze na MacOSie. Jakby co to zapraszam na priv.
[#13] Re: systemy operacyjne

@AmigaRuleZZZ, post #1

AmigaRuleZZZ napisał(a):

> 3) gdzie znajde do zassania linuxa, najlepiej w wersji
> najbardziej okrojonej, ktora ruszy pod 68k

Jeśli zdecydowałbyś się jednak na coś innego niż Debian to podaję linki dotyczące NetBSD/amiga m68k. Nie wiem dlaczego chcesz wersji okrojonej, ale jeśli już chcesz to w NetBSD wystarczy zainstalować jedynie base.tgz i etc.tgz aby można było wystartować. Potrzeba na to jakieś 75MB na twardym dysku (+ trochę miejsca na partycję swap. Zazwyczaj przyjmuje się tu wielkość dwukrotnie większą od ilości ramu).

Instalka podstawowego systemu (bez dodatkowych pakietów, które dostępne są osobno):
ftp://ftp.netbsd.org/pub/NetBSD/iso/2.0/amigacd.iso.torrent
ftp://iso.netbsd.org/pub/NetBSD/iso/2.0/amigacd.iso
lub po prostu:
ftp://ftp.netbsd.org/pub/NetBSD/NetBSD-2.0/amiga/

Dokumentacja:
ftp://ftp.netbsd.org/pub/NetBSD/NetBSD-2.0/amiga/INSTALL.html
http://www.netbsd.org/Ports/amiga/
http://amiga.to.jest.to/netbsd/

Jeśli będziesz miał więcej pytań to zapraszam na forum PPA-LinuxPPC

[#14] Re: systemy operacyjne

@Andrzej Drozd, post #12

Andrzej Drozd napisał(a):

> Raczej daruj sobie inne systemy na 68k. Chociaz mozesz
> powalczyc z Linuxem i pochodnymi ale ze wzgledu na predkosc to
> tylko w konsoli...

Napisz proszę troche więcej na ten temat:
- na jakim sprzęcie uruchamiałeś Linuksa m68k?
- co konkretnie było zbyt wolne, jakie programy pod X11?

[#15] Re: systemy operacyjne

@_Rammy_, post #14

Rammy - wolne/szybkie to zawsze rzecz wzgledna, dla mnie za wolne bylo nawet na bvision...

[#16] Re: systemy operacyjne

@_Rammy_, post #14

z tego co wiem to kwestia odpowiedniej konfiguracji i system chula.
czy te pytania od _rammy_ dotyczyly mnie?
1) Sprzet:
a) A1200 8 fast 040/50
b) A4000T 32 fast 020+FPU karta graf (Amiga zdecydowanie szybsza od poprzedniej)
2) jeszcze linucha nie instalowalem
[#17] Re: systemy operacyjne

@_Rammy_, post #13

dzieki, sciagam z podanego linku base.tgz, etc.tgz i games;)
wersje okrojona bo chce zaoszczedzic miejsca na dysku, chce zeby mi sie szybko sciagnelo i na razie chce tylko sobie to obaczyc...
[#18] Re: systemy operacyjne

@Kaczus, post #15

Kaczus napisał(a):

> Rammy - wolne/szybkie to zawsze rzecz wzgledna, dla mnie za
> wolne bylo nawet na bvision...

Wierzę Ci. Chciałbym natomiast ustalić gdzie dokładnie jest to wąskie gardło. Bo możemy mówić o szybkości X serwera albo o szybkości window menagera. Możemy też mówić o szybkości desktop menagera lub jakiegoś konkretnego programu uruchomionego w tym środowisku. Dlatego pytałem co dokładnie było zbyt wolne.

Niedługo (pewnie w tym miesiącu) chcę spróbować zrobić z Amigi X terminal. Właściwie tak dla sportu, ale równocześnie chce zobaczyć co się zmieni w szybkości. I nie omieszkam odpalic na tym OpenOffice

[#19] Re: systemy operacyjne

@_Rammy_, post #18

Raczej windowmanagera.. coz nie moglem sie przyzwyczaic do tych wm dla purystow :)

[#20] Re: systemy operacyjne

@_Rammy_, post #18

moglbys zalozyc strone na temat swoich wyczynow.
chetnie bym takie cos poczytal, i temat na pewno bylby dosc oryginalny i ciekawy jak na strone prywatna;)
rozne OSy pod Amigami i refleksje na ten temat...

pomysl o tym!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem