[#1] A500 i HDD - pomocy?
Mam problem z A500 i HDD :/ Mam w Ami ten ROM który umożliwia podpięcie twardego dysku (37.350) i kontroler Elsatu Mega Ram HD, wcześniej miałem dysk 340MB Caviara a teraz chcę podłączyc Seagate 520MB i mam cholerne problemy :/ Dysk był używany na A1200 i wiem, że jest sprawny gdyż na emulatorze WinUAE działa mi bez problemu. Pokasowałem zawartośc, zainstalowałem spod emulatora WB i niezbędne problemy ale Ami nie widze dysku :/ Próbowałem wszelkich możliwych ustawień ale po uruchomieniu programu do zarządzania HD z dyskietki Elsatu wyskakuje mi elsat.device not found lub couldn't open elsat.device. Sprawdziłem SnoopDosem i wrzuciłem plik elsat.device we wszystkie możliwe miejsca gdzie program może go szukac (m.in. do katalogu DEVS dyskietki z Workbenchem) ale nadal nic to nie daje :/ Czy jest możliwe, żeby ten dysk po prostu "gryzł" się z kontrolerem?

Nie wiem już sam, może kontroler jest zepsuty? Znacie może jakieś miejsca oprócz allegro gdzie można tanio dostac jakiś kontroler HD do A500? A może ktoś miał podobny problem z HD do A500 i znalazł rozwiązanie?
[#2] Re: A500 i HDD - pomocy?

@benny, post #1

Kontroler Elsatu nie obsługuje dysków spartycjonowanych pod
Commodorowskimi kontrolerami. Jest niezgodny z Commodorowskim RDB i
jest standardem sam dla siebie .
Przy kontrolerze Elsatu nie ma też znaczenia wersja Kicksatru którą
masz, bowiem cała obsługa HDD umieszczona jest we własnym Romie
kontrolera (elsat.device tam też siedzi). Jedyne co potrzebujesz, to
dyskietka instalacyjna do Elsat Mega RAM HD. Tam wybierasz, czy
instalujesz pod OS1.3 czy 2.0+ (są osobne wersje installera na
dyskietce), partycjnujesz i instalujesz system. Ale ani Mega RAM HD
nie zobaczy dysków spartycjonowanych pod A1200, ani A1200 nie zobaczy
dysków od Mega RAM HD. Warto też wiedzieć, że kontroler ma błąd w
Romie, przez co nie obsłuży drugiego urządzenia (HDD czy CD), ale
chyba były jakieś patche...
[#3] Re: A500 i HDD - pomocy?

@benny, post #1

Kontroler Elsatu nie obsługuje dysków spartycjonowanych pod
Commodorowskimi kontrolerami. Jest niezgodny z Commodorowskim RDB i
jest standardem sam dla siebie .
Przy kontrolerze Elsatu nie ma też znaczenia wersja Kicksatru którą
masz, bowiem cała obsługa HDD umieszczona jest we własnym Romie
kontrolera (elsat.device tam też siedzi). Jedyne co potrzebujesz, to
dyskietka instalacyjna do Elsat Mega RAM HD. Tam wybierasz, czy
instalujesz pod OS1.3 czy 2.0+ (są osobne wersje installera na
dyskietce), partycjnujesz i instalujesz system. Ale ani Mega RAM HD
nie zobaczy dysków spartycjonowanych pod A1200, ani A1200 nie zobaczy
dysków od Mega RAM HD. Warto też wiedzieć, że kontroler ma błąd w
Romie, przez co nie obsłuży drugiego urządzenia (HDD czy CD), ale
chyba były jakieś patche...
[#4] Re: A500 i HDD - pomocy?

@wali7, post #3

OK, dziękuję za odpowiedź. Czy mogę zrobic coś, żeby dysk był rozpoznawany przez A500? Może spod WinUAE uruchomic emulację A500 z kickstartem 2.05 i z tym właśnie HDD i wtedy go sformatowac - czy to dobre rozwiązanie?
[#5] Re: A500 i HDD - pomocy?

@benny, post #4

Nie no kurcze, tak się zastanawiam i chyba się tak nie da - przecież goła A500 nieważne z jakim kickstartem nie obsłuży twardego dysku, więc nie będzie on widoczny nawet w WinUAE :/

Hmmm....czy jest jakiś sposób aby ten dysk sformatowac tak, żeby widział go ten elsatowski kontroler MegaRam HD?
[#6] Re: A500 i HDD - pomocy?

@benny, post #5

OK, sformatowałem ten dysk pod WinUAE emulując A500 z romem 37.350, sformatował się bez problemów. Podpiąłem go pod Amigę, zarzuciłem WB z dyskietki, spod WB uruchomiłem narzędzie HardDiskPrep z Elsatowskiej dyskietki dołaczanej do kontrolera, utworzyłem 3 partycje (chociaż podejrzanie krótko to trwało, raptem parę sekund, więc zakładam, że cos jest nie tak) no i dostałem komunikat, że wszystko zakończone i żebym zrestartował Ami. Tak zrobiłem i...kicha :/ Komp nie zauważa dysku nieważne jak ustawię zworki - dysk nie jest wykrywany ani spod WB, ani FM, ani nawet w Boot Menu.

Nie wiem co jest nie tak ale wiem, że na pewno coś nie gra. Nie wiem tylko co :/ Ktokolwiek wie o co w tym może chodzic? Bo kurcze siedzę i kombinuję zamiast zajmowac sie rzeczami o wiele ważniejszymi, które mam do zrobienia "na wczoraj" :/ Będę niezmiernie wdzięczny za wszelką pomoc...
[#7] Re: A500 i HDD - pomocy?

@benny, post #6

chlopie co ty kombinujesz z emulatorem?
wali napisal Ci ze potrzebny jest orginalny sterownik elsatu
kilka klikow w google ...link na stronke elsatu...
ftp nie dzialal ale znalazlem nazwe...kolejny klik google i oto...
http://www.amiga-hardware.com/drivers/IDE_Controllers/megahdpl.lha
dyskietka instalacyjna do Elsat Mega RAM HD!!!

jest tam tez cale mnostwo sterownikow do amigi
fix znajdziesz na aminecie

powodzonka!

[#8] Re: A500 i HDD - pomocy?

@andygroo, post #7

Dokłądnie - być może udałoby Ci się zmusić A500 z Mega RAM HD zobaczył
dysk zpartycjonowany pod A1200 czy WinUAE - obydwa obsługują dyski w
trybie Commodorowskiego RDB. Ale, A500 z Mega RAM HD nie uruchomi się
z takiego dysku, bo elsat.device w pamięci urządzenia, po starcie A500
nie zobaczy takiego dysku. Musisz, jak napisał przedmówca, użyć
dyskietki instalacyjnej Mega RAM HD, a dane przerzucić dyskietkami lub
kablem.
[#9] Re: A500 i HDD - pomocy?

@wali7, post #8

No ale przecież piszę, że mam dyskietkę instalacyjną MegaRamHD i że podczas uruchamiania z niej programu HardDiskPrep wyskakuje mi to can't open lub can't find elsat.device!

Tak samo napisałem przecież, że w końcu uruchomił mi się ten HardDiskPrep i niby w pare sekund mi się podzielił ten dysk, wyszło żebym zresetował Amigę, zresetowałem...i nic. Dysku dalej nie wida.
[#10] Re: A500 i HDD - pomocy?

@wali7, post #8

Ja mialem na swoj sposob podobny problem z dyskami do Ami500. mam w swojej piecsetce kontroler At-ON-HD i jest to otyle "ciekawe" urzadzenie bo po pierwsze mozna podpiac tylko jedno urzadzenie. Po drugie mozna bylo bawic sie z dyskami do pol Gb (1 gb jush za cholere nie zobaczyl :(). Po trzecie zworka musiala byc na master bo inaczej kiszka. No i po czwarte tak jak bylo wymienione wyzej nie byl kompatybilny z Commodorwskim RDB i z kumplami przesiedzielismy kilka ladnych godzinek aby go na A1200 odpalic i niestety byla kiszka. Moze tesh byc taki przypadek ze dysk moze nie byc kompatybilny z tym kontrolerem. Ja mialem podobnie w swojej 1200-tce jak mialem conner`a to dysk zostal wykryty ale po restarcie nie mialem zadnych partycji pomimo tego ze je zalozylem. Sproboj podpiac inny dysk. Innej firmy i postaraj sie podpiac taki ktory nie mial by wiecdej jak 500Mb. Powinno byc ok wtedy :)
[#11] Re: A500 i HDD - pomocy?

@benny, post #9

Ja sam Mega RAM HD nie miałem, miał za to mój szwagier i kilka godzin próbowaliśmy odpalić na nim dysk od A1200 i dysk z niego na mojej A1200. Bez rezultatu. Za to sam kontroler u szwagra chodził bardzo ładnie. Pamiętam, że na dysku instalacyjnym były osobne wersje dla OS1.3 i OS2.0. Szwagier używał tylko OS3.0 (miał przełącznik kickstartów), więc nie widziałem go w akcji pod 1.3, ale z obecności instalki wnoszę że pewnie działa.
Dysk po założeniu partycji musisz sformatować - a więc partycjonowanie, reset, odpalenie z dyskietki, format partycji, przerzucenie danych (zwłaszcza systemu - pamiętaj aby partycja systemowa była bootowalna!), reset - i dopiero wtedy możesz liczyć na odpalenie się z HDD (o ile nie masz dyskietki w FDD).
Co do dysku, to szwagier miał Seagate 850 MB. Bardzo ładnie dysk chodził, i jak pisałem wcześniej - bez żadnych patchy obsłużysz tylko 1 urządzenie.
[#12] Re: A500 i HDD - pomocy?

@wali7, post #11

Ja zrobiłem tak:
Partycjonowanie, reset, odpalenie z dyskietki i...nie widac nigdzie dysku ani partycji i nie mam co sformatowac. Generalnie kicha, chyba już sobie odpuszczę bo raczej nic nie wykombinuję. Ehhh, szkoda. No nic, dzięki wszystkim za rady.
[#13] Re: A500 i HDD - pomocy?

@benny, post #12

A który używasz system? 2.0?
Po spartycjonowaniu i powtórnym uruchomieniu systemu uruchom Format,
tam powinieneś mieć w oknie nazwy napędów do sformatowania.
A po spartycjonowaniu dysku zapisałeś zmiany na nim?
[#14] Re: A500 i HDD - pomocy?

@wali7, post #13

Było tak jak pisałem - "spartycjonował" się w parę sekund, wyszło okienko żeby zrestartowac kompa i tak zrobiłem. Nie było żadnej opcji do zapisania ani nic takiego :/ Używam WB 2.0, spróbuję jeszcze raz i może się coś uda zrobic ale to za parę dni, bo muszę ochłonąc po tych ostatnich wyczynach Amigi :/
[#15] Re: A500 i HDD - pomocy?

@benny, post #14

Wiesz co? To że się spartycjonował w kilka sekund, to nic dziwnego. W
końcu do tego RGB nie musi pchać Bóg wie ile danych
Formatowanie potrwa dłużej, w zależności od wielkości partycji.
Próbowałeś wywołać Format? (bodajże w katalogu System)
[#16] Re: A500 i HDD - pomocy?

@benny, post #14

Wiesz co? To że się spartycjonował w kilka sekund, to nic dziwnego. W
końcu do tego RGB nie musi pchać Bóg wie ile danych
Formatowanie potrwa dłużej, w zależności od wielkości partycji.
Próbowałeś wywołać Format? (bodajże w katalogu System)
[#17] Re: A500 i HDD - pomocy?

@wali7, post #16

Kontroller Elsatu nie obsługuje wielu typów twardych dysków.
Ja sam musiałem kombinować z trzema twardzielami i dopiero za trzecim razem sterownik zobaczył dysk. O ile pamiętam, na dyskietce instalacyjnej MegaRamHD masz podane typy dysków z którymi najlepiej współpracuje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem