[#1] Partycje (amigowa i pecetowa) na jednym dysku?
Proszę o radę w następującej kwestii...
Czy możliwe jest takie "spartycjowanie" dysku, aby jedna lub dwie partycje sformatować na amidze jako amigowe, a resztę dysku przydzielic partycji(jom) pecetowym, tak aby amigaOS (3.1) widział partcję pecetową? I jak to zrobić (chodzi mi m.in. o kolejność operacji na dysku)? Czy potrzbne jest dodatkowe oprogramowanie (aby kożystać z partycji peceta na amidze), czy wystarczy AmigaOS?
[#2] Re: Partycje (amigowa i pecetowa) na jednym dysku?

@lcf666, post #1

Aby korzystać z partycji FAT (niestety nie NTFS) potrzebujesz pakiety
FAT95 lub MountDos. Co do partycjonowania dla PC i Amigi, to da się,
ale trzeba Amigowy RDB zapisać w innym niż normalnie miejscu (w
przeciwnym wypadku zapisanie partycji PC niszczy partycje Amigowe i
vice versa). Był w Amiga Magazynie dokładny opis jak to zrobić - może
wypowie się ktoś kto to robił.
[#3] Re: Partycje (amigowa i pecetowa) na jednym dysku?

@lcf666, post #1

Ja to robiłem, ale to dawno było (już z pół roku będzie :D )

Zobacz to:
http://fatagnus.art.pl/hardamipc2.fa21.fml

Jakby co, to pytać, może jeszcze coś pamiętam. Niestety dodatkowe oprogramowanie jest potrzebne. Można ewentualnie nagrać na dysk filesystem CrossDos, ale on jest raczej mało wydajny, ale za to dysk będzie się automatycznie montował.
[#4] Re: Partycje (amigowa i pecetowa) na jednym dysku?

@shg, post #3

Wielkie dzięki za wskazówki. Szczególnie za link do opisu całej operacji (polecam ten materialik). Teraz tylko czekam na dostawę nowego dysku i zabieram sie do "ciachania".
Swoje doświadczenia opiszę niebawem w tym wątku....
[#5] Re: Partycje (amigowa i pecetowa) na jednym dysku?

@lcf666, post #1

Ja to zrobilem za pomoca CrosDOS v6.06 a prtycje sformatowalem na PC-Tasku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem