[#1] uszkodzony monitor ??
Witam,
"Padł" mi monitor... Może ktoś się zna i coś poradzi, czy da się naprawić...
Chodzi o monitor c1840... Montor ma już sporo lat, ale do mnie trafił niedawno. Po podłaczeniu d A1200 poprzez composite i chinche super działał kilka godzin , aż do czasu gdy nagle obraz zmniejszyl się strasznie i znikł. Teraz po podłączeniu widać tylko niedużą świetlną plamę "drgającą"w samym środku (nie wiem jak ot opisać :), coś jak w tv jeśli coś nie tak z sygnałem, w tych starszych oczywiście ), a w środku coś się dzieje złego, a objawia się to dziwnym dzwiekiem; buczeniem tego bym nie nazwał, al coś w stylu odgłosu a'la świerszcz :) No więc tak się przedstawia mój problem.
Może ktoś się zorientuje co jest nie tak i czy warto monitorek naprawiać (o ile to jest możliwe). Z góry thx za pmoc...
[#2] Re: uszkodzony monitor ??

@xaroo, post #1

sorki za błąd chodzi o monitor commodore 1084 :)
[#3] Re: uszkodzony monitor ??

@xaroo, post #1

witam moim zdaniem padł układ odchylania jak nieznasz sie zabardzo to nie dasz rady tu musi zadziałać ktoś kto zna sie troche na monitorach lub elektronice
ale jak możesz to zajżyj do środka i zobacz czy aby jakiś element sie nie skopcił naprawa takiego czegoś nie jest droga więc spoko tylko niedaj sie nabic w butelke przez elektroników
pozdro
[#4] Re: uszkodzony monitor ??

@xaroo, post #1

Odchylanie raczej będzie w porządku. Masz plamę po środku, a taki objaw wystąpił by, gdyby padły naraz oba układy odchylania, co jest raczej mało przwdopodobne. W wypadku padu jednego z układów miłbyś pionową, lub poziomą linie.

"Świerszczenie" to na 99.9% efekt awarii przetwornicy (zasilacza). Najprawdopodobniej któryś z kondensatorów elektrolitycznych wchodzących w jej "skład" wysechł i utracił pojemność. To bardzo częsty objaw w monitorach i telewizorach. Jak kiedyś dziadkowi przydarzyło się to samo (w TV), to przekazałem, żeby w serwisie powiedzieć, że pewnie kondensator w przetwornicy do wymiany. Efekt: koszt naprawy 29PLN :D

Możesz też próbować na własną rękę naprawiać, nie jest to zbyt skomplikowane, ale trzeba się trochę pobawić. Wylutowujesz pokolei wszystkie "elektrolity" z przetwornicy i sprawdzasz miernikiem pojemności, czy pojemność nie jest mniejsza od 50% podanej na obudowie, ewentualnie omomierzem, czy nie ma przebicia. Ostatnio miałem taki error w telewizorze - padł mały kondensatorek 0.47uF i właśnie od tych mniejszych proponował bym zacząć sprawdzanie, bo jak padną główne kondensatory zasilacza, to raczej palą się bezpieczniki, zresztą główne kondensatory (takie duże, jakieś 100uF/400V) Nie pracują w zbyt uciążliwych warunkach, natomiast te mniejsze tak (są cyklicznie przeładowywane).
Obejrzyj dokładnie płytkę w okolicy kondensatorów, może też się zdarzyć, że elektrolit się wylał i pozostawił jakieś ślady, wtydy masz winowajcę jak na dłoni :D

A i czasem kondensatory zwyczajnie ekspoldują, ze znalezieniem takiego nie będzie problemu
[#5] Re: uszkodzony monitor ??

@xaroo, post #1

"Świerszczenie" to na 99.9% efekt awarii przetwornicy (zasilacza).

Świerszczenie, jak to się tu obrazowo określa, to akustyczny efekt nadmiernego obciążenia przetwornicy impulsowej. Na jednym z jej wyjść jest zwarcie, bądź stan bardzo do zwarcia podobny (np. tranzystor odchylania poziomego, który z jakichś powodów zmienił się w rezystor, a konkretnie jego złącze C-E).
Ja równiez stawiam w tym przypadku na wyschnięty elektrolit.
Ale żeby dokładnie zdiagnozować trzeba by go otworzyć do środka, i zobaczyć, co tam naprawdę piszczy, i z jakiego powodu. :)

bo jak padną główne kondensatory zasilacza, to raczej palą się bezpieczniki,

Z mojej długoletniej praktyki wynika, że bezpiecznik pada dopiero wtedy, gdy jest centralne zwarcie po stronie pierwotnej przetwornicy. Chyba że mówisz o bezpiecznikach rezystancyjnych po stronie wtórnej... Ale nie wszystkie przetwornice posiadają takie, niekiedy takie bezpieczniki znajdują się dalej, już w pobliżu układów które taka przetwornica zasila.
Trzeba iść po ścieżce by takiego odnaleźć... ;)

[#6] Re: uszkodzony monitor ??

@MinisterQ, post #5

aha:) A mi po po prostu zrobil bummm przy Startrecku:) i lezy na strychu,nie mam serca wywalic bo ma znaczek;). Kup inny i tak kosztuje niewiele.
[#7] Re: uszkodzony monitor ??

@Fazior, post #6

Panowie wszyscy macie po trosze racje ale swierszczenie przetwornicy moze tez sugierowac prace bez obciazenia moglo cos poprost peknac lub sie przepalil kondensator w torz ochylania linii(poziomego) pion zawsze jest zasilany z odchylania poziomego jak ono nie ruszy to i pionu nie ma. drugi powod to wyschniety kondensator w zasilaniu trafopowielacza.ale tak na odleglos to naprawiaja w elektroda.pl lepiej jak nie wiesz co robisz to daj komus do naprawy.
[#8] Re: uszkodzony monitor ??

@Dziadziomiecio, post #7

Panowie wszyscy macie po trosze racje ale swierszczenie przetwornicy moze tez sugierowac prace bez obciazenia

Wtedy nie jest to aż tak intensywny dźwięk.

przepalil kondensator w torz ochylania linii(poziomego)

Wtedy byłoby widać działające odchylanie pionowe.

pion zawsze jest zasilany z odchylania poziomego

Nie jest to prawda. W telewizorach często można spotkać się z takim rozwiązaniem, w monitorach nie stosuje się go prawie w ogóle.

[#9] Re: uszkodzony monitor ??

@MinisterQ, post #5

MinisterQ napisał(a):

> (np. tranzystor odchylania poziomego, który z jakichś powodów
> zmienił się w rezystor, a konkretnie jego złącze C-E).

To kolektor ma złącze z emiterem? ;)
Wybacz, tak się tylko czepiłem z okazji pierwszego dnia wiosny!
[#10] Re: uszkodzony monitor ??

@MinisterQ, post #8

Nie jest to prawda. W telewizorach czćsto można spotkać sić z takim rozwiązaniem, w monitorach nie stosuje sić go prawie w ogóle.
Z pewnych wzgledow takie rozwiazanie jest zawsze stosowane w telewizorach zeczywiscie w monitorach jest stosowane bardzo zadko i tu naprawialem taki monitorek Pal ktory mial takie rozwiazanie .W tym modelu sprawdzilem na schemacie przetwornica zasila pion. Jednak takie gdybanie na odleglosc nic nie da to nalezy "pomacac" dopiero mozna okreslic usterkie.
[#11] Re: uszkodzony monitor ??

@PL, post #9

To kolektor ma złącze z emiterem? ;)

Jeednym z najczęstszych uszkodzeń tranzystorów kluczujących w odchylaniu jest zwarcie pomiędzy kolektorem a emiterem. To miałem na myśli. ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem