[#1] SAMBA SAMBA SAMBA
witam mam pewien problem z skonfigurowanie samby.
Po kilku dniach udanej walki z podłączeniem peceta i ami udało mi sie oglądać kopiować kasować pliki na pececie z poziomu AMIGI lecz w dugą stronę nie darady tego zrobić choć amiga jest widoczna ale każdorazowa próba wejścia kończy sie informacja na pececie
że "amiga jest niedostępna" podczas próby wejścia na dyski amigi w oknie genesis
wypisuje "Access from host 192.168.0.1 to port 139 denied
dodam że za ten port odpowiedzialny jest netbios-ssn
moje kompy to celeron 466 + sieciówka 3com xl combo 10Mb
Amiga 1200 apollo 40 sieciówka 3com 3c589d COMBO
jezeli ktoś orientuje sie gdzie popełniłem błąd lub miał podobny problem niech da znac.
moje ustawienie samba confi to:

[global]
workgroup = workgroup
netbios name = AMIGA
server string
log file = /Samba/log/log.%m
max log size = 500
load printers = no
local master = no
guest account = pcguest
guest only = yes
guest ok = yes
[pliki]
comment = dup
patch = /WORK
public = yes
only guest = yes
writable = yes
printable = no
map archive = no
map hiden = no
map system = no

zmieniłem nawet na

[pliki]comment = dup
patch =/WORK
only guest = yes
[#2] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@krzysiekk, post #1

Napewno musisz miec dodanego usera pcguest w genesis.

Brakuje tez lini w [global]

hosts allow = 192.168.0. 127.
[#3] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@nelson, post #2

pcguest jest dodany tak jak trzeba w sumie sam sie dodał podczas instalacji kożystałem też z opisu na stronie ppa i konfig był prawie taki sam
jedyna różnica to program "miamidx"
Ale o tej lini host allow to zapomniałem albo niewiedziałem
dzićki zaraz sprawdze i dam znać
[#4] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@krzysiekk, post #3

No witam ponownie i nadal mam problem z tym udostępnianiem dodałem ten wpis znalazłem nieodpowiednie wpisy instalowałem od nowa genesis i sambe konfigurowałem jak tylko wiedziałem i NIC! działa tylko w jedną strone tzn przeglądam pliki peceta na amidze a pecet widzi że amiga jest ale niema nic udostępnionego nawet tango wypisuje przy prubie wejścia do "udostępnionej amigi" że amiga niema udostępnionych plików a genesis dalej wypisuje acces from host 192.168.0.1 to port 139 danied
może to wina systemu mam os3.9 i jeszcze jedno czy w genesis prefs zakładka acces musze coś dopisać prosze pomóżcie!!! ja chcem w ten sposób udowodnić niedowiarkom że amiga nadaje się do sieci PROSZE
[#5] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@krzysiekk, post #4

Co do zakladki Access to mozesz tam ustawiac dostep do poszczegolnych uslug. Ja mam ustawiony dostep do wszystkiego, czyli wyrzucilem defaultowe ustawienia i mam tylko jedna linie

Service: *
Host: *.*.*.*
Access: allow

Jezeli nadal nie pomoze to pisz na priv lub GG
[#6] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@nelson, post #5

Ja tez mam dokladnie taki problem jak krzysiekk jak do czegos madrego dojdziecie to dajcie znac PROSZE :D
[#7] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@TomK, post #6

no wiesz u mnie dziala samba z genesis :)
[#8] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@nelson, post #7

nowitam i problem z głowy całą noc walczyłem i szkoda że nie doszłem do tego wcześniej wywaliłem wszystko z acces i działa nawet port 901 czyli swat wczytuje sie do przeglądarki teraz jeszcze sie pobawie z tym acces
A teraz kiedy udało misie uruchomić napotkałem na dziwne zjawisko tzn podczas pracy na amidze kopiowanie z peceta i na peceta trwa szybko ale zato podzas pracy na pececie kopiowanie na amige i z amigi trwa owiele wolniej czyli jest różny transwer
i co wy nato????? :D
[#9] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@krzysiekk, post #8

hmm pamietam ze u mnie bylo odwrotnie ze "siedzac" na amidze pliki kopiowaly sie wolniej niz ta sama operacja "z peceta" ale gora jakies 20%. moze masz wolniejszego peceta od amigi ? :D
[#10] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@nelson, post #9

co do tego to juz sam niewiem bo ten pecet to jakoś wolno chodzi a amige to tak wypasiłem że jak mama przychodzi pograć na pececie to nie odróżnia który komputer włącza
dzięki bardzo za porady
[#11] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@nelson, post #7

O wielki gdzie byles jak ja walczylem z SAMBA na AmigaPL :D
Faktycznie wykasowanie wszystkiego z zaklaski Acces pomoglo :D
Choc nie wiem czy do konca ale chociaz znikly te komunikaty z genesis ale nadal nie widze co udostepniam :S
Pozwolisz ze odezwe sie jescze w tej sprawie ale po Swietach
[#12] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@TomK, post #11

no jak to ? przecież to jest proste jak budowa cepa wszystko jest w smb.conf w sambie noi nawet działa swat w przegłądarce aweb czy innej wpisujesz http://swój numer ip:901 i już widać na dodatek w tango trzeba namieszać aby się łączył z hostami które wpisane są w genesis i odrazu trybi. Teraz to pewnie powiesz że mądry a kilka wątków wcześniej niewiedział no ale szybko sie ucze jakby co to klikaj :o
[#13] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@krzysiekk, post #1

to zaraz, bo czytałem cały wątek ale do końca nie obczajam - co trzeba zrobić zeby swat wygenerował strone - bo ibrowse próbuje i próbuje ale nic sie nie pokazuje
[#14] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@rzookol, post #13

Wpisac w przegladarke cos takiego http://localhost:901/
Ale jezeli masz taki problem jak opisany w tym watku to Ci sie nie otworzy i wykasowac wszystkie wpisy w zakladce Access w Genesis
[#15] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@krzysiekk, post #12

Dobra juz wszystko mi dziala :P
Ale mam jeszcze trzy pytania.
W trakcie uruchamiania Tango przy "Searching mounted devices" mam wykrzyknik na niebieskim tle. CZy tez tak masz?
Dlaczego jezeli katalog ktory chce podmontowac ma nazwe z dwoch slow np "Nowy Folder" to nie moge go podmontowac.
Czy Tango mozna podmontowywac katalogi udostepniane na haslo.
[#16] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@TomK, post #14

witam mam pewien link to może wam to pomoże w czymś
http://www.birrabrothers.com/tiger/data/samba/install/index.htm
[#17] Re: SAMBA SAMBA SAMBA

@TomK, post #15

ano co do tych dwóch słów to muszą być niedzielone z tego co wiem to samba i tango jest przeportowane z linuxa i wpisanie takiego dzielonego przypisu jest przyczyną że nie może odnależć zamontowanych katalogów
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem