[#1] ile sie zmiesci do desktopa ?
Witam

Przejrzalem cale forum i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania wiec postanowilem ze zapytam sie expertow:

Napisze moze co mam i co chce zrobic.

Otoz udalo mi sie zdobyc na allegro przelotke mini-IDE na IDE i bede chcial zamontowac laptopowy cd-rom w desktopie, tak jak uczynil to AlaN. Do tego calego majdanu dojdzie Fasta-ATA, HDD 2,5" i sieciowka na pcimpci. Teraz pytanie.. jaka karte turbo moge maksymalnie wsadzic? i nie mowie tutaj o PPC. Czy blizzard 060 z odpowiednim chlodzeniem wejdzie do desktopa i sie tam nie ugotuje ? dodam ze bede mial A1200 konstrukcji Escomu (strzelam: wersja 2B) z zasilaczem impulsowym 25W od amisi 600 (wiem ze te "eskomowskie" czarne zasilacze mialy 3 ampery i ledwo wystarczaly do golej 1200 ;) ). Wszystko rozbija sie o zasilanie i chlodzenie... doradzcie cos.

Peace!
[#2] Re: ile sie zmiesci do desktopa ?

@Arven, post #1

Nie wiem czy to wszystko uda Ci się zmieścić, ale już teraz szukaj jakiegoś zasilacza
[#3] Re: ile sie zmiesci do desktopa ?

@Arven, post #1

A dlczego nie PPC + 060 lub 040/25? PPC w niczym nie przeszkadza a karta wyglada tak samo ;)

Takie karty bez problemu wchodza do desktopa.
[#4] Re: ile sie zmiesci do desktopa ?

@Andrzej Drozd, post #3

Czytalem co M.P. mial w desktopie.. wiem ze mozna tam wieeeele upkowac. Boje sie tylko czy bedzie to STABLINIE dzialalo. Pomijam juz kwestie chlodzenia ale co z zasilaniem ? czy zwykly zasilacz udzwignie to wszystko ?
[#5] Re: ile sie zmiesci do desktopa ?

@Arven, post #4

Zasilacz koniecznie dobry (z wiezy) okolo 200 Wat. Na zwyklym 25 Wat komp sie bedzie wieszal lub resetowal. Odpowiedni zasilacz (z dorobiona wtyczka) kupisz w amigowych firmach wysylkowo lub dolutuj sam.
[#6] Re: ile sie zmiesci do desktopa ?

@Andrzej Drozd, post #5

To wygląda tak... Mam na standardowym zasilaczu od Amigi 500 w Amidze 1200 w desktopie:
-HDD Samsung 40GB 3,5" slim wewnątrz Amigi
-kartę turbo Blizzard 1260/50 32MB ram również wewnątrz :D
-HDD Maxtor 512MB 3,5" na zewnątrz
-Trzy stacje dysków (dwie zewnętrzne i jedna HD-wewnątrz)
-czytnik compakt flashy na pcmcia z pamięcią 64MB
Nic mi się nie ścina, nic nie wiesza się, zasilacz to wytrzymuje choć sam jestem zdziwiony...

Co do temperatury procesora 060/50 (bez żadnych radiatorów, wiatraczków itp.) to:
-po 10 minutach 45C
-Po 20 minutach 56C
-po 30 minutach 61C
-po 40 minutach 64C
-po 50 minutach 66C
-po jednej godzinie 68C
-po 74 minutach 70C
(Dalej już mój termometr elektroniczny nie wyrobił i się wyłączył) - obciążenie procesora było stałe z wahaniami między 25-50%
Test robiłem w styczniu tego roku i sobie wykresy w TurboCalcu zrobiłem hehe... Ale była z tym niezła zabawa :D

Podejrzewam, że jeśli podłączysz CD które pobiera prąd z 5V i hdd 2,5" który pobiera też z 5V to zasilacz nie wyrobi... Chyba że będziesz miał szczęście, ale nie wiem czy warto się łudzić.... Z moich testów stacji dysków wynika, że one też pobierają z 5V napięcie (u mnie nie potrzebowały 12 do poprawnej pracy) więc może się uda bez nich??? Fakt faktem, że warto zdobyć mocniejszy zasilacz niż się bać, że Amiga się zawiesi lub wyłączy...
[#7] Re: ile sie zmiesci do desktopa ?

@radek borowicz, post #6

Rozwazaniem bedzie przyklejenie malego aluminowego radiatora do procka a jezeli dalej beda problemy to z boku obudowy trzeba zamontowac jakis nisko obrotowy (aby nie halasowal zabardzo) maly wentylator (np. 12V podlaczony do 5V). Wystarczy tylko maly ruch powietrza i po problemie. Dodatkowo ochlodza sie inne elementy kompa.
[#8] Re: ile sie zmiesci do desktopa ?

@Arven, post #1

Właśnie 68060 będzie e twoim przypadku najlepszy. Się nie grzeje jak 68040 i nie potrzebuje chłodzenia.
[#9] Re: ile sie zmiesci do desktopa ?

@kmilota, post #8

Dzieki za rozjasnienie mi sprawy.. zdaje sobie sprawe ze kiedys bede musial wylozyc pieniadze na cos lepszego niz amigowski kaloryfer ;)
[#10] Re: ile sie zmiesci do desktopa ?

@Arven, post #1

w tej chwili mam do Amisi zasilacz tower'kowy 150W ale.......
....jakiś miesiąc temu jechałem jeszcze na lekkim zasilaczu od A1200. W moim desktopie ten oto zasilacz pociągnął bez problemu to wszystko co widzisz w moim opisie, nawet z kartą PCMCIA którą sobie surfowałem po necie w tym czasie. Nie miałem żadnych zwiech systemu czy co innego, wszystko startowało, kopiowałem pliki z cd na hd, stacja skrobała dyskietkę w tym czasie. Zmieniłem zasilacz bo mały biały schowałem sobie na pamiątkę i tyle. pozdrawiam p.s. - mam też CD w desktopie. :D :D :D

[#11] Re: ile sie zmiesci do desktopa ?

@arielcpu, post #10

hehe... dobry przykład... Nawet dla mnie...
-040 bierze przecież wićcej prądu od 060
-cdrom od laptopa i hdd 2,5" biorą prąd z 5V...
Nie wiem jak to zrobiłeś, ale nic w Twojej Amidze oprócz portu szeregowego i Pauli nie brało prądu z 12V!!! Może wiatraczek jeśli takowy miałeś... Ale przynajmniej wiem ile go można jeszcze eksploatować :D Pozdrawiam!
[#12] Re: ile sie zmiesci do desktopa ?

@Radek, post #11

Dzieki za odpowiedzi.. juz wiem ze wszystko bedzie chodzic

Mam jeszcze takie male pytanko odnosnie stacji dyskietek robionej przez Escom... czy mozna podlaczyc stara stacje czytajaca dyskietki NDOS ? wiem ze
mozna dolutowac na 10 pinie diode zeby miec sygnal READY ale to nie do konca rozwiazuje problem..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem