[#1] Scandoubler - jakosc obrazu
Pozyczylem na pare dni scandoubler wewnetrzny Micronika (rev. 1.3) do A1200. Jako, ze od jakiegos czasu chodzi on za mna, chcialem sie przekonac jak to dziala zanim go kupie.

Rezultat - pelne rozczarowanie. Jakosc obrazu - porazka. Na moim LCD mam wyrazne pionowe pasy RGB i wszystko smuzy - szczegolnie dluzsze, jasne poziome linie. Obraz przez scandoubler i bezposrednio z portu (w trybie Multiscan) sa zupelnie nieporownywalne.

Mysle, ze spora czesc tych defektow wynika z uzytych kabli - szczegolnie o pomste do nieba wola tasma dlugosci 30cm, ktora podlaczone jest gniazdo VGA.

Czy ktos probowal wymieniac kable na porzadne ekranowane w tych zabawkach? Czy daje to jakies rezultaty?
[#2] Re: Scandoubler - jakosc obrazu

@Bobik, post #1

To jest "zaleta" Micronika. Musisz poszukac innego z innej firmy (nie pamietam teraz kto jeszcze roblil scandoublery).
[#3] Re: Scandoubler - jakosc obrazu

@Andrzej Drozd, post #2

Wiem, ze z naszych firm robil je Elbox - ale wylacznie zewnetrzne.

Gdzies czytalem, ze lepsza jakosc obrazu daja te wewnetrzne, ale mojego przypadku chyba to nie dotyczy :)
[#4] Re: Scandoubler - jakosc obrazu

@Bobik, post #3

O wlasnie, sprawdz tego z Elboxu.
[#5] Re: Scandoubler - jakosc obrazu

@Andrzej Drozd, post #4

Też polecam Elboxa. To zewnętrzny Scandoubler z możliwością rozbudowy do FlickerFixera.
[#6] Re: Scandoubler - jakosc obrazu

@Bobik, post #1

Wydaje mi sie, że coś jest nie tak z tym scandoublerem którego testowałeś. Owszem, pionowe szare pasy po obu stronach ekranu to normalka, ale ogolnie rzecz biorąc obraz jest jak żyleta. Mam właśnie takiego Micronika i bardzo go sobie chwalę. Co do kabli to scandoubler podpiąłem do karty PicassoII poprzez najtańszy kabelek jaki był w sklepie komputeriowym (dałem za niego może z 5 zł ;)). Jakość obrazu jest nadal super!

Pozdrawiam!

[#7] Re: Scandoubler - jakosc obrazu

@MarX, post #6

Czy masz model wewnetrzny? U mnie gniazdo VGA jest podpiete do karty (nakladanej na uklad Lisa na plycie) zwykla tasma - taka jak do dysku, tylko wezsza.

Kiedys zmajstrowalem przejsciowke Amiga RGB -> VGA i uzylem kiepskiego kabla ktory mial tylko 5cm - obraz byl oplakany, ale nadal lepszy niz to o czym wspominam na poczatku. Z tego wnioskuje, ze za fatalny obraz odpowiedzialna jest wlasnie ta tasma, wzglednie kable, ktorymi podpiete sa dwie podstawki nakladane na inne uklady.

Moze byc tez tak, ze scandoubler zbiera sygnaly cyfrowe z plyty i na ich podstawie generuje obraz analogowy - sprawdze to na schematach A1200. Ale nawet wtedy zostaje ta nieszczesna tasma...

Czyzby nikt nie probowal jej wymieniac? :)
[#8] Re: Scandoubler - jakosc obrazu

@Bobik, post #7

Bobik napisał(a):

>
> Czy masz model wewnetrzny? U mnie gniazdo VGA jest podpiete do
> karty (nakladanej na uklad Lisa na plycie) zwykla tasma - taka
> jak do dysku, tylko wezsza.

Tak, mam model wewnętrzny. U mnie też gniazdo VGA połączone jest z taką płytką (z paroma scalakami), którą to płytkę nakłada się na układ U4 (chyba to właśnie wspomniana Lisa ;)), od płytki idą jeszcze dwie odnogi, które zakłada się na układy U7 (przy złączu klawiatury) i U8 (przy złączu stacji dysków). Tasiemka jest faktycznie wąziutka, podobna do tej sygnałowej od dysku.

Pozdrawiam!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem