[#1] Kto pyta, nie błądzi?
Witam, pierwszy raz odzywam się na amigowym forum. Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona w miarę ulgowo i pomożecie mi trochę zaznajomić się z Waszym światkiem. Pleaze, nie przyklejajcie mi plakietki "lamer" za pytania, które mnie dręczą, ale 7 lat życia w Matrixie (czyt. Windowsie :)) odcisnęło na mnie swoje piętno i... nie bardzo wiem nawet, jak poruszać się po Workbenchu. Amigę 1200 kupiłem w dużej mierze dla sceny - wiem, że ten sprzęt dostał duży support ze strony podziemia amigowego, a sam też chciałbym od siebie dać. Tylko gdzie ja tu mam brać się za np. koding, kiedy ja nawet lewdo obsługuję mój sprzęt... Przede wszystkim: słyszałem o Amiga OS, skąd mogę to wziąć? Domyślam się, że to dużo lepszy system od WB. I polećcie mi jakieś dobre książki, które pozwolą mi zaznajomić się bliżej z moim sprzętem - co to są te pierdoły typu chip-ram, fast-ram itd. Wybaczcie, że o to pytam, może wystarczyłoby tylko przejrzeć PPA, ale nie mam na to czasu i szmalu (net kosztuje...). Pomóżcie, proszę.

pozdrawiam

NzPC

PS. To nie koniec, mam jeszcze masę pytań...
[#2] Re: Kto pyta, nie błądzi?

@nawrócony z pc ;), post #1

WB to nie jest system operacyjny lecz coś jakby nakładka (fuj..) Najnowszy AmigaOS to 3.9, ja używam 3.5 i jestem z niego zadowolony. Ty pewnie masz 3.0 albo 3.1. Żeby kupić sobie któryś z tych nowszych musisz mieć także nowszy Kickstart (3.1). Oprócz WB istnieją jeszcze inne tego typu programy jak np. Scalos, DirectoryOpus. Co do literatury to polecam przede wszystkim archiwalne numery Magazynu Amiga, Amiga Computer Studio albo jeszcze starszego Amigowca. Książki to przede wszystkim autorstwa Marka Pampucha, z nowszych bodajże "amiga od A do Z" wydawnictwa Infostrada. Wszystko to można dostać w sklepach internetowych (zajrzyj na Teleport/polskie firmy).

Życzć samych przyjemności z korzystania z Amigi
Pozdrawiam

[#3] Re: Kto pyta, nie błądzi?

@conrad, post #2

Okej, Kickstarta mogę kupić, czy trzeba szukać na Allegro? Co do tej książki, to widziałem ją na aukcji. TiEjczIks za nfo.

PS. .LHA to format jakiegoś programu kompresującego? I czy jeżeli zgrywałem taki staff z PC na HD 1.44, to jak mogę (czy wogóle mogę...) kazać odczytać to systemowi?
[#4] Re: Kto pyta, nie błądzi?

@nawrócony z pc ;), post #3

Nie zapomnij jeszcze kupic procka. Minimum to karta BlizzardPPC 040/40 MHz + 603/160 MHz. Lepiej nie napalaj sie na na wersje z 040/25 MHz (chyba ze zamierzasz od razu podkrecic).
[#5] Re: Kto pyta, nie błądzi?

"PS. .LHA to format jakiegoś programu kompresującego?"

Nie uzywales nigdy na pc WindowsCommandera lub WinZipa itp.? LHA jest tam tak dostepny jak i ZIP.
[#6] Re: Kto pyta, nie błądzi?

Kickstart lepiej chyba poszukać na www.efunzine.com

[#7] Re: Kto pyta, nie błądzi?

Bedziesz mial co poznawac. Gdyby ktos zrobil telenowele o Amidze to bylaby dwukrotnie dluzsza od Mody na Sukces;) Ja tez jestem nawroconym PeCetowcem i wcale tego nie zaluje. Musze jednak przyznac, ze poczatki bywaly trudne. W razie czego pytaj. Napewno pomoge, bo wiem jak to jest jak nie ma sie do kogo zwrocic. Nie jestem jakims autorytetem czy cos (to tak zeby nie bylo niejasnosci).

Pamiec chip to pamiec z ktorej korzystaja uklady specjalizowane Amigi (baaardzo wolna), a fast to krotko mowiac reszta:)
[#8] Re: Kto pyta, nie błądzi?

Jeśli nie masz "czasu i szmalu" to masz problem! I nawet nie chodzi o "szmal" lecz o czas. Literaturę i inne wiadomości trzeba przeczytać a na strony WWW np. PPA trzeba zajrzeć :) Niestety w tej chwili Internet jest głównym źródłem informacji, kontaktów i programów związanych z Amigą. A teraz kilka szczegółów w prostej formie na tematy o które pytasz. Jeśli ledwo obsługujesz swój sprzęt i poruszasz się po Workbenchu to znaczy, że już używasz Amiga OS. W jakiej wersji ? Możesz to sprawdzić w menu Workbencha. Powinieneś tam odczytać wersję ROM, Kickstartu i Workbencha. Jeśli używasz systemu 3.0 lub 3.1 powinieneś mieć 5 lub 6 dyskietek systemowych (na szóstej jest instaler). Jeśli chcesz używać OS3.5 a najlepiej OS3.9 to musisz go zakupić (płyta CDROM). Do tego potrzebujesz czytnik i zainstalowany system (najlepiej 3.1) na twardym dysku. Jeśli Twoja Amiga posiada ROM3.1 to potrzebna będzie jeszcze dodatkowa pamięć Fast. O ile dobrze pamiętam z opisu OS3.9 min. to chyba 6MB. Ale taka mała pamięć wystarczy na niewiele. Pamięć montujesz na ogół do kart procesorowych (TURBO) z lepszym (szybszym) procesorem niż jest w A1200. Jaka to ma być karta i ile pamięci musisz zdecydować sam w zależności od Twoich możliwości finansowych. Mogę podać, że używam Apollo 1240/40 z pamięcią 32MB Fast i coraz częściej zauważam, że przydałoby się więcej i szybciej :) Zakupy możesz zrobić w firmach efunzine, AMIGO, Elbox, X-Soft i innych. Adresy (linki) znajdziesz na AMIportalach, m.in. na tej stronie czyli PPA. Musisz tylko chcieć znaleźć. W razie potrzeby służę pomocą. pisz na priv-a. Mój adres też tu gdzieś powinien być :) Pozdrawiam

[#9] Re: Kto pyta, nie błądzi?

@Andrzej Drozd, post #4

Nie musi odrazu kupować PPC, na początek wystarczy HDD+68030/40MHz. Potem w miarę mozliwość CD+lepszy procek+Tower+GFX.
[#10] Re: Kto pyta, nie błądzi?

Hmmm, ostatnio rzadko bywam na necie, bo tez siedze na modemie, ale jesli chodzi o pomoc (w tym scena + programowanie) to nie ma problemu,rada zawsze się znajdzie, mój mail , powinien być w nagłówku.
[#11] Re: Kto pyta, nie błądzi?

nawrócony z pc ;) napisał(a):

> wystarczyłoby tylko przejrzeć PPA, ale nie mam na to czasu i
> szmalu (net kosztuje...). Pomóżcie, proszę.

Witam Cię!

Moim źródłem informacji o Amidze są najczęściej dawne czasopisma amigowe. Wbrew pozorom z dużej części informacji można nadal z powodzeniem korzystać. Cenię sobie zwłaszcza Magazyn Amiga, ale oczywiście inne są także cenne. Niech wspomnę tylko: Amiga Computer Studio, eXec, Commodore&Amiga, Kebab, Amigowiec.

Można je kupić na:
www.allegro.pl -polecam
http://www.amiga.com.pl/gielda/

> PS. To nie koniec, mam jeszcze masę pytań...

Z przyjemnością odpowiem na pytania.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
http://strony.wp.pl/wp/rjack1/
[#12] Re: Kto pyta, nie błądzi?

@rjack1, post #11

Wielkie dzięki za życzliwość, na pewno skorzystam z pomocy. Co do Magazynu Amiga... z trzydziestu dwóch numerów trochę się dowiem na temat mojego sprzętu :]?
[#13] Re: Kto pyta, nie błądzi?

Podłączam się do pomacy. To mówię ja Arbuz. Wcale nie musisz nic kupować od czego jest to forum? Mój adres Burzenin@Interia.pl. Miłego poznawania Amigi. To tak jak z kobitkami często uczą koledzy ale doświadczenia nabiera się przy bezpośrednim kontakcie POZDRAWIAM

[#14] Re: Kto pyta, nie błądzi?

@NzPC, post #12

No raczej ;)

ale pamietaj, jakby co to jednak w Amigowskim narodzie siła ! :)... mimo że Amigowcy lubią sie kłócić, lubią też pomagać... bynajmniej ja, więc jakby co , to dawaj na maila.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem