[#1] Fonty
czy istnieja jakies pakiety fontow?
mam WordWorth 7 i FinalWriter 97.
chcialbym sobie uzupelnic je jakimis pakietami Fontow, o ile cos takiego istnieje, a mysle ze jest...

dodatkowe pytanie.
podobno fonty dziela sie na jakies rodzaje.
czy ktos krotko mogl by mi wyjasnic na czym polega ich roznica i czy sa obslugiwane przez oba te edytory?
[#2] Re: Fonty

@AmigaRuleZZZ, post #1

1) Możesz sobie zainstalować fonty ttf (za pomocą ttf.library) w WW, w FW zapewnie też - oczywiście spolszczone (poszukaj w archiwum forum :) -problem też opisywany był w ACS.
Efekt oszałamiający w porównaniu z standardowymi fontami.

2) Jeśli się nie mylę to wygląda to tak: są czcionki skalowalne i nieskalowalne. Nieskalowalne wyglądają dobrze (?!) tylko w tachich wielkościach w jakich zostały zrobione np. TopazPl 8 :) ale spróbuj wyświetlić topaz 50?? I w tym momencie wkraczają czcionki skalowalne (kilka rodzajów/typów) super efekt od małej aż do dużej wielkości, antyaliasing krawędzi itp. itd.

[#3] Re: Fonty

@11MASTEr, post #2

Gdzieś dzwoniło.....
Fonty dzielą się na bitmapowe i wektorowe.
Te drugie są skalowalne. Te pierwsze są głównymi w systemie Amigi. W nich każdy rozmiar czcionki musi być opisany w osobnym pliku. Tzn. w uproszczeniu: topaz8 to inna czcionka niż topaz11. Czcionki wektorowe wyglądają lepiej na ekranie ale muszą być przystosowane czyli "przetłumaczone" (poprzez bibliotekę lub inny program) na ten stary system zrozumiały dla AmigaOS (Classic). Występują w różnych standartach. Czcionki wektorowe spolszczone, zarówno w standarcie AgfaIntellifont jak i TrueType można znależć na Aminecie. I będą mogły być śmiało używane w obu programach i nie tylko w nich. Uwaga przy instalacji: WordWorth ma swój katalog z czcionkami.
[#4] Re: Fonty

@Jerzy, post #3

Ja mam w FW 97 fonty TrueType, w sumie to tylko podstawowe z winzgrozy sobie zgrałem, bo tylko takich używam: Arial, TimesNewRoman i Symbol. Korzystam z biblioteki ttf.library. FW97 na 020 + 4MB FAST z TrueType'ami chodzi genialnie (jak na taką maszynę) przewijanie i edycja prawie jak m$ word na 266MHz, a czasami lepiej :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem