[#1] HDD do Amigi 2000
Czy do Amigi 2000 mogę włożyć dowolny kontroler HDD na ISA i podłączyć do niego dysk i CD-ROM ? Jeśli to możliwe, to w jaki sposób można potem zobaczyć taki dysk w systemie, jak go sformatować itd ?
[#2] Re: HDD do Amigi 2000

@grzes, post #1

Nie da się na ISA. Potrzebujesz kontroler IDE (lub SCSI) ZorroII i
stosowny dysk. Zobacz na Big Book of Amiga Hardware (rzuć hasło w
googlu, nie pamiętam linku).
[#3] Re: HDD do Amigi 2000

@grzes, post #1

ISA masz nieaktywne. Kontroler musisz wsadzić do Zorro.
[#4] Re: HDD do Amigi 2000

@wali7, post #2

A to rzuć okiem na stronkę :

http://64.233.183.104/search?q=cache:UkU8tQuugt8J:emulazione.multiplayer.it/cbmitapages/foto/drives/drives.htm+wd1002a+to+amiga&hl=pl

Tam są napędy Commodore i używane w kompach commodore - i jest tam kontroler MFM na ISA - WD 1002A (na dole stronki) i powyżej niego dysk Epson 20 MB.

I teraz najciekawsze jest to że kupiłem A2000 i jest tam właśnie ten zestaw zamontowany....... tyle że nie działa, albo nie wiem jak sprawdzić czy działa. Być może ktoś włożył bezsensownie do kompa ten kontroler i napęd - jako "bonus" . Tyko że akurat na tej stronce jest identyczny zestaw jako pracujący z Commodore.........

pozdrawiam
[#5] Re: HDD do Amigi 2000

@grzes, post #4

Na ISA nic Ci nie bedzie działać w zadnej amidze, one są tam po to zeby mozna bylo podpinac pckarty ktore mialy dzialac ze sprzetowym emulatorem pc ktory to aktywowal sloty isa. Bez emulatora nic nie zadziala w tych slotach. No chyba ze masz golden gate, czy jakos tak firmy GVP czyli karte ktora emulatorem nie byla a miala za zadanie tylko aktywowac sloty. COMMODORE robilo tez PC ktos pewnie zasugerowal sie nazwa firmy, wsadzil toto do ami i stad go masz:)
[#6] Re: HDD do Amigi 2000

@Fazior, post #5

Cały osprzęt do Amigi Commodore opatrywał literą A, np. A590, tak więc to PC w nazwie oznacza zapewne kartę do PC. Jak będziesz szukał kontrolera, rozejrzyj się za kartą SCSI ZorroII - jest ich sporo do A2000, mają z reguły większe możliwości od kart IDE, a dyski SCSI 50 pin kupisz za grosze. Pozatym bez problemu podepniesz CD-ROM, Zip, streamer, czy inny wynalazek.
[#7] Re: HDD do Amigi 2000

@Fazior, post #5

A to zapytak tak : Czy jeśli mam sprzętowy emulator PC, to dysk podpięty to takiej karty ISA będzie mi działał tylko w trybie PC, czy też da się go wykorzystać jako amigowy ?
grzesiek
[#8] Re: HDD do Amigi 2000

@grzes, post #7

Niektóre karty emulatorów umożliwiały obsługę kart ISA z poziomu
Amigi, istniały nawet karty specjalnie w tym celu stworzone
(BridgeBoard), ale pozostaje kwestia sterowników. Chyba istniały
sterowniki do jakichś kart sieciowych ISA, do kontrolerów IDE - nie
wiem. Nawet gdybyś miał ten sterownik, to i tak nie zabootujesz z
niego amigi - potrzebny jest specjalny, stricte amigowy rom na karcie,
z kodem sterownika i obsługą autoboot. Chociaż kto wie? Do amigi
stworzono sporo dziwnych urządzeń i programów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem