[#1] PCMCIA 3COM
W tytule mam oczywiście na myśli kartę sieciową. Używam A1200.
Wszystko działa pięknie, z jednym małym "ale":
Amiga nie startuje z tą kartą! Muszę ją wyjąć, a gdy Amiga się uruchomi, dopiero mogę włożyć kartę.
I/O karty za każdym razem gdy włączam Amigę, jest uciążliwe ponadto boję się o wytrzymałość
styków złącza PCMCIA. No i nie mogę "zautomatyzować procedury sieciowania Amigi przy starcie :(

Czy ten typ tak ma?
Acha, program PrepCard widzi ją jako uszkodzoną, prawdopodobnie jest widziana jako pamięć.
[#2] Re: PCMCIA 3COM

@Prince, post #1

Probowales dopisac do s-s lub u-s "cardreset" i "cardpatch"? (sa na Aminecie).
[#3] Re: PCMCIA 3COM

@Andrzej Drozd, post #2

ja mam to właśnie dopisane i dziala ok.
ale problam mialem inny. Amiga uruchamiale sie z kartą ale po resecie karta nie była widziana w systemie.
[#4] Re: PCMCIA 3COM

@Andrzej Drozd, post #2

Nie próbowałem. Z resetm Amigi i "widzeniem" karty nie mam problemu.
Gdy karta jest włożona, Amiga nawet nie raczy próbować czytać HD, czarny ekran, żadnej reakcji. W momencie wyjęcia karty (Amiga ON)
dioda power robi się jasna (tak jak przy filtrze audio). Może to error z zasilaniem, ale nie sądzę aby przy rozruchu karta aż tyle zabierała prądu.
[#5] Re: PCMCIA 3COM

@R-Tea, post #3

Tak potrzeba tych obu patchy a jezeli ktos ma karty turbo blizzard to goraco polecam BlizKick ma on moduly/fixy do tego rowniez,dla kart apollo jest RemAppolo ktory umozliwia wczytanie modulow
BlizKick-a ;)

Ja uzywajac 3COM EtherLink III z bppc i blizkickiem+fixy nie mialem nigdy problemow
z siecia.
btw podaj typ karty

[#6] Re: PCMCIA 3COM

@Prince, post #4

To jest na 90% problem zasilania.
[#7] Re: PCMCIA 3COM

@Andrzej Drozd, post #6

To nie jest wina zasilania, to jest wina płyty Amigi 1200
Schemat przeróbki jest na Aminecie w dokumentacji
cnet.device lub w jednym z numerów Magazynu Amiga
(znacznie prostrzy).
[#8] Re: PCMCIA 3COM

@zb, post #7

Nie potrzeba robic przerobki jezeli uzyje sie "cardreset" i "cardpatch". Prince napisal ze gdy karta jest w slocie to komputer nie startuje (czyli wyglada na niedobor w zasilaniu). A ta przerobka/lub latki softwarowe dotycza tego gdy karta jest nieaktywna po restarcie. Pozatym 3COMy nie uzywaja cnet.device.
[#9] Re: PCMCIA 3COM

@Prince, post #4

Chyba jednak potrzebna. A o cnet.device wspomniałem tylko
dla shematu przeróbki. Ja używam co prawda karty
SMC 8041TX ale objawy są identyczne i nie pomaga
CardReset.
[#10] Re: PCMCIA 3COM

@Prince, post #1

A jaki masz model tej karty? Ja mam 3C589D i nawet nie muszę używać cardreset bo karta jest prawie zawsze widziana card_info i aktywna, jedynie w s-s mam cardpatch.

Jaką masz kartę turbo?, ja BlizzardPPC.
[#11] Re: PCMCIA 3COM

@zb, post #9

objawy są identyczne i nie pomaga
CardReset.

Tzn. ze bez sprzetowej przerobki komputer ci nie startowal wogole, czy system sie wczytal ale cardreset nie uaktywnial karty?
[#12] Re: PCMCIA 3COM

@Prince, post #1

Jest CardReset, CardPatch, kondensator na "Gayle"u i nadal to samo.
Czas na zasilanie :S Zastanawiam się gdzie znaleźć punkt odniesienia do pomiarów.
Między masą wychodzącą z zasilacza (black) a np. obudową jest różnica około 60mA
Ale mierząc napięcia z zasilacza (na przewodach) najbardziej podejrzane jest tylko -12V (BLUE) jest -11.85V czyli i tak w normie.
Musiałbym wykonać pomiar w jakimś newralgicznym miejscu, a nie jest to ani łatwe, ani bezpieczne.
Kończę, bo w Polsacie właśnie MacGyver się zaczyna, może coś mi wpadnie do głowy :P
[#13] Re: PCMCIA 3COM

@Prince, post #1

ja mam 3Com 3CCE589ET i nie stosuje żadnych dodatkowych programików. działa bez problemu. :D :D :D

[#14] Re: PCMCIA 3COM

@Prince, post #1

:( Chyba sprzedam tą kartę (3C 589E)
Czasami ją wkładam/wyjmuję kilka razy dziennie. Tu już nie chodzi o to że start kompa jest utrudniony (PCMCIA w towerce),
ale naprawdę boję się że w każdym momencie padnie mi złącze.
Zrezygnowałem ze sprzętowej przeróbki na Gayle. Nie pamiętam dlaczego, ale coś mi nie pasowało.
Zauważyłem że gdy wkładam kartę (muszę przy odpalonym kompie) to czasami zamraża się kursor myszki, po wyjęciu wraca do normy.
Czy ktoś z użytkowników tej karty też to zauważył?
[#15] Re: PCMCIA 3COM

@Prince, post #14

Hej

Ja mam model 3CCE589ET czyli dokladnie taki jak ty. Uzywam karty na 2 amigach (A600HD i 1200) i nigdy jeszcze nie mialem tego typu problemow. Karta jest wpieta na stale, miami smiga tak jak i net. Zadnych "cardreset" i "cardpatch" nie ustawialem. Jedyne czego potrzebowalem to: 3c589.lha i stosu TCP/IP (w moim przypadku: Miami32b). Czy komputer pracuje mniej stabilnie jak masz wsadzona karte ? bo jezeli tak, to moze to swiadczyc o niedoborze prundu
[#16] Re: PCMCIA 3COM

@Prince, post #14

No właśnie jeśli twoja karta to ET sprawdź bez tego BlizzardaPPC na gołą Amige co się będzie działo, bo chyba masz PowerPC aż 300MHz, a jak to samo się dzieje na gołej Amidze to kupuj nową kartę (może jest uszkodzona) bo chodzą poniżej 30zeta, i wywal ten kondensator jeśli użyty na Gaylu był odnośnie tylko tego problemu. Jeśli masz możliwość to sprawdź karte w innej Amidze.
[#17] Re: PCMCIA 3COM

@Prince, post #14

Ja posiadam 3CCE589ET - działa bez problemu; żadnych patchów nie potrzebuję, mogę ją wkładać i wyjmować "pod napięciem" - zero kłopotów.

Co do zamrażania kursora, to u mnie tak się zachowuje czytnik kart 'Compact Flash', ale tylko gdy jest włożona do niego karta 32MB - kursor staje jak wryty i ani drgnie; wyjmuję czytnik - kursor działa. Z kartą 256MB nie ma problemów, tylko ta mała 32MB głupieje.

Spróbuj podmienić kartę (pozycz od kogoś) na inny model i sprawdź. Jak będzie ok, to tą co masz opchnij i załatw inną.

[#18] Re: PCMCIA 3COM

@AlaN, post #17

Mam na PCMCIA k.sieciową typu "token ring" IBMa i nic nie zamraża, podobnie jest ok w karcie do FG24 (frame grabber).
Jeszcze nie testowałem bez karty BPPC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem