[#1] Problemy
Nie mogć zainstalować wfmh (polskie locale) cały czas program upomina sić o Cachefont a później o makefontlist.Skąd to wziąć ?
Kiedy próbujć uruchomić unrar-a (3.40) system traktuje mnie prośbą o poczekanie na koniec aktywacji dysku" (jeśli dobrze to tłumaczć) co robić ?
Jak rozpakować pliki HD jeśli mam tylko stacjć dd (i czym) ?
I dlaczego za każdym razem standardowym komendom dos-a muszć nadawać bit P żeby je zładować residentem, a muszć to robić kiedy próbujć uruchomić amigć z dos-u.
A posiadam A1200 WB 3.1 Kickrom 39.cośtam 10MB RAM oczywiście HD 850MB turbo Elboxu 1200/0-8
[#2] Re: Problemy

@Nowyizielony, post #1

ad. 2 - co do unrara - ta wersja jest skopana, u mnie tez sie wysypuje. Musisz poszukac wczesniejszej (inna sprawa ze archiwów najnowszego PC-towego WinRARa i tak nie bedziesz mógl rozpakowac, bo numeracja amigowego unRARa nijak ma sie do WinRAR).
ad. 3 - co to sa pliki HD? Masz na mysli WinUAEowe pliki .hdf?

[#3] Re: Problemy

@Nowyizielony, post #1

Nowyizielony napisał(a):

> I dlaczego za każdym razem standardowym komendom dos-a muszć
> nadawać bit P żeby je zładować residentem, a muszć to robić
> kiedy próbujć uruchomić amigć z dos-u.

Jak to "za każdym razem"? Zmiana atrybutów jest trwała, tak samo jak zmiana nazwy pliku. No chyba, że kopiujesz pliki bez atrybutu P do RAM: a potem go ustawiasz .
Atrybut P służy właśnie oznaczeniu programu jako "pure" (czysty), taki program w trakcie działania nie zapisuje obszarów pamięci, które zostały mu przydzielone w trakcie ładowania i dlatego kilka procesów może równolegle wykonywać ten sam (jednorazowo załadowany) program bezkolizyjnie. Tak działają komendy rezydentne. Podobnie jak w przypadku bibliotek - jedna załadowana do pamięci kopia, której procedury są równolegle wykonywane przez kilka programów.

[#4] Re: Problemy

@recedent, post #2

Z tego co wiem są to obrazy gćstych dyskietek (jak .adf)
[#5] Re: Problemy

@Nowyizielony, post #4

obrazy gestych dyskietek maja rozszerzenie .adf, tylko sa 2 razy wieksze od standardowych (czyli ok. 1,8 MB). Pliki .hdf to plikopartycje WinUAE i trudno sie do nich dostac z poziomu Amigi (sam tego nie próbowalem, ale spróbuj pogrzebac w archiwum forum).

[#6] Re: Problemy

@Konrad Klar, post #3

Niby masz racje ale jest jak mówie a komendy są na partycji systemowej w c: , to chyba jakiś cud ?Mam wrażenie że sypie mi sić kickrom teraz z kolei nie mogć załdować tła (patern) i to takiego z magicwb2.1 i nie jest to problem WBpatern bo jak startujć z dyskietki to działa.No i dalej nie wiem skąd wziąć CacheFont i MakeFontList .
[#7] Re: Problemy

@Nowyizielony, post #6

Czym ustawiasz ten nieszczęsny bit P, poleceniem:
Protect NAZWAPLIKU +P

?

Sam też nie jestem pewien, skąd Ci się wzięło to CacheFont i MakeFontList. Podejrzewam, że masz włączoną funkcję cache'owania fontów w jakimś programie, np. MCP i nie działa ona poprawnie (może wymaga ponownego skonfigurowania), więc przynajmniej na razie wyłącz tę funkcję albo MCP (czy co to tam jest).
Trudno powiedzieć dlaczego masz problemy z tłem. Albo to brak odpowiedniego datatype, można sprawdzić próbująć wyświetlić to tło np. przez MultiView. Albo może problem z IPrefs, to można sprawdzić próbując np. zmienić czcionkę ekranową albo rozdzielczość WB, jeżeli się nie uda, to znaczy, że jest problem z IPrefs (może np. usunięte ze startup-sequence).
Jeżeli zaś zainstalowałeś v40 datatypes.library, to do starej startup-sequence musisz dopisać przed IPrefs linię:
C:AddDataTypes REFRESH QUIET

tak jak jest to w systemie 3.1 i późniejszych.
[#8] Re: Problemy

@Nowyizielony, post #6

hmm Wygląda mi to na wirus (miałem podobnie:) sprawdź to np.VirusZ'etem - jesli sie nie myle będzesz miał HappynewYarem96 zainfekowane kilka plików w tym komendę assign :)

Co do tych cachów to zrób tak: sprawdź katalog fonts: czy nie ma tam jakiś plików pt. cache; fontcache itp. wywal je, a następnie uruchom program FixFonts z katalogu system.

[#9] Re: Problemy

@11MASTEr, post #8

Na aminecie znalazłem cachefonts i makefontlist ,teraz instalacja locali wiesza mi sić na jakimś wierszu w ram: ale to też przejdć ! A co ?:)
[#10] Re: Problemy

@recedent, post #2

Jak dałem duży stos to wysypuje się znacznie mniej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem