[#1] pliki adf działające tylko na emulatorze ?
Czy spotkaliście się kiedyś może z takim dziwadłem ? :

Zgrywam sobie pliki adf z Pc-ta na Amigę programikiem Twinexpress, potem robię z nich dyskietki za pmocą adt2disk - i wszystko normalnie chodzi.

Niedawno natrafiłem natomiast na bardzo dziwny przypadek i to tyczy się tylko jednego programu :
Po wykonaniu powyższych operacji dostaję w efekcie dyskietkę NON DOS i nie idzie z niej ani wystartować amigi, ani zobaczyć co na niej jest.
Natomiast kiedy plik adf z którego stworzyłem tą dyskietkę uruchomię w WinUAE, emulator spokojnie ją czyta i mogę uruchamiać z niej bez problemu programy.
Jakim cudem tak się dzieje ? I co mogę zrobić żeby jednak uruchomić ten program na Amidze ?
[#2] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@makcius, post #1

Czy nie masz przypadkiem Escomowskiej Amigi?
[#3] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@makcius, post #1

Hmmm sę w tym że to samo dzieje się i na A500 i A1200 - 1200 to commodore
[#4] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@makcius, post #1

Może program, który znajduje się na takiej "dyskietce" działa poprawnie tylko na określonej konfiguracji Amigi - ta emulowana przez UAE jest inna niż Twojej Amigi. To częsty problem starych gier i dem, zwłaszcza (choć nie tylko) tych zapisywanych na dyskietkach NDOS - działają na procesorze 68000, 1MB pamięci, przy kick1.3 (typowa A500). Odmawiają pracy przy 68EC020, 2MB, kick3.0/3.1 (nierozbudowana A1200). A1200 z Escomu (te z kick 3.1) mają też dodatkowo w nieco inny sposób podłączoną stację dyskietek i jest ona nieco inna, niż wcześniejsze modele - z tego powodu stacja nie wysyła niektórych sygnałów, na jakie oczekują loadery takich gier i dem, jeśli obsługują one stację samodzielnie, z pominięciem procedur systemowych.
[#5] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@Konrad Klar, post #4

To niestety też już przerobiłem..... naprzód ustawienia maksymalne, potem 1200, wreszcie a500 - na wszystkich ustawieniach WinUAE chodzi a na żadnej Amidze nie chodzi.... Czary czy co ?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to że ten adf2disk coś knoci....
Są jakieś inne programiki robiące dyskietkę z pliku adf ?
[#6] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@makcius, post #5

jest na przyklad ITD... A probowales na innej dyskietce? Moze to dysk jest uszkodzony? :D

[#7] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@recedent, post #6

Dzięx :) Próbowałem na innej dyskietce i nawet innym kablu transmisyjnym
[#8] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@recedent, post #6

[#9] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@Konrad Klar, post #8

Sliczne dzieki :)
[#10] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@makcius, post #1

Mozesz podeslac Mi tego adfa?
Wszystkie twoje problemy na pewno spowodowane są sposobem przenoszenia danych (Twinexpress)
Probowales przeniesc ten plik za pomoca dyskietej 720kb?
[#11] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@makcius, post #1

Co prawda nie wiem jak jest przyczyna twoich problemów, ale co do pytania czy są pliki adf działające tylko na emulatorze odpowiedź brzmi: tak.
Przykładem są pliki adf z serią "Turricanów" zamieszczone na www.factor5.com (strona oficjalna, prosze nie kasować tego posta za rzekome szerzenie piractwa)
Pliki te to co prawda adfy, ale o długości np. 1,9MB i są przygotowane specjalnie pod UAE. Jak to zrobili (i czemu) - nie mam pojecia.

[#12] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@PopoCop, post #11

Racja. A co do Turricanow to pamietam ze 1-dynka i 2-jka strasznie "marudzily" w wersji dyskietkowej nawet na sprzetowej Ami. Moze to bylo powodem przerobienia gry na "jednodyskietkowa" itp.?
[#13] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@PopoCop, post #11

Może dla amigowych dyskietek HD ?
[#14] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@kmilota, post #13

Hmm... zdaje sie, ze obrazy .adf dyskietek HD maja cos kolo 1,8 MB. Moze te 1,9-2 MB .adf-y to tzw. "Custom floppy"? - jest taka opcja w WinUAE (opis: Creates ~2MB low level (MFM) disk image. Useful for programs that use non-AmigaDOS disk format (for example some save disks or MSDOS formatted floppies)

[#15] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@recedent, post #14

Ja dzięki takiej moutliście:

/* 1.92 MB per Disk */
Device = highdensity.device
Unit = 0
Flags = 3
Surfaces = 2
BlockSize = 512
BlocksPerTrack = 24
Reserved = 2
Interleave = 0
LowCyl = 0
HighCyl = 81
Buffers = 50
BufMemType = 0
StackSize = 600
Priority = 10
GlobVec = -1
DosType = 0x444F5301

Mask = 0x0ffffffe

spokojnie nagrywam na dyskietkę HD 1.92MB. Testowałem kiedyś coś podobnego z Aminetu i na dyskietkę HD wlazło mi 2.5MB. Jednak trwałość nagrania nie była najlepsza.
[#16] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@kmilota, post #13

Chyba nie, policzmy:

adf dyskietki DD = 901120 bajtów
adf dyskietki HD = 2 * 901120 = 1802240 bajtów

Pliki adf "Turricanów" nie mają powyższej wielkości, a co wiecej adf każdego "T" ma inną wielkość.
[#17] Re: pliki adf działające tylko na emulatorze ?

@Norbert, post #10

Ja też spotkałem się z czymś podobnym. Przenosiłem ADF-y na dysk amigi i stamtąd zrzucałem je na dyskietki za pomocą ADFblitzer, transADF, albo TSGUI. Sporo było takich, które po zgraniu na dyskietki nie chciały działać. Testowane na A500 i A1200. A były to np. Lotus1, Superfrog i parę innych. AdF- brałem z emula - ze zbiorów TOSEC. Trzeba było kombinować z różnymi wersjami ADF, żeby znaleźć prawidłowy plik.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem