[#1] Amiga 500 jak rozbudowac??
Witam. Pewnego dnia spojrzalem na szafe(30.03.2005) a tam cudo A500 lezy nie uzywana z 13 lat. Poskrobalem sie po glowie i mysle sobie moze cos z niej jeszcze bedzie. Wiec moje pytanie brzmi jak podlaczyc dysk twardy do tego klasyka?? Wiem to juz bylo. Mnostwo o kontrolerach ide, tylko gdzie je moge dotac(moze zle szukam?? na Alegro nie znalazlem zadnego a na ebay troche cena przeraza)Czy naprawde mozna podlaczyc Zorro II i jak?Serdecznie dziekuje za wszelki rady!!
[#2] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Gallu, post #1

Najpierw wejdź sobie na http://www.amiga-hardware.com/ i zobacz ci możesz podłączyć do A500. A jak już będziesz miał te sloty ZorroII ze slotem procesorowym, to świat stoji przed tobą otwotem. Ale czy nie lepiej od razu kupić A4000?
[#3] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@kmilota, post #2

Kmilota nie przerażaj i nie oszukuj człowieka. Przecież wszyscy wiedzą, że najlepiej kupić A1200

[#4] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Kitech, post #3

No z A1200 nie bedzie problemu bo A4000 to chyba ciezko dostac, ale ja ciagle mam zamiar "budowac A500":)
[#5] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Gallu, post #4

Tylko co z tego mozna zbudowac? Jesli chcesz poamigowac to przynajmniej a1200. A500 jest dobra do pogrania sobie w stare kultowe gierkii ogladania starych kultowych dem;) Chociaz niektorzy z a500 zrobili calkiem niezle komputerki, ale czy warto?

[#6] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Gallu, post #4

Hmm... na maksa co bys z tego mogl zrobic... rozszerzenie pamieci Chip, Obudowa tower, procesor 030/40 MHz (choc widzialem gdzies wynalazek z 040/33 - oczywiscie nie do dostania :) ) + dodatkowo max 128 MB Fast RAM na karcie turbo, ROM 3.1, twardy dysk/CD (SCSI albo IDE), sloty Zorro II (ale raczej nie do dostania), karta graficzna/muzyczna/sieciowa pod Zorro.

[#7] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Kitech, post #3

Jakie A1200.... Jesli classic to tylko A4000... to juz kazdy chyba wie z klasikowcow... Przede wszystkim mniejsza kanapkowosc....
Poza tym PPC maja 604, wiec w perspektywie OS4 to bedzie przynajmniej jakos system chodzic... A mediatory i inne najwazniejsze cuda co sa do 1200 to sa tez do 4000......

A tak vogle to kup Pegasosa albo A1.... :D
[#8] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Masta Krishna, post #7

A może byście tak pisali jakoś bardziej poważnie... nie każdy potrzebuje Amigi jako Peceta.... tz. jeżeli ja miałbym uruchomić swoją A600 to tylko aby pograć w klasyczne gierki i pooglądać klasyczne demka, a do poważniejszej roboty mam PC i żadna Amiga raczej na pewno go nie zastąpi. Dlatego uważam, ze do takiego kompa jak A500 czy A600 dołożenie dysku twardego byłoby (dla co niektórych pytających) w zupełności wystarczające.....
[#9] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@nt, post #8

no i wlasnie ja tak mysle dysk twardy ewentualnie cos zrobic z graficzka i bomba.Od netu i divixa mam peceta i umowmy sie szczerze ze to sie raczej nie zmieni
[#10] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Gallu, post #9

jak piszesz i masz zamiar trolowac mi tu. To lepiej zrob sobie emulator i juz po bolu (to chyba z jakies reklamy) chyba Tobie taniej wyjdzie.

[#11] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Denver, post #10

Emulator, hehe. To może inaczej - jesli ta Amiga (z twardzielem w srodku)jest sobie podpięta pod telewizor, w dodatku tak sprytnie, ze nikomu nie przeszkadza i czasem, pomiędzy reklamami zechce się komuś popykać w jakiegoś Superfroga, to co, ma pędzić odpalać emulator?
[#12] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Gallu, post #9

ewentualnie cos zrobic z graficzka i bomba

Z grafika nic nie zrobisz poniewaz na kartach GFX nie chodza stare gry. Aby nie kupowac kontrolera do A500 i "zrobic cos z grafika" kup "gola" A1200 (100 zl) ma ona wbudowany kontroler i lepsza grafike (AGA) oraz kup jakis HD za 10 zl + tasme HD (taka jak w PC) i rozgaleznik zasilna stacji dyskow do ktorego podlczysz HD. A co nie ruszy na A1200 odpalisz na A500 za pomoca dyskietek.
[#13] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Andrzej Drozd, post #12

Na aminecie jest opis dorobienia jednego slotu zorro, przystawka jest
przelotowa, można więc założyć np. A530 z HD i powiedzmy PicassoII do
Zorro. Ale to dla majsterkowiczów, zdecydowanie taniej wyjdzie A1200.
[#14] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Kitech, post #3

Kupiś A1200 i od razu ją kanapkować? To ja polecam mikroA1.
[#15] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Gallu, post #9

No to jak na polskie warunki najlatwiej bedzie Ci zdobyc kontroler Mega Ram HD firmy Elsat. Rozwiazanie to ma swoje plusy (np. mozesz dowalic jeszcze Fast RAMu) i minusy (tylko jedno urzadzenie IDE, chyba ze spatchujesz, wlasny mrhd.device zamiast systemowego scsi.device). Najlepsza zas (wedlug mnie) bylaby jakas karta turbo, np. Viper 530 - szybszy procek (030/40), + kontroler SCSI + kontroler IDE (no i oczywiscie z RAMem). Pilnuj Allegro, sprzety sprawdzaj na http://www.amiga-hardware.com i powodzenia!

[#16] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@recedent, post #15

Jaki jest koszt takich zabawek do A500, biorac pod uwage wartosc muzealna i unikatowosc?
[#17] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Gallu, post #1

heeeh sloty Zorro II do amigi 500. Prawie nie do dostania, niedostćpne dla wićkszości. Ale tak sić składa, że w swojej kolekcji posiadam takie sloty do Amigi 500. Gdzie ich szukać??? wszedzie. raczej allegro odpada, bo jak tam sa po chwili juz ich nie ma. proponuje popytac znajomych lub forumowiczow... moze ktos ci odsprzeda

[#18] Re: Amiga 500 jak rozbudowac??

@Czarnomag, post #17

Jeżeli jednak znajdziesz gdzieś dopalacz z kontrolerem hd (np. wspomniany GVP a530), to z powodzeniem wystrczy Ci jeden slot zorro (na k. graf.), a więc przeróbka z aminetu wystarcza. Sloty zorro do a500 są chyba jeszcze trudniejsze do znalezienia niż turbo do a600 - prawdziwy biały kruk. Swego czasu na allegro krążyły sloty do a500, ale bez układów programowalnych. Jeśli je gdzieś znajdziesz - nie kupuj - układy programowalne, bez programów do nich są nie do odtworzenia.
Jeśli chcesz na a500 grać, to wogóle nic nie szukaj - ani turbo, ani k. graficzna na nic Ci się przydadzą. Już bardziej dysk twardy - tu b. dobry byłby MegaRamHD, albo jakiś kontroler SCSI (bo tu bez problemów założysz CD-ROM).
Jeśli chcesz bawić się Amigą poważnie - pomyśl o a1200 (najtaniej), a4000 (lepiej i ciut drożej), lub Pegazie (najlepiej :)). A500 tu się nie nadaje wcale (co najwyżej jako specyficzne hobby - "co można do tej maszynki jeszcze podłączyć" ;)).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem