[#1] tapety
może troche głupie pytanie........jakie rozszerzenie musza mieć tapety zeby rozpoznał je program wbpattern z dyskietki extras?? probowałem z jpg i ich nie widzi a jak podaje ich nazwe to wyskakuje jakis error.

[#2] Re: tapety

@malin666, post #1

Przekonwertuj na format .IFF, na pewno zadziala.

[#3] Re: tapety

@malin666, post #1

o ile wiem to tapety są rozpoznawane przy użyciu datatypes więc musisz miec odpowiednie pliki w sys:classes/datatypes i devs:datatypes/
ps. a nie lepiej wczesniej skonwertowac do #?.iff, na słabych amiga dekodowanie może trwac wieki (tzn pare sekund). jak nie masz os3.9 to polecam pakiet fastiprefs z aminetu - dodaje pare fajnych mozłiwosci do obsługi podkładów (np. lepsze dopasowanie kolorów)
[#4] Re: tapety

@kadarr, post #2

a jakim programem to zrobic na pc?? bo probawełem Paintem i nic a w Imaging jest tylko .tif

[#5] Re: tapety

@malin666, post #4

jakie polecacie programy do konwersji np. gif,jpg albo bmp do .iff na PC??

[#6] Re: tapety

@malin666, post #5

BTW: na Ami rozszerzenie nie gra roli... Liczy sie naglowek... A on jest rozpoznawany przez systemowe rzeczy(np. prefsy wbpattern) i nie tylko, przy uzyciu datatypes i odpowiednio zamieniany na surowa bitmape, ktora to widzisz jako podklad.
Oczywiscie masz system 3.0 badz 3.1?? Dopiero od tej wersji wchodza datatypes....
Wiec - na przyklad jesli masz datatype do obslugi JPG(JPEG czy tez JFIF) w katalogach jakich podal rzookol(DEVS:Datatypes <- tu sa "deskryptory", czyli krotkie pliczki wskazujace na odpowiedni "obslugiwacz" SYS:Classes/Datatypes <- tu sa "obslugiwacze") to mozesz uzywac jako tapety plikow JPG i tak samo dla innych formatow grafiki.
No i tez Ci polecam FastIprefs(chyba, ze masz osa 3.5 czy tez 3.9), bo inaczej zobaczysz obrazki w dziwnych kolorach...
[#7] Re: tapety

@Masta Krishna, post #6

mam os w wersji 3.1. no i goła 1200 jak wiadomo :D

[#8] Re: tapety

@malin666, post #4

W PPaincie tez jest ale ma rozszerzenie ILBM (potocznie Amigowcy mowia IFF). Wlasnie w takim formacie (ILBM) zgraj tapete. A jezeli PPaint nie potrafi wczytaj JPGa to musisz zainstalowac odpowiedniego datatypa. Ja polecam do konwersji ten program ftp://de.aminet.net/pub/aminet/gfx/conv/ArtPRO1.20.lha za pomoca niego wczytasz plik, przeskalujesz do odpowiedniej rozdzialki oraz zmniejszysz ilosc kolorow z ditheringiem (polecam Steinberg). Mozesz tez wyprobowac SViewV (jest tez na Aminecie w kilku archiwach).
[#9] Re: tapety

@malin666, post #7

Polecam konwerter na Ami http://main.aminet.net/gfx/conv/gfxcon.lha
[#10] Re: tapety

@rzookol, post #3

hej witam ja do takich celów na pc używałem paint shopa ma do wyboru amiga iff 24 i amiga ilbm 256 ma też nawet format commodorka 64
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem