[#1] 20GB Dysk i HDToolBox
Witam

Mam taki oto problem:
Kupilem do swojej przyjaciolki 20GB dysk 2,'5" IBM Travelstar - dosyc popularny wsrod amifanow.. anyway.. podpiolem go do ami i odpalilem hdtoolboxa.. skanuje skazi.dewajsa i tyle.. nic nie wykrywa.. nawet 4gb ;)
Wsadzilem Fast-ATA, podpiolem jeszcze cd-zloma.. i teraz pytanie.. czy trzeba 3ba cos zainstalowac zeby hdtoolbox laskawie zobaczyl moj hdd ?.. moze mam cos kombinowac z IDEFixem (w instrukcji FAST'a odradzaja )? Dodam ze mam kika 3.1, a dysk jest sprawny.. Prosilbym o male lopatologiczne HOWTO
(mialem 8 letnia przerwe w uzywaniu ami ;)

Peace!
[#2] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Arven, post #1

Proponuję AmigaOS3.9 i najnowszy HDToolBox.
[#3] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Arven, post #1

Nawet bez ata3.driver powinien zobaczyć dysk ale z niepoprawną wielkością.
[#4] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Sylwester, post #3

no wlasnie... tez mi sie tak wydaje ze powinien cos zobaczyc.. a tutaj lipa ;(
[#5] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Arven, post #1

Jezeli wsadziłes FastATA to nie mozesz uzywac IDEFix. Musi byc odinstalowany. Jeżeli po tym zainstalowałeś poprawnie oprogramowanie z FastATA to ten Twój dysk powinien być widziany przez HDToolBox jako 10 dysków 4GB.
[#6] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Jerzy, post #5

10 ?
Skąd te 10 dysków?
[#7] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Andrzej, post #6

W trybie SPLIT powinno być 5...
[#8] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Konrad Klar, post #7

Sorry! Racja! 5 x 4 GB. Pomyliłem się bo sam mam Seagate 40GB.

Ale jak zrobić żeby nie było SPLIT to sam nie wiem. Na początku, gdy instalowałem ten swój dysk to było NoSplit. Potem przerobiłem go na Split, i później gdy dołączyłem 10GB to od razu ustawił mi się na SPLIT i nie wiem jak to zmienić.
[#9] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Jerzy, post #8

mam HDtoolboxa z WB 3.1.. czy ktos moze ma nowsza wersje ? naprawde skonczyly juz mi sie pomysly :S
[#10] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Arven, post #1

2,5 " moze klopoty z napieciem bo te dyski 5V ssa
moze kabel ciachniety.

A co do wykrywania to dysk musi byc zawsze wykrywany.
W ostatecznosci zabierz do pieca i go sformatuj niewazne jak

[#11] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Arven, post #9

Ata3prefs wykrywa dysk ?
Czy na pewno dobrze podpiales tasme do dysku?

Aby dysk przelaczyc w NOSPLIT nalezy uzyc USE zamiast SAVE w ata3prefs. Potem w HDToolBox powinien pokazac sie tylko jeden dysk. Nalezy zapisac RDB i dysk juz bedzie widziany jako calosc
[#12] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Arven, post #9

Czy sprawdzałeś za pomocą ATA3Prefs ( RMB) przy starcie systemu?
[#13] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Norbert, post #11

No właśnie! Czy w ATA3prefs można ustawić jeden dysk w split a drugi nosplit? Chyba nie, bo mam wersję 7.0 sterownika i jest tylko jeden przycisk SAVE i jeden USE.

Dysk startowy mam SPLIT i przycisk USE jest niedostępny (chyba dlatego,że nie można zmienić trybu na dysku aktualnie używanym). Ten split na dysku startowym jest mi potrzebny, bo mam kilka partycji bootujących a w nosplit kickstart widzi tylko jedną. Teraz myślę, że można spróbować ustawić drugi dysk oddzielnie z dyskietki. Ciekawe jak w ATA3prefs byłoby to widać gdyby je potem razem podpiąć.
[#14] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Jerzy, post #8

W momencie instalacji dysku klikasz w preferensjach aty -> driver no split + save (split jest ustawione domyslnie) jeśli masz najnowsze oprogramowanie do faty to ono tam sobie coś zapisze i bedziesz miał dysk widziany jako no split.

[#15] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Jerzy, post #13

Można mieć dyski jeden jako split drugi jako no split.

Sterownk masz też troszkę stary...

> Dysk startowy mam SPLIT i przycisk USE jest niedostępny (chyba dlatego,że nie można zmienić trybu na dysku aktualnie używanym).
To nie tak, można sobie zminić rodzaj drivera na dysku botującym - w każdym razie ja mogę (ale oczywiście nie próbowałem :) i nie ma zamiaru.

Ale coś mi się tak wydaje, że powinieneś jeśli chcesz używać drivera no split przyjrzeć sie parametrowi resident. Dodanie resident za ata3.driver - serwuje nastepny niepotrzebny reset przy botowaniu; lepiej więc zaznaczyć w opcjach preferencji resident i kliknąć na save - powinno rozwiązać to Twoje problemy (masz dwa dyski więc możesz na mniejszym potestować).

[#16] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@Arven, post #1

Sprawdź czy dobrze założyłeś przelotkę (na płycie 1 <-> przelotka pin 1 <-> czerwona żyła w taśmie).

Sprawdź namacalnie :) czy dysk się rozkręca.

Oczywiście masz go dobrze ustawiony (master; slave) jeśli używasz cedeka??

[#17] Re: 20GB Dysk i HDToolBox

@11MASTEr, post #16

Dzieki panowie za pomoc.. problem okazal sie byc blahy... winowajca byla uszkodzona tasma 2,5" :)

Pozdrawiam!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem