[#1] Amiga i iPod
Witam

Mam pytanko jak w temacie. podlaczal juz ktos iPoda do Ami ?
Na Pcecie trzeba miec zainstalowany iTunes zeby zgrac mp3 na iPoda (moze zsie myle). Zgranie mp3-jek na iPoda recznie (otworzenie iPoda jak dysk wymienny i zgranie) nie daje pozytywnego rezultatu. iPod nie bedzei widizal tych mp3-jek.
Dal sobie ktos juz z tym rade na Ami albo moze na PCcie pomijajac iTunes ?

Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga i iPod

@MaveRick, post #1

Problem jest podobny jak na NOKII 5510, mp3 musi zostac zapisana tak aby player nie pozwolil na jej powtorne sokpiowanie do komputera (prawa autorskie) z tym ze w Nokii5510 mp3 jest konwertowana na plik .lse (to wewnetrzny format softu NOKII zgodny z tego co mi wiadomo z formatem AAC)
[#3] Re: Amiga i iPod

@MaveRick, post #1

Z iPoda można normalnie zgrywać na komputer, a to, że się nie da, to tylko i wyłącznie "zaleta" programu iTunes. Do zgrywania służy np. CopyPod, Da się też w XPlay, a ostatnio używam EphPoda, nie wiem, czy tam się da.
A w ogóle to winda wykrywa iPoda jak normalny dysk wymienny, nie wiem jak z wersją USB, bo ja mam FireWire. No i trzeba jeszcze mieć jakiś MacOpener, żeby zamontować macowy system plików.
W iPodzie mp3 siedzą w katalogach nazwanych F00, F01 itd., czy jakoś tak, trzeba tam wrzucić, ale iPod tego nie skuma, bo on ma jeszcze w jakimś pliku bazę danych zapisaną i trzeba programu, który by to "trawił" EphPod potrafi, ale niestyty to pod win :(
[#4] Re: Amiga i iPod

@MaveRick, post #1

jak napiszesz sobie program/skrypt zapisujacy liste dodanych plikow w xml tak jak firmware ipoda tego wymaga to nie bedzie problemu.
[#5] Re: Amiga i iPod

@Valwit, post #4

Miałem okazję podłączyć do Amigi taki mp3 player jak "ufo". Było to produkcji Nike i Philipsa. Zachowywał się podobnie. Bez specjalnego programu do transferu totalnie się wysypuje. Wystarczyło coś zmienić (był widoczny przez Amigę jak pendrive) i po odłączeniu i uruchomieniu tego ustrojstwa wyświetlał się komunikat: system failure, conekt to your computer (to tak z pamieci :) )
[#6] Re: Amiga i iPod

@MaveRick, post #1

A czy dalo by rade zgrac mp3 na iPoda na Ami pod emulatorem Maca z wgranym iTune ? Czy emulator Maca widzi USB na A1 jak i Spidera ?
Jesli tak to chba by bylo jedyne wyjscie (emukacja Maca i iTune).
[#7] Re: Amiga i iPod

@MaveRick, post #6

Czy emulator Maca widzi USB na A1 jak i Spidera

Jak juz bede mial ten emulator to dam znac jak wyglada sprawa USB. Niestety caly proces rejestracji PegXMaca cos sie przeciaga.

[#8] Re: Amiga i iPod

@MaveRick, post #1

Odświeżam nieco wątek i podaje linka.
Właśnie napisałem krótki opis na temat podłączenia iPoda shuffle do Pegasosa, proszę o ew. uwagi (oszczędźcie ataki;) co do ew. błędów to pewnie póżniej zwale na to, że w nocy pisałem;).

http://www.ppa.pl/opisysprzetu/opisy.php?art=95

[#9] Re: Amiga i iPod

@grxmrx, post #8

Żeby ktoś nie wyskoczył "a pytanie było o Ami a nie o Pegasosa" ;) to dla wszystkich fanatyków nazwy zacytuje readme programu amiShuffle:

--------------------------------------------------------------------------
Requirements
--------------------------------------------------------------------------

Any Amiga with USB.

:)

Taki iPod na pewno zadziała z Amigą klasyczną (z USB) i AmigaOne.

[#10] Re: Amiga i iPod

@kmilota, post #5

Dokładnie. Podłączałem to samo ufo. Tragedia. A co do iPoda to na szczęście jest do tego ptogramik. Leży sobie na Aminecie. Zwie się amiShuffle_0.6.0.lha :)
[#11] Re: Amiga i iPod

@MaveRick, post #6

Niestety emulatory Maca nie widzą amigowego USB. Tragedia :(
[#12] Re: Amiga i iPod

@MaveRick, post #1

Blisko tematu, więc skorzystam z tego wątku.
Ciekawostka: iPody odtwarzają format dźwiękowy AIFF.
http://www.apple.com.pl/ipodnano/specs.html
Tylko czy tu chodzi o te popularne w amigowym światku AIFFy, czy to jakiś inny wynalazek (?) Jeśli to amigowe AIFFy to co za ironia, bo przecież IPody kiepskie mają wsparcie w amigowym sofcie.

Ostatnia modyfikacja: 20.04.07 09:51
[#13] Re: Amiga i iPod

@R-Tea, post #12

http://pl.wikipedia.org/wiki/AIFF

http://pl.wikipedia.org/wiki/8SVX

Ostatnia modyfikacja: 20.04.07 09:57
[#14] Re: Amiga i iPod

@MaveRick, post #1

Mam pytanie dlaczego w Twoim profilu użytkownika są moje dane?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem