[#1] kontroler giftu...
Małe pytanko... Sorry, że wyjeżdżam na forum z takimi błachymi pytaniami, ale zastanawiam się do którego scalaka trzeba podłączyć kontroler klawiatury GIFTu... Kupiłem na allegro sam kontroler, a teraz nawet w niecie nie widzę nic na temat jego podłączenia... Pomóżcie...
Pozdrawiam!
Radek

[#2] Re: kontroler giftu...

@Radek, post #1

Widzisz wlasnie mi przypomniales ze takowy musze wyslac na gwarancji gdyz mi nigdy nie zadzialal...chyba nie zlamie prawa cytujac instrukcje?

Jezeli masz PC-KEY A1200 ON-CHIP v2.1 to:

1. Znajdz uklad oznaczony symbolem U13 na plycie glownej A1200 (uklad znajduje sie ponizej bialego zlacza sluzacego do podlaczenia klawiatury do A1200).

2. Plytke adaptera klawiatury oznaczona KB-MPU-1 zaloz na uklad U13 tak aby przewody wychodzace z plytki byly skierowane w strone zlacza wewnetrznej stacji dyskow.

3. Starannie docisniji kciukiem plytke na ukladzie U13.

4. Podlacz klawiature zgodna ze standardem PC-AT (najlepiej Win95 lub 98)

Pozniej sa jakies dodatki o klawiszologi klawitury - np. ze klawisz MENU-KEY przelacza ekrany (tak jak LAmiga (LWin) + M), co nie dziala na standardowym kontrolerze z Infinitiv, itp.

Jest tez informacja ze:
Dwupinowe zlacze na plytce adaptera sluzy do podlaczenia dodatkowego sygnalu RESET z przycisku na panelu frontowym obudowt tower. Zwarcie pinow powoduje reset komputera.

No i na koniec sa uwagi aby nie uzywac klawiatur "zbudowanych w oparciu o dlawik zamiast oscylatora" bo klawiatura zawiesi sie po nacisnieciu CAPS LOCK.
[#3] Re: kontroler giftu...

@Andrzej Drozd, post #2

dziękuję, przetestuję :) Nie sądzę żeby czytanie instrukcji było łamaniem prawa :)
Pozdrawiam!
Radek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem