[#1] klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv
Mam "na stanie" obudowę Infinitiv oraz klawiature od Amigi CDTV i pytanie: "czy wspomniany zestaw będzie działać, czy też należy podpiąć klawę od peceta? ". Oryginalnej obudowy na klawę od 1200 nie posiadam. Pozdrowionka wszystkim Amigowcom ! :)

[#2] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@jurwald, post #1

jurwald napisał(a):

> Mam "na stanie" obudowę Infinitiv oraz klawiature od Amigi CDTV
> i pytanie: "czy wspomniany zestaw będzie działać, czy też
> należy podpiąć klawę od peceta? ". Oryginalnej obudowy na
> klawę od 1200 nie posiadam. Pozdrowionka wszystkim Amigowcom !
> :)
>
>

W tej obudowie masz jakąś płytę główną? Np. 1200 czy tylko samą obudowę? Z Twojego opisu tak wygląda. W każdym razie klawiatury z Amigi CDTV (z tego co pamiętam) nie podłaczysz do Amigi 500/600/1200. Żby podłączyć klawiaturę PC trzeba mieć odpowiedni interfejs.

[#3] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@spiryt, post #2

No to bardzo mi przykro. Na stanie mam jeszcze kompletną Amisię 1200, jeszcze nie przełożoną do Infinitiva...
[#4] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@spiryt, post #2

Obudowa Infinitv standardowo posiada swoj wlasny kontroler i mozna bez problemu podlaczyc klawiature z peceta, chocby najtansza. Jedyna wada tego kontrolera jest to ze nie rozroznia nacisnecia dwoch klawiszy kursora (Quake, Doom itp.ale od czego jest myszka...).
[#5] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@jurwald, post #1

Witam a w obudowie jest przelotka tam powinna wystawac tasma jaka masz plyte w amidze
[#6] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@Dziadziomiecio, post #5

Z Infinitiva wystaje i owszem taśma do wpięcia w płytę Amigi, jednak ma wypalona jedną ze ścieżek i jakoś muszę rozwiązać jeszcze ten problem- na razie bez powodzenia..., a płyte mam (chyba o to chodzi):A1200 REV 1D.1. Przelotki zadnej nie widzę, ni tu, ni w Infinitivie.
[#7] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@Andrzej Drozd, post #4

No to super!! :) Jeszcze muszę "tylko" rozwiązać problem z upaloną ściezką na tasiemce do wpięcia w płytę Amisi...
[#8] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@jurwald, post #6

Ta tasma jest podpieta do przelotki klawiatury Ja bym tak zrobil wymontowal te przelotkie i wykorzystal od niej gniazdo mini din ktory pasuje do klawiatury CDTV wyprowadzil przewody i podlutowal bezposrednio w plyte A1200 na scalaku klawiatury na plycie opis jak to zrobic na pewno znajdziesz na aminecie wtedy zyskasz pelna uzywalnosc klawiatury .
[#9] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@Dziadziomiecio, post #8

Chyba sobie odpuszczę ta od CDTV skoro mogę podpiąć bez kombinacji pecetowską, ale wielkie dzięki za wskazówki !!
[#10] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@jurwald, post #9

Amiga to Amiga a klawiature pc-ta uzywaj do pcta
[#11] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@Dziadziomiecio, post #10

Ale po co ma kombinowac (lutowac, przerabiac) gdy wystarczy poprostu przylaczyc pecetowa?
[#12] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@Andrzej Drozd, post #11

Trzeba jeszcze umieć nie porobić "zimnych lutów" :) !
[#13] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@jurwald, post #12

o ile dobrze pamiętam, to klawiatura od CDTV powinna działać z interfejsem od Infinitiva.
[#14] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@wali7, post #13

Jednym słowem, muszę chyba "poeksperymentować" ? Kontrolera chyba "szlag" nie trafi?? :)
[#15] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@jurwald, post #14

nie powinien, sam protokół komunikacyjny, poziomy napięć się zgadzają
warto byłoby jednak poszperać w internecie, chyba że masz duszę eksperymentatora ;)
[#16] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@jurwald, post #1

Witam. Jezeli chodzi o moja osobe osobiscie chcialbym oryginalna klawiature z cdtv lub innej duzej amigi. Koledzy tu logicznie mysla bo po co kombinowac cos na sile ja jednak mam pytanie czy jest to wykonywalne by podlaczyc taka klawiature do 1200 moze ktos ma schematy lub zrobil cos podobnego. Dzieki za pomoc pozdrawiam
[#17] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@koles, post #16

Wykonalne i to nawet prosto.
Są dwa sposoby:
1. Jesli masz plyte Rev.2B to zastosuj sie do opisu ftp://de.aminet.net/pub/aminet/hard/hack/A1k2-KEYB.lha
2. Mozna tez zakupic podstawke, ktorą nałozy sie na kontroler klawiatury w Amidze. Dzieki temu lutowanie przeprowadzisz w podstawce (nakladce), a nie bezposrednio na plycie Amigi.
[#18] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@jurwald, post #1

Wielkie dziek juz mi sie nieco rozjasnilo ale w zwiazku z tym mam dalsze pytani. Z kad mam wiedziec ktory kabel jest ktory we wtyczce klawiatury. Jaki wtyk ma amigowska klawiatura. Jak jest roznica miedzy wtykiem pc a amigidzieki i pozdrawiam
[#19] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@koles, post #18

szukaj na hardware book
[#20] Re: klawiatura od ACDTV,a obudowa Infinitiv

@wali7, post #15

...no poniekąd mam, ale wybieram z regóły najprostsze rozwiązanie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem