[#1] Microviewtec 1438(S)
Witam,

Chciałbym sić dowiedzieć conieco o jakości obrazu oferowanej przez ten monitor. Oczywiście w porównaniu z zbliżonymi monitorami SVGA i poczciwym 1084(S) :)

[#2] Re: Microviewtec 1438(S)

@Doktor No, post #1

Akceptowalna, jak na monitory tej klasy. Zbyt wiele czynników może mieć wpływ na jakość obrazu, by móc powiedzieć coś "pewnego" i uniwersalnego.
Od 1084(s) na pewno ma lepszą jakość, zważywszy na to, że 1438 potrafi wyświetlic rozdzielczości powyżej 15Khz.

[#3] Re: Microviewtec 1438(S)

@Doktor No, post #1

Cóż można powiedziec.... nie jest źle, ale mogło by być lepiej. Ja mam M1543S (15") i tak:

- obraz w 640x400 jest super, ostry, wyraźny, bez migania, kolorki łądne itp.
- przy standardowych rozdziałkach (640x256) widać... przerwy między liniami obrazu , na początku to mnie wkurzało, ale widać ten typ tak ma i koniec.
- obraz - niestety - nie pokrywa całego ekranu tylko (na oko) jakieś 80%. To znaczy możesz go rozciągnąć w pionie, ale nie rozciągniesz w poziomie (tylko przesuwanie) i po bokach są czarne pasy . Prefsami można to trochę poprawić i ustawić obraz w środku ekranu.
- głosniczki.... hmm, takie tam bzykotka. Jak nie słuchasz muzyki dla muzyki, to ujdą w tłoku.
- regulacje - 5: jasność, kontrast, głośność, przesuwanie obrazu w poziomie, rozciąganie obrazu w pionie.
- głosno pstukające przekaźniki w czasie zmiany odświerzania (15 i 31kHz)

Jak na potrzeby "ot tak", to w zupełności wystarcza. Osobiście nie korzystam z tych rozdziałek bez "mrygania". Wolę standard - 640x256. Ale o gustach się nie dyskutuje.

Acha.... "zimne luty".... monitorek ma swój wiek, więc "zimne luty" to normalka i co jakiś czas trzeba monitor (u mnie) zdrowo walnąć z góry - ale to tak z całej siły - żeby wrócił obraz; zwęża się i ściemnia. Ale po kilku takich walnięciach mu przechodzi. Oblutowałem całą płytę główną i nic. Chyba coś puściło w powielaczu.

[#4] Re: Microviewtec 1438(S)

@AlaN, post #3

Kurde, miało być ..." Ja mam M1538S (15")"... Chochliki drukarskie narozrabiały.

[#5] Re: Microviewtec 1438(S)

@Doktor No, post #1

W porownaniu z innymi SVGA to wybierz "inne SVGA". Chyba ze zalezy Ci na monitorze ktory potrafi wyswietlic PAL i inne, komputerowe obrazy. Prózno szukac drugiego monita multisynchronicznego.
[#6] Re: Microviewtec 1438(S)

@Prince, post #5

ee, no nie jest to jedyny multisync. mamy przecież jeszcze Nec3D. na pewno coś by się jeszcze znalazło.
a tak ogólnie to monitor niezły - do AGI pod kątem PAL i VGA prawie idealny (prawie, bo FlickerFixer+cyfrowa 17calówka to chyba lepsza alternatywa)
[#7] Re: Microviewtec 1438(S)

@Prince, post #5

Hehe. 99% monitorów obecnie sprzedawanych jest multisynchronicznych. Inna sprawa to kwestia tego, że ich pasmo zaczyna się w 30 kHz, a niew 15kHz.

[#8] Re: Microviewtec 1438(S)

@Marek Szyprowski, post #7

Chulajnoga pojazdem wyścigowym? Tak, tylko z napędem nożnym i prędkości mniejsze. Można i tak...

[#9] Re: Microviewtec 1438(S)

@Prince_, post #8

skad sciagnac instrukcje i rozpiske pinow od tego monitorka M1438S ? :>
[#10] Re: Microviewtec 1438(S)

@wali7, post #6

mamy przecież jeszcze Nec3D. na pewno coś by sić jeszcze znalazło.

MITSHUBISHI EUM 1491A
EIZO 9060
C=1950
C=1960
COMMODORE 1942

[#11] Re: Microviewtec 1438(S)

@Mufa, post #10

no właśnie
[#12] Re: Microviewtec 1438(S)

@stryker, post #9

on ma piny obłożone dokładnie tak jak złącze RGB w dowolnej Amidze - patrz dowolna, oryginalna instrukcja od Amigi, na końcu.
[#13] Re: Microviewtec 1438(S)

@Doktor No, post #1

OK! Dzićki za porady! W sumie przez lata używałem CTXa 15 cali z własnorćcznie zrobioną przelotką. Wykorzystywałem głównie do użytków, wićc problemów nie miałem. Inna sprawa, że monitor jest zajćty przez peceta mojego ojca, a przełącznik monitorów (własnorćcznie ekranowany!) rozsypał mi sić (cholerna chińszczyzna :( ) wićc szukam czegoś w zamian.
BTW: Mam też 1084S, ale teraz jest podpićty do tunera satelitarnego. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem