Cóż można powiedziec.... nie jest źle, ale mogło by być lepiej. Ja mam M1543S (15") i tak:
- obraz w 640x400 jest super, ostry, wyraźny, bez migania, kolorki łądne itp.
- przy standardowych rozdziałkach (640x256) widać... przerwy między liniami obrazu

, na początku to mnie wkurzało, ale widać ten typ tak ma i koniec.
- obraz - niestety - nie pokrywa całego ekranu tylko (na oko) jakieś 80%. To znaczy możesz go rozciągnąć w pionie, ale nie rozciągniesz w poziomie (tylko przesuwanie) i po bokach są czarne pasy

. Prefsami można to trochę poprawić i ustawić obraz w środku ekranu.
- głosniczki.... hmm, takie tam bzykotka. Jak nie słuchasz muzyki dla muzyki, to ujdą w tłoku.
- regulacje - 5: jasność, kontrast, głośność, przesuwanie obrazu w poziomie, rozciąganie obrazu w pionie.
- głosno pstukające przekaźniki w czasie zmiany odświerzania (15 i 31kHz)
Jak na potrzeby "ot tak", to w zupełności wystarcza. Osobiście nie korzystam z tych rozdziałek bez "mrygania". Wolę standard - 640x256. Ale o gustach się nie dyskutuje.
Acha.... "zimne luty".... monitorek ma swój wiek, więc "zimne luty" to normalka i co jakiś czas trzeba monitor (u mnie) zdrowo walnąć z góry - ale to tak z całej siły - żeby wrócił obraz; zwęża się i ściemnia. Ale po kilku takich walnięciach mu przechodzi. Oblutowałem całą płytę główną i nic. Chyba coś puściło w powielaczu.