[#1] apollo 40/40
hej!
miał ktoś problemy z apollem?
za nic nie chce mi działać,wiesz ciągle amigę .
mam tower giwtu,rom3.0,3.1
może ktoś mi pomoże ?
[#2] Re: apollo 40/40

@ADAM s., post #1

Powodow do wieszania sie kompa moze byc kilka.
Przegrzewanie sie motorolki, za wysokie podkrecenie procka (25MHz->40MHz)
Duze spadki napiecia na plycie glownej
Kiepska pamiec zamontowana w karcie turbo.
Niewlasciwy styk Apollo i plyty Amigi.
Niewlasciwe patche i biblioteki zainstalowene w systemie
[#3] Re: apollo 40/40

@ADAM s., post #1

Dociśnij wszystkie kwarce, chipy, krzemy, pamięci i ściśnij dobrze z amigą, może zadziała...
[#4] Re: apollo 40/40

@nelson, post #3

A oprócz tego popróbuj z różnym ułożenem karty w slocie. Niekiedy Apollo nie może być dociśnięte do końca, nieraz pomaga lekkie przekrzywienie karty lub wysunięcie o kilka mm. Przeczyść też styki na karcie i na płycie.
[#5] Re: apollo 40/40

@ADAM s., post #1

hej!
miał ktoś problemy z apollem?

Wszyscy.

za nic nie chce mi działać, wiesza ciągle amigę.

To nie jest źle, jeżeli rusza to znaczy że "żyje".

mam tower Giftu, rom 3.0, 3.1

Kickstart nie ma tu znaczenia, a do towerki Giftu musisz jeszcze mieć typowy (mocny) pecetowy zasilacz, z krótkimi i jak najgrubszymi kablami doprowadzonymi do Amigi.

Oscylatory na kartach Apollo nie są lutowane, lecz umieszczone w gniazdkach od podstawek pod układy scalone wlutowanych w płytkę karty. Oscylator kwarcowy ma bardzo cienkie końcówki, cieńsze od końcówek układów scalonych, dla których te gniazdka są przeznaczone. Dodatkowo zaciski w takim gniazdku lubią się wyrobić na przykład jeżeli wepchnie się w nie końcówkę pogiętą lub nawet lekko zakrzywioną i jeżeli zrobi się to wiele razy to gniazdko takie trzeba wymienić, bo oscylator zawsze będzie "luźny", a karta będzie się wieszać.

Oczywiście to co napisałem jest tylko opisem jednego z wielu możliwych uszkodzeń. A zanim weźmiesz się za wymianę (lutowanie) czegokolwiek na karcie, dobrze będzie przećwiczyć to sobie na jakiejś zepsutej, niepotrzebnej płytce elektronicznej czy czymś podobnym.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem