[#1] Tapety
Witam wszystkich.
Chcialbym wrzucic sobie pod WB 3.1 (Ami 1200 z 4MB Fastu) jakies fajne tapetki do okien i na pulpit w 64 kolorach (ew. w 32).
Sek w tym, ze w sieci wygrzebalem takie jakies nieciekawe...
Moze zna ktos jakis adres z fajnymi tapetami na AGA.
A moze jest jakis program do robienia ciekawych tapetek ??

[#2] Re: Tapety

@bastan, post #1

Poszukaj na http://www.gfxzone.org/.

P.S Na swojej stronce zamierzam odpalić wkrótce dział z tapetkami do 64 kolorów :)

[#3] Re: Tapety

@bastan, post #1

Uzyj np. PPainta7.1 (Aminet). W ustawieniach skonfiguruj: Redukcja kolorow - jakosciowa. Rozstrzasanie - Floyd Steinberg i zaptaszkuj "najwyzsza jakosc". W Grafika powinno byc zaptaszakowane - skalowanie z filracja. Zapisz prefsy i jeszcze raz odpal PPainta. W projekt, format obrazka ustaw do rozdzialki WB a ilosc kolorow ustaw na 32 lub 64. Nastepnie wczytaj jakis obrazek i w requescie zaznacz format aktualny i zaptaszkuj "przeskaluj".

Znacznie mniej roboty bedzie np. przy uzyciu programow ArtPro (Aminet), Art Departament Pro itp. (pamietaj tylko aby zawsze wlaczyc dithering - Floyd Steinberg, poniewaz przy tak malej ilosci kolorow jest on konieczny.
[#4] Re: Tapety

@bastan, post #1

tylko jeżeli będziesz miał obrazek o mało zróżnicowanych kolorach (np. zimowy pejzaż Syberii ;)), a ustawisz ilość kolorów na taką, jaką masz dostępną na ekranie WB, to np. NewIcons zaczną bardzo nieciekawie wyglądać (zresztą nie tylko one). warto jednak dać tych kolorów trochę mniej (np. 32), a resztę zostawić dla systemu. Nie pamiętam też jak to było z preferencjami, oryginalny WBPattern ma mało opcji, są na Aminecie zamienniki umożliwiające blokowanie palety dla ikon, dithering na tapecie...
[#5] Re: Tapety

@wali7, post #4

Nie wiem jak dokladnie jest na WB3.5/3.9 ale na 3.1 wiekszy priorytet maja NewIcony i jezeli zabraknie kolorow to zle wyglada tapeta a NewcIkonki sa OK.
[#6] Re: Tapety

@Andrzej Drozd, post #5

Masz rację - ja nie pamiętam jak to było - wiem że coś wyglądało źle ;) ale przy tych zamiennikach można byłos powodować że NewIcons wyglądały źle a obrazek dobrze. W każdym razie chyba lepiej mieć mnie kolorów na tapecie, bo dithering systemowy zazwyczaj im na dobre nie wychodzi.
[#7] Re: Tapety

@wali7, post #6

Dzieki chlopaki...
Sciagnalem sobie ArtPro i jest gicior. To jest to czego szukalem...
"Wali7" pozdrowionka :), podaj mi swoje gg bo komp mi padl i ksiazka adresowa poszla z dymem....

[#8] Re: Tapety

@Andrzej Drozd, post #5

A i jeszcze jedno...
Czy jest mozliwe na AGA pod OS3.1 tak ustawic tapete aby byla wysrodkowana a dookola niej (jesli obrazek jest mniejszy niz rozdzielczosc ekranu) bylo wypelnienie np. jakims kolorem ???

[#9] Re: Tapety

@bastan, post #8

Jest, mozna to zrobic za pomoca zamiennika IPrefs (wpisujac w startup-sequence). Osobiscie nie uzywalem tego utilka tylko widzialem u znajomego. Powinien byc na Aminecie. Jak go spotkam to zapytam jak sie nazywa.
[#10] Re: Tapety

@Andrzej Drozd, post #9

FastIPrefs sie toto nazywa.... Sklada sie z zamiennika IPrefs i zamiennika WBPattern...
[#11] Re: Tapety

@Masta Krishna, post #10

tak, chyba właśnie tego używałem
[#12] Re: Tapety

@bastan, post #7

pozdrowienia wzajemnie!
odezwałem się na GG, ale jesteś ciągle offline (GG też diabli zabrali ;)?), jakby co, pisz na priv
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem