[#1] Połączenie AMIGI z PC
Mam problem. Nie wiem jak połączyć Amigę z pecetem. Kumpel ma neostradę na pc chcę z sieciować Amigę w taki sposób aby chodził u mnie internet z jego neostrady
[#2] Re: Połączenie AMIGI z PC

@gras007, post #1

Najprościej sieciówkami. Na pececie skonfigurować Neo ręcznie (jako połączenie telefoniczne), udostępnić, a na amidze w miami skonfigurować połączenie na sieciówkię, i włączyć DHCP.

[#3] Re: Połączenie AMIGI z PC

@gras007, post #1

Jeżeli on ma neo na modemie USB, to tylko przez sieciówki będzie działać.
Jeżeli ma modem ethernetowy (karta PCI jakaś, albo jakiś inny :) ), to można też zestawić połączenie jako dial-up, ale to mało wygodne, bo za każdym razem trzeba się łączyć, co wymaga interwencji zarówno na pc, jak i na ami. No a poza tym jest diabelnie wolne (null-modem).
A jak ma zwykły modem USB (sagem, albo tomphson, czy co tam jeszcze innego dają), to na dial-up się nie da, bo winda jest w stanie obsługiwać tylko jedno połączenie dial-up naraz, czyli albo neo, albo amiga.
[#4] Re: Połączenie AMIGI z PC

@shg, post #3

A jak ma zwykły modem USB (sagem, albo tomphson, czy co tam jeszcze innego dają), to na dial-up się nie da, bo winda jest w stanie obsługiwać tylko jedno połączenie dial-up naraz, czyli albo neo, albo amiga.

Ale takie połączenie można bezproblemowo udostępnić sieciówce. I właśnie o tym pisałem.

[#5] Re: Połączenie AMIGI z PC

@MinisterQ, post #4

Lepiej sprawa wyglada z routerem sam mam router w amidze i chyba jest to najlatwiejsza metoda polaczenia amigi do netu z pecetem jednoczesnie

[#6] Re: Połączenie AMIGI z PC

@Denver, post #5

A jak to wyglada z kosztami (router itd.)
Obydwa kompy ssają z tego samego IP tylko router zmiania wewnętrzne numery?

[#7] Re: Połączenie AMIGI z PC

@11MASTEr, post #6

Ja również próbowałem różnymi sposobami podłączyć PC do łącza internetowego z którego korzysta Amiga. I nawet działało to poprzez port serial. Jest przy tym jeden problem, zawsze muszą pracować dwa komputery. Zdecydowałem się na zakup routera. W ten sposób łaącze zostało podzielone na dwa komputery, które mogą pracować niezależnie od siebie. Jeśli chodzi o koszt to zależy czy decydujesz się na zakup routera nowego, czy też np. z Allegro (50,- do 150,-)Do routera mogę podpiąć jeszcze 2 komputery. :D

[#8] Re: Połączenie AMIGI z PC

@11MASTEr, post #6

router sam przydziela numery np. DHCP i wyglada to tak jak zwykly LAN lub tak zeby sie numery nie powtarzaly np.10.0.0.x

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem