[#1] ati mach32
Witam ...
Poszukuje informacji o karcie ATi mach32 oraz o możliwości umieszczenie tego cudu wszechczasów w amisi.

Karta na pokładzie posiada nastćpujące kości:

procesor graficzny - ATi mach32 - 2200688003 (SGW*8BGPAH-10 H5D1C9249)
układ - ATI68875 BFN
oraz dwa epromy o identycznym symbolu i naklejkach - B88IA 9235E5S M27C256B-I2FI

Interesuje mnie ile pamićci ma ta karta
slot w jakim mogć ewentualnie ja umiescic
oraz wszelkie inne dotepne informacje techniczne.

Dzićkuje za wszelki informacje na temat tej kary ... google i takie tam nie pomogły.

Pozdrowienia sZaRy

[#2] Re: ati mach32

@sZaRy, post #1

Nie ma do Amigi żadnych sterowników dla kart ATI.

[#3] Re: ati mach32

@jrzeuski, post #2

Szkoda ... jednak ja chce na amidze linux'a postawić wićc jakos srednio mi to przeszkadza ...

Pytanie nadal zostaje otwarte bo nie pytalem o sterowniki tylko o calkiem inna rzecz ...

Dzieku jednak z te informacje jest rowniez cenna :)

Pozdrowienia sZaRy

[#4] Re: ati mach32

@sZaRy, post #3

A masz w Amidze sloty PCI obsługiwane przez Linuxa? W sumie to chyba i tak żadne nie są.

[#5] Re: ati mach32

@sZaRy, post #3

Przepraszam ze sie wtracam ale nierozumie czegos. Czy Debian PPC na Amige ma sterowniki do kart ATI? Zreszta masz Amige PPC i wnioskuje ze tez PCI (poniewaz masz do czego podlaczyc ATI) i nie zamierzasz uzywac AmigaOS?...
[#6] Re: ati mach32

@Andrzej Drozd, post #5

Ach ... widze że sa watpliwosci ta karta to nie jest kart PCI. Zrobi jej zdjecie i wzrokowo moze ktos okresli ;) jakie to jest zlacze bo sam nie wiem ...
Glownie chodzi mi wlasnie o okreslenie przydatnosci tej karty jestli chodzi o zastosowanie jej w Amidze bo jak napisalem wyzej to nie jest karta PCI

Pozdrowienia sZaRy...

[#7] Re: ati mach32

@sZaRy, post #6

A co do linux'a to nie jest istotne jaka to dystrybucja. Wazne jest jajko oraz czy xfree np. 4.x.x ma obsluge tej karty ...

i jeszcze jedno. poszukuje stron o tematyce sprzetu amigowego. czy ktos ma takowe strony w stylu tej strony -> http://www.amiga-hardware.com/ ??

Pozdrowienia sZaRy

[#8] Re: ati mach32

@sZaRy, post #6

Jak nie PCI to może AGP? Ale slotów AGP to w żadnej Amidze nie znajdziesz.

[#9] Re: ati mach32

@sZaRy, post #7

Jest bardzo istotne. Jedyna dystrybucja na Classic PPC to Debian. Reszta na 68k nie liczy sie ze wzgladu na zbyt mala moc obliczeniowa 68k. Jezeli chcesz odpalic Debiana na Classicu to zostaje ci BVision oraz AGA.
[#10] Re: ati mach32

@jrzeuski, post #8

Hmmm....nie jest to PCI,ISA, AGP, VLBS... a z drugiej strony nie wiem jak wyglada slot zorro II i zorro III. Jesli chodzi o pc'towe zlacza to jakos sobie z nimi radze jesli chodzi o doroznianie. Jesli chodz jednak o amige to "skonczyle" z amigami przgode w roku 1996, a teraz chce wrocic do amigi ....

Co do debiana ppc sprawdze z czytej ciekawosci jak to wyglada :) i doczytam uwaznie ...

Pytanie nadal otwarte co to je za karta i czy da sie z nim amige pożenić

Pozdrowionka sZaRy

[#11] Re: ati mach32

@sZaRy, post #10

Na pewno nie było żadnej amigowej karty Zorro opartej na jakimkolwiek chipie ATI.

[#12] Re: ati mach32

@jrzeuski, post #11

I wiem na czym stoje . A karte "przybije" sobie do sciany - niech straszny :) ...

Pozdrowienia sZaRy

[#13] Re: ati mach32

@sZaRy, post #12

sZaRy napisał(a):

> I wiem na czym stoje . A karte "przybije" sobie do sciany -
> niech
straszny <- mialo być straszy :) ...
>
>
> Pozdrowienia sZaRy
>
>

Dziekuje za rozwianie moich watpliwosci ...

[#14] Re: ati mach32

@sZaRy, post #12

A moze zamiast przybijac chcialbys ja sprzedac? Oprocz Ami mam jeszcze peceta. Aktualnie uzywam grafy zintegrowanej (kiedys przez jakis czas uzywalem jeden ze starszych modeli ATI i jakosc byla duzo lepsza od zintegrowanej).
[#15] Re: ati mach32

@Andrzej Drozd, post #14

Widze jednak że nie doczytales ... ta karta prawdopodobnie jest do MACa ;) nie jest to na pewno karta dla zlocza ani PCI czy AGP tym bardzej ISA...

Pozdrowienia sZaRy

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem