[#1] A1200 bez FDD - jak odpalić???
Witajcie,

temat może troszkę niejasny ale już tłumaczę o co chodzi :)
Jak juz pisałem wcześniej, mam A1200 z uszkodzonym FDD.
Poza tym mam przelotkę 2,5==>3,5" więc myślałem o podpięciu HDD.
I teraz pytanie.
Czy jest możliwe używanie Amigi bez FDD z samym HDD?
WHDLOAD?
Coś innego?
Cholera za "moich" czasów biegało się do MDK (Miejski Dom Kultury ) wymieniać się dyskietkami, a teraz takie kombinowanie
Pomożecie?

[#2] Re: A1200 bez FDD - jak odpalić???

@GaBeR, post #1

Pewnie, ze jest mozliwe... Tylko dysk co podepniesz juz musi byc spartycjonowany i sformatowany(bo z dyskietki nie mozesz odpalic systemu i go spartycjonowac) i najlepiej przynajmniej z podstawowymi plikami z systemu.
[#3] Re: A1200 bez FDD - jak odpalić???

@GaBeR, post #1

Możliwe, oczywiście. Tylko, że najpierw na dysku musisz mieć zgrany system. Podpinasz dyska pod pc, za pomocą Amithlona lub WinUae lub czegoś innego formatujesz amigowo dysk, instalujesz system (tylko nie dobajerzaj zbyt bardzo bo może się okazać, że nie ruszy na Ami, więc lepiej dobajerzać na prawdziwej Ami). Zgrywasz niezbędne, przydatne programy, gierki też.
Jeżeli nie posiadasz Fastu niektóre gierki mogą ci się nieodpalić.

[#4] Re: A1200 bez FDD - jak odpalić???

@GaBeR, post #1

Mozesz tymczasowo podlaczyc pecetową stacje przerabiając kabel sygnałowy według opisu na norbid.of.pl (na podstawie ACS)
Po sformatowaniu dysku i zainstalowaniu wszystkiego, mozesz stacje oddac pecetowi :D
[#5] Re: A1200 bez FDD - jak odpalić???

@Korni, post #3

Wszystko ładnie pięknie ale...
Co to znaczy "system" ?
Mówimy o WorkBenchu???
Możecie mi to łopatologicznie wyjaśnić?
Bo o ile potrafię z Aminetu sciągnąć coś do obsługi HDD
to ni chuchu nie mam pojęcia co rozumieć pod słowem "system :)
Na mój chłopski rozum to po odpaleniu Amigi powinno się od razu bootować "coś" co umożliwiłoby dostęp do dysku i odpalenie jakiegokolwiek programu.
Mylę się? :)

[#6] Re: A1200 bez FDD - jak odpalić???

@GaBeR, post #5

system to system(poziom do CLI) a workbench/scalos/opusmagellan
to srodowiska graficzne tzw. desktopy (no ..rezszerzajace system ) ;)
Oczywiscie nikt nie uzywa tylko cli wiec jako system mozemy traktowac workbench ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem