[#1] blizzard
kupiłam blizzard'a 1260 z prockiem 68040 po bardzo przystępnej cenie
niestety nie dostałam do niego sterowników ani instrukcji
wiatrak na procesorze nie chce się zmieścić pod klapką (mam amigę 12oo) więc pewnie nie jest od tego
więc moje pytanie:
czy ten sprzęt potrzebuje sterowników?
i jak duży powinien być radiator na 040 i czy powinien mieć wentylator?
[#2] Re: blizzard

@Marianne, post #1

Jedyne co potrzebne to 68040.library (powinien być na dyskietkach z WB).
Jeden ze sposobów na umieszczenie w obudowie A1200 by C= to podłożenie czegoś pod Amisie aby była wyższa. Drugi to montaż w towerce, a trzeciego nie znam ;)

Niewiem jakiej wielkości ten radiator, ale wiatraczek jest niezbędny

P.S: http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=3&id=41 - opis karty na PPA :D

[#3] Re: blizzard

@Marianne, post #1

Jeśli kupiłeś Blizzarda 1260 to procesor powinien być 060. Jeśli masz procek 040 to jest blizzard 1240. To się zgadza bo na nim jest wiatraczek, na 060 chyba nie ma, ale nie jestem pewien. Żadnych dodatkowych sterowników nie potrzeba.

[#4] Re: blizzard

@spiryt, post #3

A i mała uwaga: Blizzard 1240 nie uruchomi się bez RAMu (przynajmniej tak kiedyś napisał Marek Pampuch) :)

[#5] Re: blizzard

@Marianne, post #1

Kupiłaś? Jednak są jakieś AMIGANTKI! :) Witam!
[#6] Re: blizzard

@Korni, post #4

Blizzard 1240T odpala się, ale amiga działa wolniej od gołej 1200.

Co do sterowników - oxypatcher przydałby się, wiele rzeczy chodzi szybciej.

Pozdrawiam.
[#7] Re: blizzard

@Marianne, post #1

Jeśli jest to oryginalny radiatorek z wentylatorkiem to jest to twór dosyć zgrabny, który jednak oczywiście nie zmieści się pod klapką. Musisz zrezygnować z klapki, bądź wyciąć w niej stosowny otwór (tak zdecydowanie lepiej, żeby karta nie wisiała tak luzem :), chyba że jakoś inaczej ustalisz jej położenie). Niby to dziwne że 1260 z 040-ką ale nie pierwszy raz o czymś takim słyszę. Ogólnie po prostu widocznie karty 1260/1240 różnią się praktycznie tylko procesorem, no i zasilaniem procesora. Widocznie w pewnym momencie 040 i 060 montowano na tych samych płytkach, tylko z lekkimi modyfikacjami.....
[#8] Re: blizzard

@Rafał Cerankowski (UZi), post #6

Chodziło mi o to, że blizzard z 040 bez ramu odpala się, ale system wolniej chodzi.
[#9] Re: blizzard

@jaro, post #7

jaro napisał(a):

> Niby to dziwne że 1260 z 040-ką ale nie pierwszy raz o czymś
> takim słyszę. Ogólnie po prostu widocznie karty 1260/1240
> różnią się praktycznie tylko procesorem, no i zasilaniem
> procesora. Widocznie w pewnym momencie 040 i 060 montowano na
> tych samych płytkach, tylko z lekkimi modyfikacjami.....

I to wszystko się zgadza.
Nie zmienia to faktu, że Blizzard 1240 to nie Blizzard 1260. O tym jaki to jest Blizzard decyduje właśnie procesor.
Przy okazji mogę dodać, że instrukcja dołączana do Blizzarda 1240, jest instrukcją Blizzarda 1260. :D

[#10] Re: blizzard

@Korni, post #2

co do radiatora, to jego niezbędność zależy od szybkości 68040. Wersja 25 MHz spokojnie obejdzie się bez radiatora (np. A4000/40 miała ten procesor bez radiatora), na 40 MHz przydałoby się coś - w ostateczności można przykleić cienki radiator od 486 (1-2 mm), w razie potrzeby puścić nawiew z bocznego miniaturowego coolera turbinowego (takie montował Elbox na Apollach 1240/40)
[#11] Re: blizzard

@Marianne, post #1

Podaj jakies blizsze dane; wiek, wymiary, stan cywilny :)
[#12] Re: blizzard

@spiryt, post #9

tak tu sie trzeba zgodzić: karcie z procesorem 040 bliżej do blizzarda 1240 niż 1260, nawet pomimo nadruku 1260 :)
[#13] Re: blizzard

@jaro, post #12

Wolne żarty.

Różnią się tylko stabilizatorem napięcia (040 - 5V, 060 - 3.3V) procesorem. ;)
[#14] Re: blizzard

@Prince_, post #11

I miejscowosc a tak na marginesie to 060 nie wymaga chlodzenia i tym tez sie rozni od 040 u mnie na CSPPC nie ma na 060

[#15] Re: blizzard

@Rafał Cerankowski (UZi), post #13

Roznia sie jeszcze "dzieleniem".

060 z oscylatorem 50 MHz to 060/50
040 z oscylatorem 50 MHz to 040/25

Wlasnie dlatego ze 040/40 uzywa osylatora 80 MHz, to potrzebuje dodatkowego chlodzenia.
[#16] Re: blizzard

@Andrzej Drozd, post #15

prócz tego 040 to 5 V i większy wymiar technologiczny - to też nie pozostaje bez wpływu na prądożerność...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem