[#1] WordWorth7
Tak, czytałem opis instalacji fontów truetype w PPA. Tylko co mi po nim jak mi niedziałają polskie znaczki. Zrobiłem wszystko co było opisane w tym artykule, ale nadal mam zamiast polskich znaczków jakieś krzaczki. Może niezrobiłem czegoś ważnego, istotnego, nieopisanego w tym artykule???

Robiłem tak:
- Instaluje Wordworth'a 7
- Instaluje ttfmaneger'a
- Trochę fontów ttf zgrywam do katalogu fonts:_truetype (który sam zrobiłem)
- Uruchamiam program InstallFonts, oraz też inne w Wwtools
- Mam ttfy w Ww7 tylko bez polskich znaczków
- Uruchamiam ttfmenager'a, z fonts:_truetype instaluje czzionki do UTFS (czy jak tam w Ww7)
- Nadal w Ww7 nie mam polskich znaków

Co ja robię źle?

POMOCY!!!

[#2] Re: WordWorth7

@Korni, post #1

Acha oczywiście zgrałem też ttfy do Truetype w Wwfonts

[#3] Re: WordWorth7

@Korni, post #2

Fixfonts?
[#4] Re: WordWorth7

@Korni, post #2

A czy te fonty maja "w sobie" polskie znaki?
[#5] Re: WordWorth7

@Norbert, post #4

na PeCecie miały, te fonty to Verdana oraz TimesNewRoman

[#6] Re: WordWorth7

@Korni, post #5

Zmień klawiaturę na ISO
[#7] Re: WordWorth7

@Korni, post #1

Sprawdź, czy masz ttf.codepage w ENVARC: i ENV: z odpowiednim kodowaniem (AmigaPL albo ISO-8859-2, zależy czego w systemie używasz).

[#8] Re: WordWorth7

@Korni, post #1

A jednak zapomniałeś coś zrobić :)
Musisz podać programowi ttfmanager sposób kodowania czcionek, a raczej sposób zmiany ich kodowania by w AOS widzziane były polskie znaki dialektyczne - ten plik to: unicodetoamigapl jeśli system masz w amiga pl jeśli masz w iso to musisz znaleźć coś w iso.
poszło na priv.

[#9] Re: WordWorth7

@11MASTEr, post #8

a robisz to tak wybierasz:
- options
- ptaszkujesz na :code page
- wybierasz to co podesłałem
- i klikasz install
no i gotowe

[#10] Re: WordWorth7

@11MASTEr, post #9

Zrobiłem tak, i nadal to samo, kombinuje na wszystkie sposoby, i nadal to samo. Nie mam tego pliku w env ttf.codepage. Szlag mnie już trafia
Może mi ktoś łopatologicznie wyjaśni krok po kroku jak mieć polskie fonty w Ww7. Mi sie pomysły już skończyły :(

Acha, moja ustawiona keymapa to AmigaPL-GB, mam też iso-pl, ale ta też nie działa.

NIE MAM POLSKICH ZNACZKÓW!!!

Aaaaaaa!!!!!! Pomocy!!!!!

:(

[#11] Re: WordWorth7

@Korni, post #1

Ponieważ z tego: - Uruchamiam program InstallFonts, oraz też inne w Wwtools jakoś mi wiele nie wynika, to mam pytanie:
czy po przeprowadzeniu tych wszystkich operacji, w plikach .otag znajduje się sekwencja "ttf" , czy może "digitatruetype", po których następuje ścieżka dostępu do pliku ttf (można podejrzeć jakimś edytorem hex)?
Jeśli to pierwsze (znaczy jest tam "ttf"), to czy jakikolwiek inny program używający tej czcionki (mam na myśli amigowy .font, nie ttfa) wyświetla polskie znaki?

[#12] Re: WordWorth7

@Korni, post #10

WW tworzy przy instalacji czcionek trutype pliki font i otag w katalogu WW7/WWFonts/UFST
Aby dodać czcionki (na razie bez polskich znaków) klikasz w programik InstallFonts z WWTools, następnie ADD i podajesz katalog w którym są czcionki ttf (fonts:_trutype) - program wyswietli znalezione czcionki.
Możesz teraz uruchomić WW i zobaczyc je już w akcji (bez ogonków na razie).
Aby miec ogonki uruchamiasz TTFmanagera w polu surce podajesz fonts:_trutype a w p[olu destination scieżkę dostępu do katalogu UFST z WW
(dysk:katalogi/WW7/WWFonts/UFS)

nastepnie robisz to co pisałem kilka postów wyżej klikasz w ttfmanagerze na options -> code page na use -> podajesz plik zmiany kodowania UNICODEtoAmigaPL
po kliknięciu na install w głównym oknie TTFmanagera masz polskie trzcionki utf w WW :)

[#13] Re: WordWorth7

@Korni, post #1

To ja może tak na zakończenie powiem, że WordWorth7 w ogóle nie potrzebuje ttfmanagera ani ttf.library żeby obsługiwać czczionki TrueType z polskimi znakami. Czcionki sobie normalnie instalujemy narzędziem InstallOutlines. Po tej operacji WW7 ją już widzi, ale polskich znaków nie ma. Aby się pojawiły, należy podmienić plik "utt.ss" znajdujący się w podkatalogu Fonts/UFST. Ja mam taki pliczek dla kodowania ISO, jak ktoś ma AmigaPL to niestety hexedytor w dłoń... Dodam jeszcze, że kiedyś zrobiłem sobie taki plik do pisania po rosyjsku cyrylicą i też działało.

[#14] Re: WordWorth7

@Grzegorz Kraszewski, post #13

Uchh... Wreszcie się jakoś udało :D
Zrobiłem to tak jak mi poradził 11MASTEr. Dzięki za to codepage :)
VERDANA działa!!! :D
Są polskie znaczki! :P
TimesNewRoman nie dał się jednak, potraktowałem go tak samo jak Verdanę, lecz nadal są krzaczki

Żaden TrueTypeFont nie będzie mi pluł w twarz!
Będę walczył dalej! Wygram!

[#15] Re: WordWorth7

@Korni, post #14

Niestety z jednymi fontami nie działało :( ale o to musisz zapytać juz fachowca: Grzegorza Kraszewski :)

[#16] Re: WordWorth7

@Grzegorz Kraszewski, post #13

Ale kiedyś chyba miałeś dla AigaPl. Bo ja mam taki plik chyba od Ciebie.
I popieram jest to ZDECYDOWANIE lepsze rozwiązanie niż to całe ttf.library. Moim skromnym zdaniem czcionki są zdecydowanie lepiej odwzorowywane na ekranie i wydruku. Miałem takie wrażenie jakby ttf.library pomniejszało czcionkę.
[#17] Re: WordWorth7

@TomK, post #16

ttf.library może zmniejszać czcionkę, wszystko zależy od tego, jak jest ustawiony tryb obliczania rozmiaru. ("EM" box liczy chyba tak jak winda).
NO ale pozostaje jeszcze kwestia rysowania czcionek. graphics.library nie trawi czegoś takiego, jak czcionka o rozmiarze 10 z niektórymi znakami wielkości 12 ;) Stąd właśnie zmniejszanie - normalnie rozmiar liczony jest na podstawie rozmiaru największego znaku, a pozostałe znaki się do tego dopasowują, więc jak np. ustawisz sobie 12, to do 12 dopasuje się jakiś duży symbol, a normalne znaki (czytaj alfanumeryczne) będą miały rozmiar powiedzmy 9. WW takiego ograniczenia zapewne nie ma, podobnie jak winzgroza.

A BTW na 020 + 4MB FAST dało by się w WW normalnie pracować?, bo mam taką "piracką" prośbę - potrzebuję binarkę WW pod 020, bo to co mam to najprawdopodobniej jest pod 030, albo wyżej (taka karta była kiedyś w mojej ami) i teraz podczas uruchamiania wywala, że nie może otworzyć kilku czcionek i się wyłącza... Ami dostałem bez karty, nie wiem, czy w ogóle WW działał.
[#18] Re: WordWorth7

@shg, post #17

Skasuj/zmień nazwę pliku wwprefs i ustaw preferencje na nowo.

[#19] Re: WordWorth7

@11MASTEr, post #18

Wywaliłem wordworthprefs (do innego katalogu :) i to już dawno, a się naszukałem dzisiaj tego :), jakby co, to w którym katalogu ma być ten plik?, bo już nie pamiętam :)

No i jest tak, że po uruchmieniu nie z ikonki (nie wiem jak to jest dokładnie, w każdym razie filemanager - BrowserII, to może być coś jak uruchomienie z WB) zaczyna się ładować otwiera okienko i guru ($8000.0003), czyli wygląda to tak, jakby nie ten proc, albo jakiś bug.

Po odpaleniu z ikonki j.w. ale wyłącza się bez zwisu

W obu przypadkach otwiera się ekran WW i okno nowego dokumentu, a na belce tytułowej wywala, że nie może otworzyć różnych czcionek, co zresztą potwierdza SnoopDos - szczególnie brakuje mu newtopaz, a zwykłego topaza próbuje najpierw jako wektorówkę otwierać (.otag) :)

SnoopDos nie pokazuje nic strasznego, jedyne co mnie zastanawia to próba dostępu do MathIEEE.resource, no ale jakby był koproc wymagany, to uruchamianie powinno się zatrzymać, a on ładuje dalej.

A w sumie, to mam najsampierw takie pyatnie. Duża jest różnica w możliwościach między WW7, a FinalWriterem97? Bo jak nie, to nie będę się z WW "ścierał"
[#20] Re: WordWorth7

@shg, post #19

- wwprefs w katalogu gł.
- masz kartę gfx? jesli tak to w ikonie ww musisz mieć picasso=true - jeśli nie to nie :)
- w preferencjach ww; wybór czcionek mam odznaczone czcionki bitmapowe, drukarki i agfa math font
- zainstaluj ww od nowa
- jeśli dalej się męczysz to napisz na priv to podeślę swój konfig itp. itd.

co do różnicy pomiędzy FF a WW to się nie wypowiadam; ja wolę ww

[#21] Re: WordWorth7

@Korni, post #1

Co się dało to poustawiałem, w ToolType'ach tylko, do prefsów dostępu nie mam, bo się WW odrazu wyłącza, albo wiesza :(

Jakby się znalazł ktoś z odrobiną wolnego czasu: archiwum z WordWorthPrefs, ikonką i listing całego katalogu WW, może tam czegoś brakuje?
http://shogoonn.w.interia.pl/ww.lha

Jak prefsy były w swoim normalnym miejscu, to działo się to samo, tylko próbował otworzyć więcej czcionek przy starcie.
[#22] Re: WordWorth7

@shg, post #21

masz coś nie tak z systeme :( ; mi poszło z Twoimi prefsami i ikonka itp.

[#23] Re: WordWorth7

@shg, post #21

A czy w ENV: (i w ENVARC:) jest prawidłowo ustawiona zmienna
Wordworth/WwFonts
?
Powinna zawierać ścieżkę dostępu do podkatalogu WwFonts w katalogu instalacyjnym WordWorth7.

[#24] Re: WordWorth7

@Konrad Klar, post #23

wwfonts jest ustawiona, ale brakuje mu jakiegoś pliku TZ w ENV:

A w ogóle to powinienem spytać o to na samym początku: Były wersje WW dla różnych procków? :D

Nawet już czcionki otwiera, ale i tak się kaszani i to mocno - otworzył czcionkę AvalonPL (czy jakoś tak), co zresztą potwierdza SnoopDos i tą właśnie czcionką napisał, że nie może jej otworzyć

Chyba jednak go sobie daruję, pomęczę się z amiweb2c.

dzięki wszystkim.
[#25] Re: WordWorth7

@shg, post #24

Powywalaj te niestandardowe toolwpisy z ikonki - odniśnie fontów.
Co do pliku tz nic takiego nie ma.
Co do różnych wersji to nie pamietam instalowałem tak dawno...

[#26] Re: WordWorth7

@11MASTEr, post #25

Na pewno są wersje pod różne procesory bibliotek WW obsługujących fonty. Zmiennej TZ szukają niektóre programy korzystające z ixemul.library. Trochę dziwne to w wypadku WW. Może jakis patch daje znać o sobie?
[#27] UNICODEtoAmigaPL

@Konrad Klar, post #26

witam, szukam pliku UnicodeToAmigaPL do Wordwortha7. gdzie go moge znalesc?
[#28] Re: UNICODEtoAmigaPL

@Grzechu, post #27

Tu: http://www.ppa.pl/software/download/iso/ttf_pl/

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem