[#1] uszkodzona grafika
Mam problem z A1200 - w wyświetlanym obrazie brakuje jednej składowej z trzech kolorów. Który z układow nalezy wymienić ? Lisa czy Alice ? Pomocy !
[#2] Re: uszkodzona grafika

@Michal, post #1

Czy na pewno jest to wada jakiegoś układu? Może poprostu coś jest źle z gniazdem monitora lub modulatora TV (zależy do czego podłączasz Amige).
Napisz co już ewentualnie sprawdziłeś.
[#3] Re: uszkodzona grafika

@PopoCop, post #2

sprawdzałem na dwóch monitorach : commodorowskim z wejściem RGB i na odbiorniku TV z wejściem composite. W obydwu przypadkach obraz jest bez jednej składowej.
[#4] Re: uszkodzona grafika

@Michal, post #1

Jedno słowo - VideoDAC.

[#5] Re: uszkodzona grafika

@MinisterQ, post #4

Witam mam propozycje czy aby niema przerwanej scieżki na płycie głównej czy sprawdzałeś to? może akurat , któraś ścieżka jest przerwana i niedoprowadza sygnału ani do wyjścia rgb ani do modulatora composit bo composit jest doprowadzone do modulatora tv viec niemając na żadnych wyjściach jednej ze składowych koloru to może być to. jeszcze jedno może przy gnieździe rgb jest jakaś zwara np. RED do masy albo innego iteż to może być przyczyną
[#6] Re: uszkodzona grafika

@krzysiekk, post #5

Ja stawiam na uszkodzenie pina w gnieździe Amigi. Prędzej Ci się uszkodzi jakiś kabelek lub gniazdo/wtyk niż układ scalony.
[#7] Re: uszkodzona grafika

@Prince, post #6

jak chesz mam padnieta plyte od a1200 ... moge oddac .... moze zlozysz z 2 ..jedna dzialajaca ...

a znamy sie so jakby co to pisz

jezyk

PS: jak tam a4000 ??
[#8] Re: uszkodzona grafika

@MinisterQ, post #4

Potwierdzam - wcale nie Alice, nie Lisa (musialoby pasc naraz 8 bitow
na wyjsciach), ani nie pin w gniezdzie sa najczestszymi przyczynami
braku ktorejs skladowej.

Uklad DAC wymienialem juz kilkanascie razy, to on najczesciej sie
rozwala.
[#9] Re: uszkodzona grafika

@MinisterQ, post #4

Potwierdzam - wcale nie Alice, nie Lisa (musialoby pasc naraz 8 bitow
na wyjsciach), ani nie pin w gniezdzie sa najczestszymi przyczynami
braku ktorejs skladowej.

Uklad DAC wymienialem juz kilkanascie razy, to on najczesciej sie
rozwala.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem