[#1] Stacja od A1200 Escom i grzyb??
Mam problem.....Otóż moja stacja dyskietek w grzybie bardzo dziwnie sie zachowuje. Bede ja musiał wyczyscic. Ale jesli okaze sie ze jest dead to:
Czy w grzybie bedzie mi działac stacja dyskietek od Amigi 1200 z ESCOM-u??Dodam ze stacja jest firmy PANASONIC. i na odwrót - czy jak włoze do AMI z ESCOM-u stacje HD od grzyba to bedzie ona działac?? Jesli bedzie działac to bedzie odczytywać i nagrywać dyskietki HD (1,76 MB,1,44 MB).

Pozdro

[#2] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@malin666, post #1

Stacja w amidze escom to typowa stacja od grzyba czyli 1.44 dlatego jest potrzeba przerabiania amigi escom dla stacji od amigi by R.I.P C=
A co do jej dziala to nie bedziesz mial 1.76 w grzybie zeby przenosic dane z amigi na pc i odwrotnie

[#3] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@Denver, post #2

Skąd wogóle bierze się ten mit, że w A1200 Escom użyto pecetowych stacji?
Miałem kiedyś A1200 z Escom (kupioną bezpośrednio w sklepie a nie "z drugiej ręki") była to A1200HD Magic Pack i była tam stacja Panasonic nawet z typową diodą dla pecetowych stacji ale DZIAŁAŁA ona w A1200 by Commodore i na odwrót - stacja z A1200 by Commodore DZIAŁAŁA z moją A1200 z Escomu!
Może i Panasonic to była stacja pecetowa (pamiętam, że używając dyskietek HD trzeba było zaklejać dodatkową dziurę bo były błędy zapisu - stacja miała bolec wykrywający dyskietki HD - czego nie było w stacji z A1200Commodore) ale nawet jeżeli była to pecetowa stacja to była tak przerobiona, że działała bez problemu w A1200 z Commodore czyli nie działa w pececie i w mojej Escomowskiej A1200 nie działały pecetowe stacje.

Z tego co wiem to jeżeli już Escom dawał pecetowe stacje to między stacją dyskietek a kablem sygnałowym łączącym ją z płytą główną była odpowiednia przejściówka - o taka
http://www.amiga-hardware.com/download_photos/a4000tfloppyadaptor1.jpg
czyli płyta główna była TAKA SAMA jak A1200Commodore a więc nie działają tam stacje pecetowe podłączone bez przejściówki i bez problemu działają dowolne stacje Amigowe.
[#4] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@amigafan, post #3

Zgadzam się z Tobą. Posiadam A1200 z Escomu, była w niej stacja Panasonic, ale z racji na jej błędne działanie (starość? rozregulowanie?) wymieniłem ja na flop z A1200 by C=. I co? I działa stacja normalnie - a mówili że nie będzie. Ten Panasonic natomiast za żadne skarby nie działał z PC.
Swoją drogą też się zastanawiam, skąd ten mit, że to są różne napędy dyskietek...

[#5] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@AlaN, post #4

Ten mit pochodzi chyba z Magazynu Amiga - tam było napisane, że Escom dla obniżenia kosztów używa pecetowych stacji i wszyscy jak te owce to powtarzają nie weryfikując tej informacji.
[#6] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@amigafan, post #5

Spoko tylko ja jakos mostkowalem gniazdo od kontrolera FDD z amigi escom

[#7] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@Denver, post #6

Ha! Czyli dalej nic nie wiem! Pamiętam, że kiedy ponad rok temu "przeprowadzałem" Amigę na PC, na którym trochę wygodniej i wydajniej działa pod WinUAE (padła w A1200 płyta główna), dla obniżenia kosztów postanowiłem zamontować tam escomowską stację. Nie udało mi się, choć wypróbowałem chyba wszystkie kombinacje dziwnego kabla FDD od PC. Z kolei z tej rzekomo identycznej z montowanymi przez Commodore stacji nie udało mi się odpalić kilku gier NDOS, które z powodzeniem startowały na A1200 by Commodore i nie sądzę by była to kwestia różnicy kickstartów.
[#8] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@amigafan, post #5

Moze jednak stacje te sa pochodzenia pectowego, tylko chipa wlutowali/przerobili port? Moze to ta sama przerobka co z kabelkiem tylko dokonana na stacji?...
[#9] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@Andrzej Drozd, post #8

na pewno stacje amigowskie są ustawione na df0, wszystkie stacje do peceta fabrycznie zworowane są na df1.
może oględziny płytki stacji coś wyjaśnią - może gdzieś tam są jakieś zworki. w każdym razie amigowa stacja obsługuje inaczej tylko kilka sygnałów (bodajże Motoron i coś jeszcze), w każdym razie zabawy z sygnałem SEL i identyfikacją napędu przy bootowaniu, w przypadku wewnętrznego napędu są już zrobione na płycie głównej.
[#10] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@wali7, post #9

Tak, pozatym Commodore (nie mylic z Amiga) robilo pecety, to jakim "cudem" nie mieli by dostepu do pecetowych stacji HD ;)
[#11] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@Andrzej Drozd, post #10

Powiem Wam, w sumie po tylu latach nawet trzeba. - To bylo ukartowane (upadek c=). A jak myslicie...?
[#12] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@amigafan, post #3

Skoro w Amigach z ESCOM-u "nie ma" pecetowych stacji FDD to czemu wystćpują problemy z grami NDOS?

[#13] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@malin666, post #12

Skoro w Amigach z ESCOM-u "nie ma" pecetowych stacji FDD to czemu wystćpują problemy z grami NDOS?

To sa stacje pecetowe. Zle przerobione przec C= i stad takie buraki.
[#14] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@malin666, post #12

No właśnie - skoro Escom ładował do A1200 takie same stacje jak C= to dlaczego działa na nich takie coś jak:
http://www.aminet.net/package.php?package=hard/hack/HiDensity.lha
?

Sprawdzałem to osobiście na swoim sprzecie. Rzeczywiscie bez zadnych przerobek jest w stanie wepchnac na dyskietke 1,44MB. Sam rozpoznaje czy to jest HD czy DD. Niestety format dyskietki jest niezgodny z niczym. :(
[#15] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@Andrzej Drozd, post #13

"To sa stacje pecetowe. Zle przerobione przec C= i stad takie buraki."

Jak mogły zostać źle przerobione PRZEZ C= skoro Amigi na których bez przeróbki nie działały gry NDOS wyszły z pod skrzydeł ESCOM-u?? Nie rozumiem.......C= przerabiało PC-towe stacje dla ESCOM-u ??

Pozdro

[#16] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@Yello, post #14

Stacje Panasonic montowane w Escomach były to pewnie stacje pecetowe ale PRZEROBIONE tak, żeby działały z Amigą czyli one już nie działały w pececie i standardowe pecetowe nie działają w tych A1200 Escom (płyty główne nie były przerabiane czyli można podłączyć zwykłą stację z C= ja miałem w swojej A1200Escom płytę rev.2B).
Gry NDOS niedziałały bo pecetowa stacja ze względu na swoją specyfikę nie wysyła sygnału READY ale może go przyjąć jeżeli podłączy się stację z C=
[#17] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@amigafan, post #16

Dokładnie tu jest pies pogrzebany.
Po pierwsze - stacje w Amigach Escomu to faktycznie przerobione stacje PCtowe (i faktycznie tańsze były :))
Po drugie - nieuruchamianie gier NDOS bierze się właśnie z braku sygnału READY. Notabene, sygnał ten jest używany b. rzadko, właściwie jak na złość tylko w tego typu produkcjach. Soft po prostu odpytuje stację. Jak nie ma sygnału zwrotnego (READY), to się wywala.

Z tej sytuacji są 3 wyjścia:

a) zakup stacji C= i podmianka
b) WHDload (z tego wyjścia korzystam osobiście)
c) przeróbka "przerobionej pecetowej stacji", czyli zapodanie jej sygnału ready. To nie jest trudne, jak ktoś lubi lutowanie, wystarczy zewrzeć odpowiednie piny (nie pamiętam które), wiem natomiast, że taka przeróbka była opisywana chyba nawet na tym forum. Jak znajdę, podrzucę.

POzdrawiam!
[#18] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@Yello, post #14

No właśnie - skoro Escom ładował do A1200 takie same stacje jak C= to dlaczego działa na nich takie coś jak: http://www.aminet.net/package.php?package=hard/hack/HiDensity.lha ?

Przytoczony przez Ciebie sterownik działa na Amigach z Escomu (i tymi dziwnymi stacjami) a nie działa na Amigach produkcji Commodore co stwierdziłem empirycznie.
[#19] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@Andrzej Drozd, post #10

to nie mit w escomowych amigach był napćd pc panasonica stacja ta działała z ową amigą ale za nic nie można było uruchomic gier n dos np.lotus2 ponieważ wewnćtrzne gniazdo stacji nie miało podanego sygnału ready (dotyczy to tylko romu 3.1) który był wymagany przy starszych grach sam walczyłem z tym swego czasu dopiero po dokonaniu pewnej przeróbki stacja ta działała jak commodorowska
jeszcze jedno w MA pisali prawdć na ten temat
[#20] Re: Stacja od A1200 Escom i grzyb??

@PRIMER, post #19

zgadzam się z Panem kolegą ;), sam kiedyś z tym walczyłem. Można dokonać takiej przeróbki płyty aby działała stacja z commodorowskiej amigi, lub takiej aby ten panasonic radził sobie z ndosowymi grami (aczkolwiek z tego co wiem nie z wszystkimi)......
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem