[#1] CDTV
Kupiłem sobie właśnie ładny zestaw commodore CDTV. Mam malutki problem, gdyż nie ma przełącznika na Amige 500 - jak mogę dorobić taki przełącznik? czy to jest skomplikowane? Jeśliby mi ktoś pomógł byłbym bardzo wdzięczny :)
[#2] Re: CDTV

@guayar, post #1

nie, skomplikowane nie jest. na plycie glownej, calkiem niedaleko zlacza cdromu masz zworke w jednym polozeniu jest cdtv a w drugim a 500. Zakladasz przelacznik, robisz gustowna dziurke z tylu obudowy i woila:). Nie pamietam tylko jakie bylo oznaczenie tej zwory chiba jp 10 czy jp12 ale nie przejmuj sie nie ma ich (zworek) tam za wiele;)
[#3] Re: CDTV

@Fazior, post #2

To prawda ze sa tam trzy szpileczki lecz przelacznie CDTV<->A500 dzialal na zasadzie:
zworka jest (CDTV) - zworki brak (A500).
[#4] Re: CDTV

@Phibrizzo, post #3

mozliwe ja to robilem z 11-12 lat temu
[#5] Re: CDTV

@Phibrizzo, post #3

Jesli by Cie jeszcze interesowalo to moge podac jak zrobic przelacznik
1MB CHIP <-> 0.5 CHIP+0.5 SLOW.
[#6] Re: CDTV

@Phibrizzo, post #5

Jeslibys mogl to prosze podaj mi ten sposob na przelaczenie pamieci :)
[#7] Re: CDTV

@Guayar, post #6

Opis podlaczenia tego przelacznika jaki tu przedstawie bedzie dotyczyl plyty o revizji 2.2.1.
Mysle jednak ze sposob ten bedzie sie dalo dostosowac do innych wersji plyty glownej.

UWAGA!! Pamietaj jednak ze nie biore zadnej odpowiedzialnosci jesli wykonana przez Ciebie przerobka
spowoduje jakiekolwiek uszkodzenie komputera. Moge zapewnic ze ta przerobke dokonalem u siebie i dziala
bez najmniejszych problemow.

Bedziesz potrzebowal:

- przelacznik podwojny, dwupozycyjny (6 stykow: 3x2)
- 5 przewodow roznego koloru ok 0.4m (najlepiej do tego nadaja sie przewody w tasmie)
- lutownica malej mocy z cienkim grotem
- cyna, kalafonia tez bedzie mile widziana
- troche wprawy w lutowaniu

W pierwszej kolejnosci przylutuj przewody do przelacznika w sposob przedstawiony ponizej:

1 o * 4

2 * * 5

3 * * 6

Gdzie:
o - pin przelacznika bez przewodu
* - pin przelacznika z przylutowanym przewodem.

Nastepnie odszukaj na plycie glownej nastepujace zwory:

JP1 - (dwa punkty) ta zwora znajduje sie kolo ukladu ROM'u (U13)
JP4 - (cztery punkty) powinna byc obok ukladu U54 (okolice kosci AGNUS)

Przewody 2, 3 przylutuj do punktow lutowniczych zwory JP1.

Punkty lutownicze zwory JP4 wygladaj nastepujaco (patrzac na plyte glowna
tak aby klawisze na panelu czolowym byly przed nami):

a * * b

c * * d

Punkty a i b moga byc polaczone firmowo cyna lub sciezka. Nalezy to polaczenie usunac.
UWAGA!!! Punkty a i c tez sa polaczone. Tego polaczenia nie nalezy ruszac!

Pozostale 3 przewody lutujesz nastepujaco:

5 - a (lub c)
4 - b
6 - d

Jesli wszystko wykonasz poprawnie przelacznik powinien dzialac od razu co mozna sprawdzic
programem AVAIL.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem