[#1] kabel rgb
witam
ma ktos recepte jak zrobic kabel rgbamiga-tvrgb bo jest tyle schematow ze glowa boli :)
bo jak zrobie jakis kabel bez sygnalu blacking to niemam obrazu czy ten sygnal jest konieczny?
[#2] Re: kabel rgb

@Krzysztof, post #1

W tej chwili nie pamiętam, ale zdaje się że na eurozłącze (scart?) w TV trzeba było podać jakieś napięcie.

[#3] Re: kabel rgb

@Prince, post #2

mam podlaczony ten kabel i tam sa trzy skladowe koloru red. gren .blue sygnal synchronizacji out podlaczony do cvbs in i polaczone jest to z sygnalem fastblacking in na tym polaczeniu obraz jest ale troche zaklucony na innych schematach sygnal blacking idzie przez rezystor do +12v mnie interesuje gdzie ten sygnal powinien isc bo bez niego obraz znika :)

[#4] Re: kabel rgb

@Krzysztof, post #3

http://www.ppa.ltd.pl/forum_ppa/read.php?f=11&i=2474&t=2474

[#5] Re: kabel rgb

@Krzysztof, post #1

Jesli Twój TV ma możliwość włączenia pilotem AV, to nie potrzeba dodatkowego sygnału blokowania toru wizyjnego TV - przycisk (tryb) AV właśnie to wyłącza. Jeśli nie masz tej możliwości, a TV wchodzi w tryb video tylko gdy właczysz magnetowid, znaczy się, że właśnie magnetowid wysyłając ten sygnał powoduje zablokowanie odbioru programów TV, i działa tylko "po niskiej"; w tym wypadku WYMAGANY jest ten sygnał, bo efekt będzie taki jaki masz.
Sygnał BLK (blanking) właczasz na pin 16 a jego masę na 18 pin w złączu SCART (Euro-złącze). Dokładnie, dla trybu "composite" powinno być podane max 0,4V, a dla RGB (czyli o to chodzi) 1-3V. Dlatego u Ciebie rezystor jest podłączony do +12V, a drugi jego koniec podłącz do pinu 16. Gdy na TV masz program TV, włączając Amigę, powinien się TV wyączyć i przejśc w tryb AV - zobaczysz obraz z Amigi.
Jeszcze inna sprawa, że tor RBG może Ci blokować..... telegazeta! TXT będziesz mieć włączony wewnątrz równolegle ze SCART'em i puszczając obraz z Amigi nakładasz go na sygnał z TXT - wówczas kupa Panie, pozostaje Ci tylko uzyskanie obrazu przez CINCH. Ja u siebie tak mam z DVD: nie mogę DVD podłączać przez SCART, bo mam black-screen :) Muszę używać CINCH'a.

Ech... mam nadzieję że trochę wyjaśniłem. :)

[#6] Re: kabel rgb

@AlaN, post #5

ja myslalem ze za przelaczanie sygnalu w tryb av jest odpowiedzialny pin 8 w euro, telewizor ma przelaczenie z pilota w tryb av a jak polacze pin 8 euro z pinem 22 +12v amigi to sie przelacza sam chodzilo mi tylko o podlaczenie sygnalu blacking bo na innych schematach on niebyl wykorzystany a widze ze bez niego nieda sie uzyskac obrazu :)
pozdrawiam
[#7] Re: kabel rgb

@Krzysztof, post #6

Ej... teraz "zabiłeś mi gwiździa"....... Zajrzyj tu --> http://www.blackdown.org/hwb/connector/av/scart.html. Faktycznie, 8 przełącza ale blanking jest na pinie 16. Wychodzi na to, że pin16 wygasza TV, a 8 przełącza z TV ma AV.

[#8] Re: kabel rgb

@AlaN, post #7

Jeszcze jeden link:
http://www.blackdown.org/hwb/cable/av/amigascart.html

[#9] Re: kabel rgb

@Prince, post #8

I wszystko jasne!

[#10] Re: kabel rgb

@Prince, post #8

dzieki wam za pomoc jutro sprubuje z rezystorami, tak mi tez podali na forum elektrody widac inne schematy co niekozystaja z sygnalu blanking sa zle jeszcze raz dzieki i pozdrawiam :D
[#11] Re: kabel rgb

@Krzysztof, post #10

Na TV Curtis poradzilem sobie inaczej.
Aby zobaczyc sygnał z Amigi wlaczam AV a potem telegazete.
Nie musze w ten sposób podlaczac zadnego napiecia przelaczającego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem