[#1] Kłopotów z Ami1200 ciąg dalszy...
Witam @ll

Mam Amigę 1200 w nastepującej konfiguracji:

A1200 (K 3.0 + Wb 3.0), 2 MB Chip + 8 MB Fast, HDD Fujitsu 4 GB + CD Mitsumi 48X.

Kiedyś już w ten sam sposób zacząłem post i nie było to tylko kulturalne powitanie, ale również wstęp do opisu kłopotów z Ami 1200:(

Kiedyś mój problem wyglądał tak:
"W ostatnim tygodniu po wymianie CD na ten który jest w systemie obecnie zaczeły sie kłopoty. Komp w trakcie pracy CD restartuje się sam, czasem nie można nic skopiować na dysk. Bywa, że nie nie podnosi się system po takiem restarcie, trzeba kompa wyłączać i właczyć. Wtyczki i taśmy są włożone do końca, do oporu może to jakaś wada kompa, a może problemy z zasilaniem ??"
Doradziliści mi aby zmienił sposób podłączenia zasilania do napędu CD i tak zrobiłe4m, ale nic się nie zmieniło tzn komp sam potrafi się restartować...
A może to z kolei wina dysku? A może coś jeszcze z zasilaniem?

Nadomiar złego pojawiają się ciągle błedy sumy kontrolnej (ciekawe co to takiego...) w trakcie rozpakowywania plików lha będących na dysku. Nie da się przekopiować lha na dysk i rozpakować bezbłednie...trzeba to zrobić w RAM dysku a potem rozpakowany pakiet gdzies na dysk nagrać - niezbyt normalna sytacja niestety.

Moje pierwsze pytanie jest takie:
czy ktoś miał już kiedyś problemy takie jak opisany powyżej i poradził sobie z tym? Ja już nie mam pojęcia na zwracac uwagę i gdzie może być przyczyna.

Kolejne dotyczy porządnego menedżera plików dla Ami. Czy jest jakiś który potrafi rozpakowywać pliki DMS bezpośrednio na dysk?

Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedź ;)

Pawson

[#2] Re: Kłopotów z Ami1200 ciąg dalszy...

@apaullo, post #1

Amiga: Zasilanie!
DMS: Ja używam DMS WBench, ale z pewnością uda Ci się podpiąć jakiegoś unDMS pod choćby FileMastera. Przy Twoim konfigu odradzam Opusa; jest za bardzo pamięciożerny.

[#3] Re: Kłopotów z Ami1200 ciąg dalszy...

@apaullo, post #1

Błąd sumy kontrolnej w dużym uproszczeniu, oznacza że to co chcesz wypakować z archiwum lha nie zgazdza się z tym co było do niego pakowane gdy powstawał. Czasami takie jajca robią się, jak lha jest źle zrobione (?), ściągnęło sie "nie całe" itp kwiatki. A skąd masz te lha? Spróbuj coś z Aminetu - tam sa dobre (chyba że masz własnie z Aminetu). Jak nie, może uzyj w miarę najnowszego pakera lha.
Co do restartowania - może poprostu zdycha Ci zasilacz? Pozycz od kogoś zasilacz o którym wiadomo że jest dobry, ew. spróbuj z zasilaczem z PC - tylko musiał byś podłączyć przewód do Amigi; CD możesz wówczas zasilać ze złącz które są w tym zasilaczu.
Prawdę mówiąc.... dziwne zachowanie. U mnie restartował się, albo wogóle nie startował gdy... uszkodzony był kabel sieciowy (!); coś tam nie stykało i Amiga ruszała, po czym restart. Ruszała i restart, ruszała, chodziła i restart. Wymiana kabla - jak ręką odjął.
"Prześwietl" dokładnie zasilacz.

[#4] Re: Kłopotów z Ami1200 ciąg dalszy...

@apaullo, post #1

Jak na twój konfig to polecam filemanager EcoDisk (Aminet). Dobrze sie go konfiguruje i jest "zgodny z systemem"
A co do DMS to zainteresuj sie pakietem xfs, rowniez z Aminetu.
Modmontowuje on m.in DMS, ADF, ADZ jako witrualne dyskietki. Radzi sobie rowniez z plikopartycjami pod emulatory. Przyda Ci sie na pewno. POLECAM
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem