[#1]
Kłopotów z Ami1200 ciąg dalszy...
Witam @ll
Mam Amigę 1200 w nastepującej konfiguracji:
A1200 (K 3.0 + Wb 3.0), 2 MB Chip + 8 MB Fast, HDD Fujitsu 4 GB + CD Mitsumi 48X.
Kiedyś już w ten sam sposób zacząłem post i nie było to tylko kulturalne powitanie, ale również wstęp do opisu kłopotów z Ami 1200:(
Kiedyś mój problem wyglądał tak:
"W ostatnim tygodniu po wymianie CD na ten który jest w systemie obecnie zaczeły sie kłopoty. Komp w trakcie pracy CD restartuje się sam, czasem nie można nic skopiować na dysk. Bywa, że nie nie podnosi się system po takiem restarcie, trzeba kompa wyłączać i właczyć. Wtyczki i taśmy są włożone do końca, do oporu może to jakaś wada kompa, a może problemy z zasilaniem ??"
Doradziliści mi aby zmienił sposób podłączenia zasilania do napędu CD i tak zrobiłe4m, ale nic się nie zmieniło tzn komp sam potrafi się restartować...
A może to z kolei wina dysku? A może coś jeszcze z zasilaniem?
Nadomiar złego pojawiają się ciągle błedy sumy kontrolnej (ciekawe co to takiego...) w trakcie rozpakowywania plików lha będących na dysku. Nie da się przekopiować lha na dysk i rozpakować bezbłednie...trzeba to zrobić w RAM dysku a potem rozpakowany pakiet gdzies na dysk nagrać - niezbyt normalna sytacja niestety.
Moje pierwsze pytanie jest takie:
czy ktoś miał już kiedyś problemy takie jak opisany powyżej i poradził sobie z tym? Ja już nie mam pojęcia na zwracac uwagę i gdzie może być przyczyna.
Kolejne dotyczy porządnego menedżera plików dla Ami. Czy jest jakiś który potrafi rozpakowywać pliki DMS bezpośrednio na dysk?
Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedź ;)
Pawson