[#1] PCMCIA AMIGA I SIEĆ Z PC - POMOCY
Ostatnio robiłem wielkie sprzątanie i znalazłem moją starą AMIGĆ 1200. Wpadłem na szalony pomysł połączenia PC z AMIGĄ i tu napotkałem duży problem. Brak programu do sieci dla AMIGI, brak karty sieciowej, kabelka .... Czćść z tych problemów dało sić rozwiązać, lecz stoi przedemną najwićkszy. Jak to zebrać do kupy. Jak utawić sieć w PC (WinXP) i Amidze aby te dwa komputery sić zobaczyły. Coś tam mi sić udało, bo PC zobaczył połączenie, ale to wszystko. I tu mam prośbć do WAS, czy jest ktoś chćtny poprowadzić mnie za rćkć i krok po kroku opisał jak to działa i jak to można ustawić by zadziałało. Jako wprowadzenie podam dane sprzetu: A1200 + PPC603e+ 160/ MC 68040 25 + 2 x 23 MB + siećówka PCMCIA firmy 3c model 3cce589ec + HD 2.1GB. Mam jakieś MIAMI i sterownik do karty sieciowej 3c589.device. Może ktoś ma gotowe rozwiązanie i czeka aby sić nim podzielić, lub jest dobrym nauczycielem i bćdzie mnie uczył. Naprawde zależy mi na tym, bo znudziło mi sić WinUAN na PC. Dość mam tych emulatorów, a nie jestem w stanie pożegnać sić nazawsze z AMIGĄ. Z góry dzićkujć. :( :S

[#2] Re: PCMCIA AMIGA I SIEĆ Z PC - POMOCY

@tabermar, post #1

Jeśli chcesz to na gg możesz się ze mną jutro skontaktować to pomogę.

Generalnie konfiguracja po protokole tcp/ip jest na kazdym systemie taka sama. Trzeba zrobić odpowiednią podsieć.

Ustawiasz np. pc:
IP 10.0.0.1 MASKA 255.255.255.0

Amiga
IP 10.0.0.2 MASKA 255.255.255.0

I to właściwie wszystko. Nie wiem w ktorym miejscu sie zatrzymales? Czy przy instalacji Miami czy sterownika.
[#3] Re: PCMCIA AMIGA I SIEĆ Z PC - POMOCY

@rjack, post #2

Coś tam próbowałem, ale mi nie wychodziło. Ja sić po prostu na tym nie znam. To ok, jesteśmy umowieni. Bede okolo 20-tej. Pozdrawiam.
[#4] Re: PCMCIA AMIGA I SIEĆ Z PC - POMOCY

@tabermar, post #3

No i to by było tyle.......:(:(:(. A może inni też by chceli się czegoś dowiedzieć chłopaki??? :(. Ja w sumie też będę za dwa dni łączył Ami i PC przez kartę PCMCIA 3COM i na pewno będę miał jakieś problemy..... Szkoda tylko że nie znajdę tutaj pomocy :(...... I będe musiał otworzyć nowy wątek.... :(. Oczywiście nie mam do was pretensji, tylko mi po prostu żal..:(.

[#5] Re: PCMCIA AMIGA I SIEĆ Z PC - POMOCY

@Azzorek, post #4

Pecetem udostepnij a w Ami na MamiDX, utaw na DHCP.
[#6] Re: PCMCIA AMIGA I SIEĆ Z PC - POMOCY

@tabermar, post #3

Może to zabrzmi jak obiecanki, ale chciałbym napisać jak połaczyć Ami z pc na poziomie TCP/IP. W sumie są materiały z których można skorzystać. Np.:

http://www.ppa.pl/artykuly/artykul.php?idd=1&ids=4&id=62

Postaram się być o 20.00 na GG (ukryty).
[#7] Re: PCMCIA AMIGA I SIEĆ Z PC - POMOCY

@Andrzej Drozd, post #5

Z tego co mi wiadomo, to ja u siebie nie mogłem mieć ustawienia DHCP tylko trezba było wstawić "twardy" adres. Dokładnie nie wiem, bo sieć ustawiał mi TJIndy (wielkie dzięki!). Na PPA jest artykuł jak udostępnić sieć pecetowi poprzez Amigę. Znacznie częsciej jest na odwrót, a takiego artka brakuje.

[#8] Re: PCMCIA AMIGA I SIEĆ Z PC - POMOCY

@Prince, post #7

u mnie na 3Com z MiamiDX chodziło na DHCP (chociaż czasami nie chciało - trzeba było dać connect jeszcze raz), teraz na Pegazie też używam MiamiDX i też chodzi na DHCP.
[#9] Re: PCMCIA AMIGA I SIEĆ Z PC - POMOCY

@rjack, post #6

Ok to trochć już sić dowiedziałem, ale każdy z Was mówi o MiamiDX, a ja mam Miami jakąś starą wersjć. Gdzie zdobyć to MiamiDX
[#10] Re: PCMCIA AMIGA I SIEĆ Z PC - POMOCY

@tabermar, post #9

A gdzie się szuka amigowego oprogramowania? Na Aminecie!
[#11] Re: PCMCIA AMIGA I SIEĆ Z PC - POMOCY

@mailman, post #10

OK. Mam już sieć mićdzy Amisią a PC. Pingowałem do woli. Teraz czeka mnie udostćpnienie ploków i internetu :) Dzićkujć Wam wszystkim bardzo gorąco. Dzićki materiałom które otrzymałem udało mi sić zgłćbićnamiastkćWaszej wiedzy. Niedługo rozpocznć nowe nawoływanie o pomoc. Tym razem z konfiguracjąserwera na Amisi :)
Pozdrawiam :D :D :D :D :D :D :D ;) ;) ;) ;) ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem