[#1] Amiga i PC w jednym stali Pudle!
Przeglądałem dzisiaj conieco portal ppa i co widze ?? Deczko przerobiony i napisany artykuł mojego kumpla :) Jak w tytule. Z 19.02.2005 r. Wszystko w porzo tylko kumpel wpadł na ten pomysł ok. 1,5 roku temu i na necie pojawiło się artykuł o tym ok rok temu www.a600power.republika.pl( Nieaktualizowane bo niepamięta Hasła a republika ma beznadziejne formularze, o ile je ma). Czyżby plagiat?
[#2] Re: Amiga i PC w jednym stali Pudle!

@Barr-find, post #1

Pierwsza weryfikacja, zasilanie. Po pierwsze nie brakuje 12V tylko -12V i jeśli kombinowć zasilanie do płyty gł amigi to najlepiej brać to z płyty zasilacza PC (Trzeba go rozkręcić i dolutować przewód zasilający Amige. Przy opisanym sposobie "kolegi" HiMark'a Polegającym na zrywaniu izolacji można doprowadzić do zwarcia, ew. tzw. zimnego lutu. Nawed jeśli zadziała istnieje prawdopodobieństwo oderwania się przewodu od przewodu (tym z -12V). Czyżby nie dokońca przeanalizowany PLAGIAT?

[#3] Re: Amiga i PC w jednym stali Pudle!

@Barr-find, post #1

Czyżby plagiat?

Jezeli chodzi o to, to chyba tak. Taki artykul ukazal sie w MA w latach 90-tych. Teraz zgaduje bo nie chce mi sie szukac po "gazetach"...1994?
Ale ok "obadam jutro gdy poczytam artykul" ;)
[#4] Re: Amiga i PC w jednym stali Pudle!

@Barr-find, post #1

Hola, hola Panowie nie tak szybko. Zanim mnie powiesicie na suchej gałęzi chcę wyjaśnić, że o artykule Twojego kolegi nic mi nie było wiadomo. Nie zamierzam się licytować kto miał pierwszy pomysł na Amigę w obudowie PC (np. że wpadłem na to 15 lat temu;)), ale zrobić to można w zasadzie tylko w jeden sposób. Jeśli przeczytasz uważnie oba artykuły to jednak zauważysz różnice – nie wymieniałem zasilacza ATX na AT (bo po co?) i nie wyprowadzałem gniazd Amigi (zbędny luksus), płytę zamocowałem na ścianie obudowy, a nie na zawiasach. Poza tym moja A600 (teraz z dopałką 030 + 32MB Fast i dyskiem twardym z pamięci Flash) śmiga w rzeczywistości a nie w czyjejś wyobraźni.
PS.
Z podłączeniem –12V z kabelka jak do tej pory nie miałem żadnego problemu, ale dzięki za ostrzeżenie...
[#5] Re: Amiga i PC w jednym stali Pudle!

@HiMark, post #4

Spoko HiMark :) Nikt cię nie będzie wieszał. Przyznaje artykuły się rużnią. A co do projektu w czyjejś głowie to powtarzam że strona nie była aktualizaowana a projekt wszedł w życie ok. 2 m-ce po publikacji na necie i śmiga u mnie w obudowie ATX. Kolega TedBeer Napisał o AT bo obawiał się wszędobylskiego 5v z ATXa. Jak się okazało Niema ono zbytniego wpływu na poprawną prace Amigi. A zdziwił mnie i zaniepokoił kolega Andrzej. Z jego posta Wynikało by że Ty oraz mój kumpel popełniliście plagiat :) Zobaczymy czy w tamtym artykule też będzie mowa o interfejsach klawiatury, myszy i karcie TV :) i odpalaniu ami w oknie na PC
[#6] Re: Amiga i PC w jednym stali Pudle!

@Barr-find, post #5

Tak jak napisałem pewne rzeczy da się zrobić w zasadzie na jeden tylko sposób, więc nie może dziwić fakt że ja i Twój kolega wymyśliliśmy coś tak podobnego. Podobnie było z zamocowaniem CD-ROM w A1200 desktop opisanym przez kolegę AlaNa. Myślałem o czymś podobnym (ja chciałem użyć napędu ZIP 250) i gdy zobaczyłem ten artykuł pomyślałem przecież to jest bardzo podobne do mojego projektu, ale gdy zobaczyłem jak ładnie to wykonał byłem już pewien, że nie zrobiłbym tego w połowie tak dobrze.
[#7] Re: Amiga i PC w jednym stali Pudle!

@HiMark, post #6

Jak już pisałem "Nie martw się" Wiem że słowo plagiat to dość mocne słowo :) Ale napisałem tego posta tylko poto by zwrócić uwage na to że ten pomysł nie jest taki świerzy i podobne żeczy były już opisywane (na innych stronach) :) Miło też wiedzieć że są inni którzy potrafią pogodzić Amige i PC. I się tego nie wstydzą. Kumpel dostał wiele listów niezbyt miłych dotyczących "wszczepiania" kochanej amisi do "śmierdzącego, brzydkiego i brudnago grzyba" Ale tak prawde mówiąc te rozwiązanie jest naprawde super :) i nawet myślałem z kumplem o innej opcji tylko tyle że to nierealne z finansowego i prawdopodobnież technologicznego punktu widzenia, a mianowicie o połączeniu A1 lub pegaza z piecem ma jednej płycie głównej :) Mażenia :) Ale jak by wzrosła popularność amigi aby ktoś mugł kupić se A1 lub pegaza a móc na tym postawić winzgroze i grać w gry z PC. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem