[#1] Zrobic sobie animowanego AVATARA :)
Ja sobie zrobilem tak:

1. (Punkt opcjonalny i niekonieczny) - znalazlem program do warpingu/morphingu (moze byc demo, a klatki mozna zgrac SGrabem) i przerobilem swoja fotke.

2. Wczytalem kazda klatke do PPainta (konwertujac do stalej rozdzialki np. 320x256 i stworzylem animacje. Nastepnie zgralem ja w formacie anim5.

3. Uzylem konwertera z Aminetu o nazwie anim2gif. Przed kowersja mozna ustawic rozdzialke i ilosc kolorow. Jezeli np. nasza animacja ma okolo 30 klatek, to aby zmiescila sie w ustalonych 65kB nalezy wybrac rodzialke okolo 60x60 i 64 kolory.

I juz. Tak powstal animgif.

Ma ktos jakis inny sposob? Niekoniecznie musi byc prostszy od tego :)
[#2] Re: Zrobic sobie animowanego AVATARA :)

@Andrzej Drozd, post #1

Najprościej stworzyć animowanego gifa programem ImageFX.

[#3] Re: Zrobic sobie animowanego AVATARA :)

@Andrzej Drozd, post #1

Można użyć GIFToolkit'a

[#4] Re: Zrobic sobie animowanego AVATARA :)

@grxmrx, post #2

Znalazlem w sieci v2.0 (1994 r.) oraz v2.6 (1996 r.). Program wyglada dziwnie, dziwnie sie promuje na BVison i chyba przystosowany jest do rozdzialki 640x100...Tragedia. Pod wzgledem uzytkowym to nie wiem, tylko tyle co czytalem na MA. Tak czy siak, wersje te odstraszaja mnogoscia opcji w dziwnym wydaniu ;)

Ktorej wersji uzywasz?
[#5] Re: Zrobic sobie animowanego AVATARA :)

@Andrzej Drozd, post #4

O nie! Z takimi słowami na ImageFX? To wyśmienity program! Nie musisz go promować, pięknie współpracuje z CGX, gdzie dopiero rozwija skrzydła. Może się uruchamiać na własnym ekranie, lub na WB.

[#6] Re: Zrobic sobie animowanego AVATARA :)

@Prince, post #5

OK, jaka jest najnowsza wersja? Bo to co sprawdzilem na AGA pewnie robi wrazenie, ale na BPPC 1024x768, to takie malutkie dziwactwo w gornym lewy rogu.

PS. Nie jestem grafikiem...a raczej jestem grafikiem ale calkowitym amatorem ograniczajacym sie do PPainta, ADepartamentPro i ArtEffecta :)
[#7] Re: Zrobic sobie animowanego AVATARA :)

@Andrzej Drozd, post #6

4.1 ale mogę się mylić.

[#8] Re: Zrobic sobie animowanego AVATARA :)

@Andrzej Drozd, post #1

Możesz zapisać do animgifa bezpośrednio w PPaincie. W menu Arrexa masz odpowiedni podpunkt.
[#9] Re: Zrobic sobie animowanego AVATARA :)

@Prince, post #7

4.1

Aha, to chyba wszystko wyjasnia, gdyz wersja 2.6 z 1996 to raczej "dziadostwo" :)
[#10] Re: Zrobic sobie animowanego AVATARA :)

@Valwit, post #8

Aha, ale nie mam takiego menu. Mam Painta 7.1 z ktorejs plyt MA.
[#11] Re: Zrobic sobie animowanego AVATARA :)

@Andrzej Drozd, post #10

masz. button nad lupą, taki z koroną. a najnowsza wersja jest w aminecie
[#12] Re: Zrobic sobie animowanego AVATARA :)

@Valwit, post #11

OK, obadam

[#13] A jak na Grzybie to robita?

@Andrzej Drozd, post #1

To teraz inne zapytanko

Wiadomo, Amiga....mozna prawie wszystko/szybko i przyjemnie.

A jak robicie anim gify na PC?

PS. Odpowiedz "nie wiem" zmusza do przymusowych prac nad Amizilla
[#14] Re: A jak na Grzybie to robita?

@Andrzej Drozd, post #13

.. hehe..wiem, ale nie powiem... na razie nie robię animowanego bo.. to zabija duszę artysty.. no chyba że coś fajnego wpadnie w moje łapska ! :D
[#15] Re: A jak na Grzybie to robita?

@Andrzej Drozd, post #13

Zależy. Ja najpierw zrobiłem kilka zrzutów z gry (to co mam teraz w avatarku) i złozyłem toto w programie "CoffeeCup GIF Animator" http://www.coffeecup.com/gif-animator. Wersja z netu może zapisać 20 razy na HD. Starczy żeby spróbować i zrobic co się chce.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem