[#1] Mediator+Virge
Witam! Niedawno odkupiłem sobie mediatora i kartę S3Virge. Poinstalowałem jak pisze w instrukcjii mam kaszanę. Na początku wskaźnik myszy był bardzo duży, kwadratowy i zakrzaczony. Po mieszaniu w tooltypach monitora wskaźnik mam normalny ale w dalszym ciągu mam zakrzaczone okna, tło po ich zamknięciu a najgorsze to, że po włączeniu Freeciva krzaki mam od razu w oknie. Monitor mam optiviewa 15", blizzarda 60/50MHz. Instalacja bez łatek nic nie daje. Pomóżcie, bo mnie trafi!!!! Tyle czasu bez FREECIVA!!!!!
[#2] Re: Mediator+Virge

@Marek, post #1

Najprościej będzie zmienić kartę na inny egzemplarz, albo model. Kiedyś spotkałem się z czymś takim, i nic nie pomogło, poza wymianą na inną kartę.

[#3] Re: Mediator+Virge

@MinisterQ, post #2

Najlepiej na Voodoo.
[#4] Re: Mediator+Virge

@Marek, post #1

Uzywasz oczywiscie P96, tak? Jakby co to mam gdzies jeszcze odpowiednie pliki systemowe dla tej karty. Po za tym po zamianie s3virga na voodoo3 tej pierwszej juz nie potrzebuje i moge oddac, oczywiscie za free:)

[#5] Re: Mediator+Virge

@luk, post #4

Gdzie można odebrać? Z góry dziękuję za pomoc a w zamian mogę oddać tą co mam. Pozaty proszę o garść porad tzn "knifów", jeżeli takowe są. Z Cybervisionem nie miałem takich cyrków.
[#6] Re: Mediator+Virge

@Marek, post #5

Wroclaw. Co do karty to jest to wersja 4MB, na pewno sprawna, niedawno sam jej uzywalem. Jesli nie jestes pewien czy Twoja karta jest na pewno uszkodzona to moge wyslac potrzebne pliki - moze po prostu cos jest zle ustawione w systemie?
Pozdrawiam

[#7] Re: Mediator+Virge

@luk, post #6

A moze ta Twoja karta ma 2MB albo 1MB VRAM i stad te krzaczki??
[#8] Re: Mediator+Virge

@luk, post #6

Jeżeli możesz podeślij mi te pliki. Bćdć wdzićczny. Karta nie powinna być uszkodzona - pracowała w piecu. Czekam na "transmisjć" :P

[#9] Re: Mediator+Virge

@Masta Krishna, post #7

Karta ma 2 mega z możliwością rozbudowy do 4 , ale co to za typ pamićci nie wiem.

[#10] Re: Mediator+Virge

@Pero, post #8

Uaktualniam - Marek i Pero to ta sama osoba czyli ja :)

[#11] Re: Mediator+Virge

@Pero, post #10

ok, ale podesle Ci to jutro. jakby co to przypomnij sie na mojego mejla!
pozdrawiam

[#12] Re: Mediator+Virge

@Pero, post #9

No wlasnie... A moze sterowniki sa tak napisane, ze dzialaja poprawnie tylko z wersja 4MB? Korzystaja z adresow pamieci powyzej 2MB.....wiec nie da rady z ta karta... Spytaj sie Elboxu... support@elbox.com chyba...
[#13] Re: Mediator+Virge

@Masta Krishna, post #12

ja miałem kiedyś S3Virge 2 MB z opcją rozszerzenia do 4 MB i działało bardzo dobrze. pewnie Twoja karta jest jakaś felerna. pamiętaj też o najnowszych sterownikach z Elboxu, te które wtedy (2 lata temu) dostałem na płytce działały kiepsko (problemy z kursorem myszki m.in.).
[#14] Re: Mediator+Virge

@wali7, post #13

Dzięki! Może i to być!
[#15] Re: Mediator+Virge

@luk, post #11

Super! Na wszelki wypadek zarezerwuj dla mnie swojego Virge`a.
Marek
[#16] Re: Mediator+Virge

@wali7, post #13

Mnie nie udało się uruchomić S3VirgeDX na żadnym kernelu o czym informowałem tutaj
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=9&i=640&t=623#reply_640

[#17] Re: Mediator+Virge

@Pero, post #8

odpowiednie pliki wyslane:)

[#18] Re: Mediator+Virge

@Sylwester, post #16

To chyba troche nie ten temat...

[#19] Re: Mediator+Virge

@MinisterQ, post #18

Ekhm, no tak.
[#20] Re: Mediator+Virge

@luk, post #17

Luk! Ratuj mnie choć doraźnie tą kartą. pliki mam takie same i problem ten sam. Chyba nie ten model karty. Namiary przesyłam mailem.
Dzięki wszystkim za pomoc!

[#21] Re: Mediator+Virge??????????

@luk, post #17

A może z innej beczki - czy chcąc zakupić jakieś voo-doo trzeba się kierować konkretnymi namiarami? Można dostać trochę porad? Może byłoby lepiej kupić nowocześniejszy sprzęt? Poradźcie no ludkowie!!! Na allegro widzę karty po naście złociszów - nie tak drogo.

[#22] Re: Mediator+Virge??????????

@Pero, post #21

Porady? Namiary? Oczywiscie polecam voodoo, jest tego troche na allegro, tylko chyba nie za kilkanascie a za kilkadziesiat zl. Polecam dokladnie przegladac oferty, bo Ciebie interesuja tylko te http://www.elbox.com/mediator_driver_guide.html modele kart voodoo. Bo jakies tam voodoo2 pci rzeczywiscie moze kosztowac mniej niz 10 zl ale w ami jest to zupelnie nieprzydatne. Ja np mam ten model http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52531045. Po za tym warto popytac znajomych lub odwiedzic komisy komputerowe (mi udalo sie kupic voodoo3 3000 pci za 50 zl w jednym z komisow we Wroclawiu, czasami maja tam rozne przydatne rzeczy:), czy jakas gielde komputerowa - w tej we wroc bylem niedawno i spokojnie mozna kupic czy to voodoo (70 - 90 zl) czy tym bardziej virga (10 zl?).
Pozdrawiam

ps. wysylales jakiegos mejla do mnie. bo nic nie doszlo

[#23] Re: Mediator+Virge??????????

@luk, post #22

Dzięki za poradę! Jednak na razie muszę poprzestać na virge`u (choć mam nadzieję,że nie na długo). Dlatego wysyłam do Ciebie majla z moimi namiarami i proszę o wysyłkę tego virge`a co masz. Kusi mnie mocno to voo-doo. No ale... Napisz jak mam się zrewanżować.

[#24] Re: Mediator+Virge

@Marek, post #1

heh a ja wiem co to jest ;]
zapewne masz karte 2 MB
mialem to samo ale dozucilem kolejne 2 MB i bylo juz wszycho oki
[#25] Re: Mediator+Virge

@QUADo, post #24

To możliwe.ale dzięki Lukowi mam nową kartę i prawie wsi OK. prawie. bo uruchamiając niektóre okna pod MUI po najechaniu na nie myszką same się przesuwają do góry. Mam mychę od peceta podpiętą do mroochka. Programy do obsługi rolek itp mam wywalone i nic. Poza tym przestało mi chodzić kilka programów - wywalają się. Kilka rad????
[#26] Re: Mediator+Virge

@Marek, post #25

W takiej sytuacji to raczej tylko złą konfiguracja sterownika gafiki.
Co prawda ja mam vodoo3 3000 więc trchę pamięci mam więcej .... ale czsami i tak brakuje - posprawdzaj jeszcze raz; coo jak co ale mui powinno działać bezbłędnie!

[#27] Re: Mediator+Virge

@11MASTEr, post #26

W jakich sytuacjach czasami brakuje Ci pamieci na karcie gfx ? 16MB w voodoo nie wystarcza?, to sie wydaje az za duzo dla amigi.
[#28] Re: Mediator+Virge

@Pawelek, post #27

w a1200 występuje takie coś jak podiział na pamięc graficzną podlegającą grafice 2d i 3d warp 3D
w 4k nnie ma takiego podziału
Z autopsji powem tak jesli mam system odpalonuy w 1280x1024 to już nee mogę pograć w descenta freespacce - bo brakuje pamięcie.. muszę wskoczyć na 640x880 i wszystko jest ok

[#29] Re: Mediator+Virge

@11MASTEr, post #28

naawet pewne programy np,3.cando nnie mogą sę uruchomić - poczytaj ine wątki.......
A jak myślisz dlacczego pecetowe karty GFx maja po 128MG a naweett 256M pamięci?!

[#30] Re: Mediator+Virge

@11MASTEr, post #29

Dla gier maja tak duza pamiec ale czy to bedzie 64 czy 128 czy 256 ta sama gra i tak bedzie dzialac moze przy wiekszej pamieci ma lepsza grafike ale czy na pewno ? chyba 256 i wyzej to narazie przesada
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem