[#1] pOS
Witam! Gdzie moge znalezc najnowsza wersje pOS'a? Trzeba go kupic czy mozna sciagnac za darmo? Mozna na jednym twardzielu miec Workbencha i pOS'a? Jelsi tak to skad wziac boot managera? I czy oplaca sie instalowac pOS'a?
[#2] Re: pOS

@remas_lex, post #1

remas_lex napisał(a):

> Witam! Gdzie moge znalezc najnowsza wersje pOS'a? Trzeba go
> kupic czy mozna sciagnac za darmo?
Nie jest darmowy.(ograniczenie czasowe ACS MA)
> Mozna na jednym twardzielu miec Workbencha i pOS'a?
Tak.
>Jelsi tak to skad wziac boot managera?
Wystarczy wybór odpowiedniej startup-sequence.
> I czy oplaca sie instalowac pOS'a?
Ja zainstalowałem zobaczyłem i skasowałem.
[#3] Re: pOS

@remas_lex, post #1

Hmmm... A gdzie go mozna znalezc? Na stronce ProDADu nie chce wyswietlic nic o pOSie. Szukam go tak z ciekawosci:].
[#4] Re: pOS

@remas_lex, post #3

Magazyn Amiga
ACS
[#5] Re: pOS

@Dariusz Pietrzak, post #4

Hmmm... A gdzie to znowu moge znalezc:]? Nie bardzo sie orientuje. A skoro ta wersja jest czasowa to czy jest gdzies moze pelna? A co sadzicie o takim podziale dysku 3 GB: 500 MB Workbench 3.1, 500 MB p.OS, 2 GB dane?
[#6] Re: pOS

@remas_lex, post #5

Młody człowieku, daruj sobie tego pOS-a, to ślepy zaułek. Dawno, dawno temu, w odległej galaktyce ktoś zauważył niedostatki Workbencha 3.(0|1) i wypuścił pOS-a, i to nawet chyba w wersji Beta... miał się ukazać update ale lata minęły, pojawił się Scalos, EasySYS i w końcu Opus Magellan i pOS odszedł w niebyt niepamięci... i wszyscy za wyjątkiem rycerzy Jedi o nim zapomnieli... ;)
[#7] Re: pOS

@Dopuser, post #6

Wszystko to szczera prawda ale dla ścicłości nie rób partycji specjalnie dla pOSa filesystem ten sam całość około 40 Mb
[#8] Re: pOS

@Dariusz Pietrzak, post #7

OK, ale gdzie moge go znalezc:D? Scalos, EasySYS i Opus Magellan to chyba (o ile dobrze sie orientuje) to cos w stylu Norton Commandera, czyli tylko managery, a pOS to samodzielny system:]. Po prostu ciekaw jestem jak toto wyglada:]. Bo chyba nie wyszedl juz zaden inny system na Amisie, right?
[#9] Re: pOS

@remas_lex, post #8

Źle sić orientujesz. Wszystko to to zamienniki Workbencha, z pośród których pOS jest najgorszy.
AFIR pOS został udostćpniony szerokiej gawiedzi parć latek temu... pogogluj...
[#10] Re: pOS

@Dopuser, post #9

Chyba słabo googluje ;). Nie mogę go znaleźć a chciałbym zobaczyć go w praniu :) kiedyś czytałem onim. Ech MP;) pozdr
[#11] Re: pOS

@Domik, post #10

U mnie tez lipa:(. Googiel nic nie mowi, Azureus i eDonkey tez milcza... Niechze ktos sie zlituje i zaspokoi moja ciekawosc:D! Wystarczy tylko dac znac gdzie jest najnowsza wersja p.OS'a:)! Bede bardzo wdzieczny!
[#12] Re: pOS

@remas_lex, post #11

U mnie tez lipa:(. Googiel nic nie mowi, Azureus i eDonkey tez milcza...

Wygląda mi to na zemstę Sithów

Wystarczy tylko dac znac gdzie jest najnowsza wersja p.OS'a

Nie ma czegoś takiego... była tylko jedna i jedyna wersja... nic nie wnosząca, dlatego odeszła w niebyt...
[#13] Re: pOS

@Domik, post #10

Zobaczysz gdy kupisz :)... 5 minut surfowania po sieci i najtańsza oferta to 5 Euro: http://www.mmd-shop.de/software.htm ... zagogluj z p.OS a nie pOS...
[#14] Re: pOS

@Dopuser, post #13

Hehe, z p.OSem tez googlowalem:]. Wiec jesli nie znajde na sieci tylko bede musial kupic to zrezygnuje:D. Dzieki za porady:]!
[#15] Re: pOS

@remas_lex, post #14

Ale pisaliście że był zadarmo. Może go ktoś podesłac :>? czy raczej ni [; :> bo to illegal :>? pozdr
[#16] Re: pOS

@Domik, post #15

Dla niecierpliwych mam 4 pictury pOSa w formcie IFF (tak wiec trzeba je ogladac pod Amiga, WinUAE lub miec jakas wtyczke na grzybie).

Jak juz ktos wspomnial system ten byl zupelnie niekompatybilny z AmigaOS i to przesadzilo o jego upadku...
Jak na rok 1997 szokowal ladna grafika, tapetami na oknach i ikonkami.
Jednak teraz nawet na WB3.0 z 1992 mozna zrobic o niebo lepszy wyglad za pomoca prostych nakladek typu: NewIcons, VP (lub MCP), Birdie i TitleShadow (nie wspomiajac o przezroczystym MagicMenu i ladnych tapetach na pelne MUI/Reaction (ClassAct).

Wczesniej ktos wspomnial ze demo wersja pOSa byla na MA lub ACS. W ktorym numerze?
[#17] Re: pOS

@Andrzej Drozd, post #16

Ja mam p.OS'a....Był na Geek Gadget (chyba) 2....o demie niesłyszałem...
[#18] Re: pOS

@remas_lex, post #11

p.OS jest na google !!! jednym z tych dziesieciu linków.
Wystarczy poszukac.
[#19] Re: pOS

@Norbert, post #18

Jak ktos znajdzie prosze podac linka bo musze wyjsc, a pozniej... ;)
[#20] Re: pOS

@Andrzej Drozd, post #19

Znalezienie zajeło mi minute :)..Andzrzej - Troszku "Atomowego" sprytu :):)
[#21] Re: pOS

@Norbert, post #18

Dzieki wielkie! Znalazlem:]. jest tu: http://atomnet.co.uk/amiga/?p=software . Mam jeszcze pytanie. Znalazlem Scalosa, ale gdzie mozna znalezc EasySYSa i DOpus Magellana (na amige ostatnia jest chyba 5.82 o ile dobrze wiem)? I jak sie je instaluje? Bootuja sie same z partycji czy potrzebuja workbencha?
[#22] Re: pOS

@remas_lex, post #21

DOpus Magellana musisz sobie kupić. To jest komercja. Co do EasySYSa to nie mam pojęcia. Nawet nie wiem co to.
[#23] Re: pOS

@remas_lex, post #21

DOpus Magellan jest komercyjny, był dodany do którejś z płytek Magazynu Amiga - płytki te pojawiają się na Allegro za grosze.
Zarówno Scalos, pOS, czy Dopus są zamiennikami Workbencha, mniej (pOS) lub bardziej (Magellan) z nim kompatybilne. Nie wymagają żadnych osobnych partycji, nie bootuje się z nich, po prostu instalujesz je do jakiegoś katalogu, tak jak każdy inny program. Jeśli wybrałeś podczas instalacji taką opcję, to zamiast Workbencha masz np. Magellana. Jeśli nie, to możesz używać ich jednocześnie (na osobnych ekranach). Zapomnij też o partycjach systemowych 500 MB i więcej... 200-300 MB wystarczy na wszystko co potrzebujesz do systemu. Resztę dysku podziel np. po połowie na Programy i Dane+Bzdury.
[#24] Re: pOS

@wali7, post #23

Mhm... Rozumiem (chyba:]). Wiec to sa nakladki tak jak... Win 98 na DOSa(?). kupilem dysk 3.24 GB i 2 GB dam na dane a reszte... zobacze:].
[#25] Re: pOS

@remas_lex, post #24

Ten atomnet działa ?? ech.
[#26] Re: pOS

@kmilota, post #22

Co do EasySYSa to nie mam pojęcia. Nawet nie wiem co to.

Kolejny zammiennik/ulepszacz Workbencha:

http://www.eternity-computer.de/easys/framese.html

[#27] Re: pOS

@remas_lex, post #24

to nie są nakładki jak win98 na dosa, bo po pierwsze (moim zdaniem) win98 już przekroczył ramy nakładki (nakładką można nazwać win3.11), po drugie nawet win3.11 oferuje środowisko i własne API dla programów, którego taki np. Magellan nie oferuje (o pOSie nic nie wiem). jeżeli więc win98 jest nakładką, to spokojnie można nazwać nim również MUI (chociaż na ciut innej zasadzie), bo oferuje programom API.
Magellan to ulepszacz, a raczej zupełnie nowy, lepszy pulpit.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem