[#1] Udostêpnienie netu Ami poprzez PC
Witam. PC-ta mam podłączonego do neostrady modemem usb. Postaniwiłem poprzez niego udostępnić sieć ami. Kompy zcrossowałem, widzą się wzajemnie ale z amigi nie mogę wyjść do internetu. Ustawienia u mnie to ami: ip-10.0.0.2 gateway-10.0.0.1 pc: ip-10.0.0.1 maska dla obu 255.255.255.0. Podejrzewam że gdzieś w pc(win98) muszę jakąś opcję włączyć ale nie wiem gdzie. Z góry dziękuję za pomoc.
[#2] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@Kwasu, post #1

Może w końcu ktoś się odważy na napisanie adekwatnego artykułu? Gdybym się na tym znał, na pewno bym napisał, ale dla mnie (i jak widać nie tylko) jest to czarna magia.

[#3] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@Kwasu, post #1

W winMe (chyba nie ma tego w 98) jest "kreator sieci domowej" i tam jest taka opcja jak udostępnianie netu innym komputerom.
[#4] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@Kwasu, post #1

A serwery DNS wpisałeś?
Np. taki: 194.204.159.1
[#5] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@Marcin_G, post #4

tak
[#6] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@amigafan, post #3

Poszperałem i okazało się że w 98SE też to jest więc sobie doinstalowałem. Niestety tam gdzie zaznacza się urządzenie które łączy pc z internetem mam tylko wybór pomiędzy: karta-dialup a microsoft tv/video connection. Wszystko byłoby dobrze gdybym mógł tam wybrać modem usb.
[#7] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@Kwasu, post #6

hmmm z mojego doświadczenia to urzywając win 98SE trudno jest (o ile jest to w ogóle możliwe) udostępnić net również i drugiemu pctowi :) (wiem, że to żadna różnica :)) - walczyłem z tym kiedyś długo (chciałem udostępnić net drugiemu pc) - i niestety nic z tego nie wyszło: kompy sie widziały, możliwa była wymiana plików, udsotępnianie drukarki, ale neta za cholere nie mogłem udostępnić, mimo doinstalowania odpowiedniej usługi. Z winXP natomiast nie miałem większych problemów - po kilku minutach grzebania udostepniłem net mojej a1200....
[#8] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@jaro, post #7

Chłe chłe chłe, miałem to samo na W2000. Po prostu ta szalona aplikacja od tepsy blokuje zakładkę "Zaawansowane" we właściwościach modemu USB a właśnie tam trzeba zaznaczyć "Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie...", nie można włączyć to i nie można udostępnić.
[#9] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@Sylwester, post #8

Sam ustawiłem kiedyś udostępnianie neostrady przez modem usb drugiemu pecetowi więc wiem, że to na 100% możliwe.
Używałem do tego właśnie "kreator sieci domowej" ale ja tam gdzie zaznacza się urządzenie które łączy pc z internetem miałem "Program dial-up networking (Neostrada TP)" (czy jakoś tak) i właśnie to zaznaczyłem i działało. Robiłem to na winMe.
[#10] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@amigafan, post #9

Lepiej kup sobie router naprawde warto i zaoszczedzisz sobie nerwow.
Chodziaz wiem, ze da sie udostepnic neo na windzie 2000 moj kumpel udostepnia neta drugiemu pcujowi.

[#11] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@Denver, post #10

Udostępnić można ale instalując tylko sterowniki do neo bez tej g... aplikacji.
[#12] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@Kwasu, post #1

Miałem poprzenio w2000 + modem w pececie i udostępniony net dla amigi. Teraz mam xp + neo i udostępniam pegazowi. Więc się da. Modem do neo instaluje
[#13] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@MaaG^dA, post #12

..i się coś urwało... - jakby co - pisz na priv

[#14] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@Kwasu, post #1

win 98 nie ma takiej opcji - polecam programowego rutera - 'winroute' z firmy kyro www.kyro.com czy jakos tak

[#15] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@11MASTEr, post #14

Win98SE potrafi udostępnić sieć z modemu wewnętrznej sieci, bez dodatkowych programów, miałem tak kiedyś skonfigurowane i działało. Wymagało to instalowania nowych usług, zupełnie inaczej niż w Win2000 czy XP, gdzie wybiera się jedną opcję. Nie pamiętam jak to zrobiłem (było to kilka dobrych lat temu), ale było to według helpa z Win.
[#16] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@wali7, post #15

hm.. no to musze jeszczr popsrawdzac

(opieralem sie na wypowiedziach z portalu skretka.net)

[#17] Re: Udostêpnienie netu Ami poprzez PC

@11MASTEr, post #16

Na w98 spokojnie można podzielić net.Ma wbudowane w systemie udostępnianie internetu i dzielenie go na kompy (jeżeli masz switch).Jeżeli łączysz 2 kompy. a pomocą skrętki należy zrobić przeplot i będą śmigać bez switcha(ale tylko 2)Poczytaj w W98:
Start;Panel sterowania;Dodaj/usuń programy;Zakładka-Instalator Systemu Windows;Narzędzia Internetowe.Połączenie jest możliwe i na pewno działa.Jeżli będziesz miał problemto pisz.
[#18] Re: Udostepnienie netu Ami poprzez PC

@Kaz69, post #17

Wiem że w98se na możliwość udostępniania netu lecz u mnie to nie chciało działać. Zasugerowano mi abym dał sobie spokój i kupił router. Urzyłem więc routera programowego "winrouter" o którym wspomniał 11MASTEr i problem znknął :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem