[#1] Amiga dzisiaj
Witam wszystkich.

Ostatnio, szukając starych amigowych gierek pod WinUAE natrafiłem między innymi na PPA oraz stronę Execa. Jako że Amigi przestałem używać już grubo ponad 2 lata temu, jestem ciekawy, co się z nią teraz dzieje. Trochę poczytałem oba te portale i fora, ale pewnych rzeczy nadal nie wiem:

1. Pamiętam, że ostatnim właścicielem Amigi (czyli nazwy, systemu operacyjnego, architektury itd.) był Gateway. A kto nim jest teraz? Czy w ciągu 2 lat Amiga wiele razy zmieniała właścicieli?

2. Widzę, że pojawiły się dwie "nowe Amigi" - AONE i Pegasos. Patrząc na configi, to niewielki skok jakości w porównaniu ze starymi kartami PPC phase5. Pewnie się mylę, więc chętnie się dowiem, jak to z tymi sprzętami jest.

3. Co to za historia między AmigaOS a MorphOS. Kiedy ja schodziłem na peceta, to MorphOS był w planach, chyba nawet instalowałem jakąś demo wersję u siebie. Ale to było dawno, mało pamiętam. A jak jest teraz z systemami?

4. Widzę, że Elbox nadal istnieje :). Różne przygody z tą firmą bywały, jak ona "prosperuje" dzisiaj? Widzę również, że istnieje fajny sklep niemal ze wszystkim - eFunzine - przynajmniej wygląda bardzo przyzwoicie.

5. I ostatnia rzecz: ilu jest dzisiaj użytkowników Amigi? Zarówno tych starych, jaki i nowych?

Mam nadzieję, że ktoś mnie oświeci w tych sprawach, bo o wielu rzeczach nie mam pojęcia.

Dzięki.
[#2] Re: Amiga dzisiaj

@Marcin Marek, post #1

Marcin Marek napisał(a):

> Witam wszystkich.

Wszyscy Cie witaja
> Ostatnio, szukając starych amigowych gierek pod WinUAE
> natrafiłem między innymi na PPA oraz stronę Execa. Jako że
> Amigi przestałem używać już grubo ponad 2 lata temu,

Chyba troche dawniej niz 2 lata temu :)

> jestem
> ciekawy, co się z nią teraz dzieje. Trochę poczytałem oba te
> portale i fora, ale pewnych rzeczy nadal nie wiem:
>
> 1. Pamiętam, że ostatnim właścicielem Amigi (czyli nazwy,
> systemu operacyjnego, architektury itd.) był Gateway. A kto nim
> jest teraz? Czy w ciągu 2 lat Amiga wiele razy zmieniała
> właścicieli?

KMOS... przez jakis czas byla firma AMINO

> 2. Widzę, że pojawiły się dwie "nowe Amigi" - AONE i Pegasos.
> Patrząc na configi, to niewielki skok jakości w porównaniu ze
> starymi kartami PPC phase5. Pewnie się mylę, więc chętnie się
> dowiem, jak to z tymi sprzętami jest.

Ano mylisz sie - skok jakosciowy jest duzy - przede wszystkim dlatego, ze to niezalezne plyty, a dodatkowo inna szybkosc (coz G3/G4 moze nowoscia nie sa ale sa duzo szybsze od 603/604 i to nie tylko ze wzgledu na taktowanie...)

> 3. Co to za historia między AmigaOS a MorphOS. Kiedy ja
> schodziłem na peceta, to MorphOS był w planach, chyba nawet
> instalowałem jakąś demo wersję u siebie. Ale to było dawno,
> mało pamiętam. A jak jest teraz z systemami?

Morphos ma publiczna wersje 1.4.5 i niepubliczna 1.5 (oraz 1.666), natomiast AmigaOS4 ma tylko wersje niepubliczna.

> 4. Widzę, że Elbox nadal istnieje :).

Ano istnieje

> Różne przygody z tą
> firmą bywały, jak ona "prosperuje" dzisiaj?

tego nie wiem

> Widzę również, że
> istnieje fajny sklep niemal ze wszystkim - eFunzine -
> przynajmniej wygląda bardzo przyzwoicie.

ano istnieje

> 5. I ostatnia rzecz: ilu jest dzisiaj użytkowników Amigi?
> Zarówno tych starych, jaki i nowych?

trudno powiedziec ilu jest starych - natomiast wlascicieli nowych rozwiazan w pl jest cos kolo 60, choc moge sie mylic.

> Mam nadzieję, że ktoś mnie oświeci w tych sprawach, bo o wielu
> rzeczach nie mam pojęcia.

Badz oswiecony zatem

> Dzięki.

n.p. kszynka jablek sie nalezy :))

[#3] Re: Amiga dzisiaj

@Marcin Marek, post #1

Po Gatewayu mieliśmy firmę Amino, która następnie wykupiła prawa do nazwy Amiga i stała się Amiga Inc. Jedyną pożyteczną rzeczą jaką ta firma zrobiła, było udzielenie licencji Hyperionowi na pisanie Amiga OS 4.0. Następnie firma cichaczem sprzedała prawa do nazwy Amiga firmie-krzak o nazwie Itec, a ta z kolei stała się firmą-krzakiem KMOS, w międzyczasie Amiga Inc. zbankrutowała i została zlicytowana, a potem okazało się, że osoby kierujące Amiga Inc. są teraz zatrudnione w KMOS... Aktualnie prawa do nazwy "Amiga" ma właśnie firma KMOS. Jakie podejście ma KMOS do Amigi świadczy najlepiej chyba zawartość strony www.amiga.com.

Co do skoku jakościowego to nie można powiedzieć, że jest mały. Wydajność procesorów G3 i G4 z porządnym dwupoziomowym cache, na szybkich pamięciach (DDR w Pegasosie 2, SDRAM w pozostałych modelach) jest kilkanaście razy większa niż 603e w Blizzardzie PPC. Oprócz tego nowocześniejsze karty graficzne, dźwięk i sieć na płycie, USB, szybkie kontrolery dyskowe i tak dalej.

Historia między Amiga OS i MorphOS - na początku MorphOS miał być nowym Amiga OS-em, ale na skutek głównie osobistych animozji oraz fantastyki finansowej uprawianej przez Amiga Inc., MorphOS nie uzyskał praw do nazwy Amiga, a za AmigaOS zabrał się Hyperion. W związku z tym, w zasadzie MorphOS jest kompatybilny, ale nieoficjalny i nie ma praw do nazwy.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem