[#1] Amiga 500 - gry z komputera
Witam! Mam Amigę 500 oraz zwykły komputer. Na stronie są do sciągnięcia gry. Co zrobić aby odpalić je na mojej amidze? Mogą być ewentualnie gry z innej strony, ale jak wogóle zgrać jakąś grę na amige z komputera? Prosze o pomoc.
[#2] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@majk, post #1

A i jeszcze jedno. Bardzo prosze o dokładne wyjaśnienie.
[#3] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@majk, post #2

Przeszukaj dokładnie forum. Temat był poruszany parę razy, jest także na ten temat stosowny artykuł - TUTAJ.

P.S. Zapoznaj się uważnie z regulaminem.
[#4] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@majk, post #1

Nie to żebym sie czepiał, ale majk wyrazaj sie dokladnie bo jesli chodzi o mnie to na zwyklym komputerze nagrywam gry na Amigę a potem uruchamiam je na A500. Bez zadnych kombinacji.
Sciagam ADF z internetu uruchamiam program adf2disk, wkladam dyskietke od "zwyklego" komputera, chwila czekania i juz dyskietka gotowa.

ps.
A co to jest "zwykly komputer"?
Podpowiem tylko, ze odpowiedz nie jest prosta i niejednoznaczna :D
[#5] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@Norbert, post #4

No właśnie, mi też się wydaje że zwykły komputer to jest na przykład Amiga 1200 z procesorem 040/40Mhz i 32 MB RAM przynajmniej, oczywiście podłączona do internetu

[#6] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@Norbert, post #4

Norbert napisał(a):

> Nie to żebym sie czepiał, ale majk wyrazaj sie dokladnie bo
> jesli chodzi o mnie to na zwyklym komputerze nagrywam gry na
> Amigę a potem uruchamiam je na A500. Bez zadnych kombinacji.
> Sciagam ADF z internetu uruchamiam program adf2disk, wkladam
> dyskietke od "zwyklego" komputera, chwila czekania i juz
> dyskietka gotowa.
>
> ps.
> A co to jest "zwykly komputer"?
> Podpowiem tylko, ze odpowiedz nie jest prosta i niejednoznaczna
> :D

czyli chodzi o program ADF tak?? A z jakiej strony ty ściągasz gry
[#7] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@grxmrx, post #5

grxmrx napisał(a):

> No właśnie, mi też się wydaje że zwykły komputer to jest na
> przykład Amiga 1200 z procesorem 040/40Mhz i 32 MB RAM
> przynajmniej, oczywiście podłączona do internetu

E tam! Amiga to jest komputer niezwykły! Jak śmiecie takie rzeczy opowiadać i to jeszcze na forum rulezowców! ;)

[#8] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@majk, post #6

Legalnie gry można pobrać np. z naszej strony (dział Rodzynki) i np. http://www.back2roots.org
adf2disk to program, który uruchomisz na Amidze, służy do nagrywania obrazów dyskietek (adf-y) na dyskietki.

[#9] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@grxmrx, post #8

Na "zwykłym komputerze" czyli pc jak sie domyslam nie nagrasz dyskietek działających na Amigę. ADF to "rodzaj plików" (chyba dobrze to ująłem :D) do postaci ktorego zgrywane są dyskietki Amigowe. (Cos takiego jak ISO) Jesli chcesz sciągniete gry zrzucic na Amige zeby w nie grać na Amidze musisz mieć system (WORKBENCH) i stacje PC0: zeby móc odcztywac dyskietki PCtowe. Jesli masz Workbencha na Amidze to mozemy pomagać dalej , ale jesli go nie masz nie zrobisz nic. Chyba ze zrobisz kopię dyskietek z Workbechem od jakiegoś Amigowca ktory je ma , ale pamiętaj ze są one wtedy nielegalne gdyż kazdy egzemplarz Amigi powinien mieć swoje dyskietki z systemem (workbench) Miłej zabawy z Amigą :D

pozdro

[#10] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@malin666, post #9

Powiem dokładniej. Moja amiga niema nawet żadnego twardego dysku - niema żadnej pamięci. Kiedy ją uruchamiam mam od razu zapodać dyskietke. Dlatego też chodzi mi o to czy da się zrobić tak, żeby ściągnąć gry z internetu wrzucić na dyskietkę i od razu po włożeniu dyskietki grać w nie na amidze
[#11] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@majk, post #10

oczywiscie gry przeznaczone na amige
[#12] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@majk, post #10

Twoja Amiga nie ma pamieci to jakim cudem ona dziala? ;)
Kolego temat przenoszenia gier z netu w ADF-ch na Amige byl juz walkowany na forach wiec laskawie przejzyj strasze watki a znajdziesz odpowiedz.
[#13] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@majk, post #10

Dlatego też chodzi mi o to czy da się zrobić tak, żeby ściągnąć gry z internetu wrzucić na dyskietkę i od razu po włożeniu dyskietki grać w nie na amidze

Dla zwykłego śmiertelnika NIE DA SIĘ
Dla osoby znającej się na rzeczy - DA SIĘ, ale trzeba się przy tym nieźle namęczyć i dokupić stosowny osprzęt do peceta.
[#14] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@majk, post #11

To kup sobie specjalną kartę na PCI do twojego normalnego komputerka, która umożliwia nagrywanie na pecetowych stacjach dysków amigowy format. Jak się to cudo nazywa to teraz nie pamiętam. Ale była w newsach o nim mowa.
[#15] Re: Amiga 500 - gry z komputera

@mailman, post #13

Jesli nie masz kompletnie zadnej dyskietki do Amigi to mozesz sobie odpuscic. Amiga to nie grzyb - spokojnie działa bez dysku - pamięc ma tylko ze RAM - dysk Amidze 500 jest powiecmy zbędny :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem