[#1] Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!
Proszć was o pomoc. Pożyczyłem od kumpla Amige 1200 i prez przypadek zacząłem formatować twardy dysk. Jak sić zorientowałem to wziąłem zastopowałem ale zniknął drive "Work" i teraz jak włączam amige to wyskakuje okno "Please insert Work into any drive" (coś w tym stylu). Co zrobić?? Jak to odzyskać?? Prosze o jak najszybszą odpowiedź. Wolałbym aby odpowiedź nadeszła pod nr +48697809408. Jeżeli nie możecie to na mail: bolec13@o2.pl - z góry dzićki.
[#2] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #1

Bolec napisał(a):

> prez przypadek zacząłem formatować twardy dysk.

Może to i brak taktu i lekki OT, ale jakim cudem można przypadkowo sformatować partycję/dysk to ja nie wiem. :P

[#3] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Kokos, post #2

Może to i brak taktu i lekki OT, ale jakim cudem można przypadkowo sformatować partycję/dysk to ja nie wiem.

Teoretycznie jest to możliwe, wystarczą dwie pomyłki. Praktycznie takich cudów to nawet mój 4-letni synek nie dokonał, który ostro miesza na A1200 przy próbach odpalania gierek ;)

A wracając do tematu, to AmigaOS 3.x nie posiada sam w sobie narzędzi do ratowania danych z HDD. Musisz użyć zewnętrzengo programu np. DiskSalv, oczywiście 100% pewności że uda Ci się wszystko odzyskać nigdy nie masz.

[#4] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #1

Masz problem...jakbys dal QuickFormat to odzyskasz wszystko. To czego nie sforatowales, odzyskasz za pomoca QuarterBackTools lub AmiBackTools. Jezeli HD mial inny filesystem niz FFS...to trzeba przypomniec sobie backup systemu z CD/CDRW. Miejmy nadzieje ze kolega byl na tyle spostrzegawczy i z robil to.
[#5] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #1

przerwales formatowanie więc partycja jest nodos.

jesli był FFS:
sformatuj ja na nowo, z opcją quick i nazywajac WORK. nic na nia nie kopiuj i w ogole jej potem nie ruszaj. odpal z innej partycji disksalv i przeskanuj work: jesli nic nie nadpisywałes ani nie cudaczyłes to odzyska wszytskie dane, jakby czegoś brakowało to amiquaterbacktools..

jeśli był SFS:
odpal sfssalv i próbuj odzyskac dane kopiujac je na inna partycje, pogódź się z tym że część danych jest zniszczona. od twojego szczęścia zależy jak dużo odzyskać.

jesli był inny file system albo nie masz zielonego pojęcia o czym tu piszemy:
kup co najmniej 1l wódki na łebka, wypijcie i usiądźcie do tej amigi. rano staraj się wytłumaczyć koledze że to on coś zjebał bo ty nie masz o tym zielonego pojęcia :)
[#6] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Valwit, post #5

Cool!!

[#7] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Valwit, post #5

świetne, szczególnie ostatnie zdanie

[#8] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #1

hehe...poprostu masz talent, powinni Cię wynając do Microsoftu :) do testowania ich Dos-ów czy tych nowszych....windows-ów :)

[#9] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@krismiszcz, post #8

szczerze jak nie zrobil sobie twoj kolega jakiejs dyskietki startowej to powysze tu przyklady naprawy i tak sa skazane na niepowodzenie. bo powiedzcie jak sobie kolo zrobi dyskietke bootujaca aby odpalic ten soft?? na pc pod uae

[#10] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@jimiche, post #9

nie pisał że skasował partycje bootujaca. co wiecej: fakt że system woła o work: wskazuje że z czegos botuje i w trakcie tego chce work:
[#11] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #1

Amiga się odpala - co więcej chodzi! A na tej partycji były tylko jego poinstalowane gry. Chodzi tylko o to żeby jakoś ją odzyskać - chociaż pustą (wtedy go przeprosze i powiem że nie wiedziałem co robię, w końcu nic poza grami tam nie było a gry da sie jeszcze raz zainstalować). Bo jak mu oddam w takim stanie a np. bedzie chciał sprawdzić czy mu nic nie speprzyłem to sie zorientuje. Moge też liczyć na cud że ja postawi i niech stoi (ma 3 kompy w domu więc amigi albo wogóle nie używa albo rzadko). Jeśli nie jest to trudny proces to mozecie mi opisać w jaki sposób stworzyć w tym czymś (czytajcie - amiga czy tam workbench) partycję?? Dzięki tym którzy odpowiedzieli za odpowiedź i tym którzy odpowiedzą też dziekuję (ale sensownie a nie że mam talent :D).
[#12] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #1

PLEASE INSERT DRIVE WORK IN ANY DRIVE - jak potem klikne 4 razy cancel (dokładniej już tego nie opisze :P) to mi sie pojawia główny ekran (tak jakby pulpit) Workbencha na którym mam RAM Disc, Workbench i HD1??? przy czym to ostatnie pojawiło się właśnie po tym formacie zatrzymanym. Jeszcze jedno - nie mam żadnych dyskietek z Workbenchem, chyba że z jakiejś stronki można ściągnąć. Mam tylko pare programow takich jak X-Copy pare antywirusów, Amiga Tools i inne. Prosze pomóżcie!!!
[#13] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #12

Wszystko opisał ci Valwit.
Partycja nadal istnieje, nie musisz jej tworzyć od nowa.
Zaznacz to HD1??? i z górnego menu Icon (Ikona) wybierz polecenie Format. Gdzieś tam też powinna chyba być opcja quick do zaptaszkowania, to ją zaznacz. Będziesz wtedy mógł odzyskać dane jednym z programów przeznaczonych właśnie do tego celu. Ale nie dam głowy że w oknie do formatowania jest opcja quick bo daaawno tego nie używałem (będzie ze 4 lata ponad) jak większość użytkowników Amig chyba :D
[#14] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@R-Tea, post #13

Ale nie dam głowy że w oknie do formatowania jest opcja quick bo daaawno tego nie używałem

Zamiast quick może być ewentualnie "Formatuj szybko" :D

[#15] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #11

No to dokończ formatowanie tej partycji i nazwij ją Work. Będziesz miał ją taką samą jak była tylko pusta.
[#16] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Mufa, post #14

.. hmm a te odwołania to nie jest przypadkiem coś co woła ze sturtup-sequence?
Pozatym zgadzam się z Valwitem - 1l powinien załagodzić wszystko :D

Jakbyś jeszcze zapodał skąd jesteś, to może by ktoś do Ciebie podskoczył i ci pomógł własnoręcznie, a tak...
[#17] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@TJindy, post #16

Ciii....wyprzedasz fakty. To że prawdopodobnie U-S do czegoś ma odwołania, to tym zajmiemy się później :) Najpierw trzeba zobaczyć co się da odzyskać z worka .

Chociaż, może najpierw poprawić U-S żeby system się cały wczytał. Zawsze to wygodniej przy wszelkich naprawach.

Dobra, bierz CEDa, czy jakikolwiek edytor textu, wczytaj ten plik:
Dh0:S/Startup-Sequence wyszukaj linijkę gdzie jest odwołanie do User-Startup i wstaw na początku tej linijki średnik.

[#18] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #1

Ktoś wcześniej pytał skąd jestem - juz odpowiadam - ze Strzelina - to takie małe miasteczko koło Wrocławia. Jeśli ktos byłby skłonny wpaść niech napisze a ja podam dokładniejszy adres. Próbowałem już formatować do końca i jest nowy problem. Jak zaznaczam te HD1??? i daję Icons > Format to nic się nie dzieje. Dlaczego? Poza tym mój kumplel jest abstynentem :/. No i co teraz?? Błagam wymyślcie coś!!! Pomocy! :(
[#19] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #18

No i co teraz?? Błagam wymyślcie coś!!! Pomocy!

Nic nie probuj formatowac do konca. Sformatuj za pomoca QuicFormat (formatuj szybko). Jezeli nie dziala formtowanie z gornej belki, to wejdz do partycji systemowej, do katalogu "system" (jezeli nie widac ikony z katalogiem system, wtedy musisz z gornej belki w menu "okna", wyswietlic wszystkie pliki). Odszukaj ikone "format" i kliknij dwa razy. Nastepnie wyskoczy okno formatowania i teraz...UWAGA - DOKLADNIE ZAZNACZ DRAWER ktory niechcaco sformtowales. Gdy zaznaczysz cos innego, to narobisz jeszcze wiekszego bigosu.
Po odpowiednim zaznaczeniu i sformatowaniu za pomoca opcji QuicFormat, musisz odplic program typu QuarterBackTools i odzyskac pliki. Mozna na ta sama partycje, jednk bezpieczniej bedzie na inna (lub nawet inny HD).
[#20] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Andrzej Drozd, post #19

Aha, przed ekspyrementowaniem z QuarterBackToolsem, pocwicz odzyskiuwanie na dyskietce. Czyli nagraj na nia jakis katalog i plik. Zrob jej QuickFormat (jak zwykle pamietaj aby nie sformatowac czegos innego) i probuj odzyskac katalogi i pliki...
[#21] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #1

Dzieki - będę próbował. :) Jeszcze jedno - czy ten program o którym pisałeś do odzyskiwania danych jest w workbenchu czy musze go skads wytrzasnąć?
[#22] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #21

Jak chcesz to ci go podesle, tylko musisz sformatowac dyskietke 720kB (jeden otwor, ten pusty po drugiej stronie zabezpieczenia, musi byc zaklejony np. szkotem). Na pececie (a szczegolnie na WinXP) raczej nie sformatujesz tej dyskietki, ale z uzywaniem nie bedzie problemu. A wiec jak sformatowac pod Ami:
W pisz na Ami z gornej belki w "wykonaj polecenie" (w execute command), komende:

mount pc0:

Po wlozeniu dyskietki, oprocz df0: powinna sie pojawic ikonka pc0, wiec sformatuj ja. Jezeli sie nie pojawi, wtedy musisz zastosowac trick z odszukaniem ikonki "format" (ktory opisalem wczesniej) i przed formatowaniem zaznacz pc0:
[#23] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #21

Aha, ale na poczatku sprawdz w programach/naprawiaczach, poniewaz moze kolega go umiescil na HD. Sprawdz moze tez czy ma jakas wyszykiwarke, to bedzie latwiej odszukac.
[#24] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #1

DZIĘKI WSZYSTKIM KTÓRZY SIĘ ODEZWALI Z POMOCĄ - Z DUMĄ OŚWIADCZAM ŻE WSZYSTKO SIĘ ODZYSKAŁO :) :D
[#25] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #24

Szcześciarz! Ale byś wciry dostał... :P

[#26] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #24

Stary, watpie!
Jestem tak wredny i zadnemu bydlakowi nie popuszcze!!!
[#27] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Andrzej Drozd, post #26

Hmmm...........Mowicie o Mnie?
Macie problem...

[#28] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Andrzej Drozd, post #27

Eee? Chyba straciłem wątek bo ostatnich 2 postów nie kumam kompletnie. :P

[#29] Re: Zrąbałem amige qmpla - POMOCY!

@Bolec, post #24

No i tym sposobem przybył następny przeszkolony w używaniu amigi :) człowiek (fakt, ze tylko w odzyskiwaniu danych, ale...)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem