[#1] Cud techniki :D
A wiec jak w temacie mam w domu cud techniki , to znaczy drukarke jakas stara Epsonke 440 i nie wiem jak w niej przedmuchac dysze, dawno jej nie uzywalem. Pobiera karte i tylko tyle kiedys cos tam drukowa, ale dawno nie uzywalem.
Prosze o pomoc :)

[#2] Re: Cud techniki :D

@Denver, post #1

Polecam serwis www.druknet.pl, tam sa wszystkie materialy do uruchomienia drukarki.

[#3] Re: Cud techniki :D

@Denver, post #1

"Epson Stylus-Color 440"? Można samemu próbować oczyścić dysze, ale czeka Cię sporo roboty. Drukarkę MUSISZ właściwie całkowicie rozebrać. EPSON ma dysze zamocowane w karetce a nie w zbiorniczkach (co pewnie zauważyłeś). Musisz wymontować całą karetkę z prowadnic, porozłączać wszystkie taśmy, pasek zębaty, przewody itp. Karetka jest trzymana kilkoma zatrzaskami (o ile pamiętam). Gdy ją wyjmiesz z drukarki, połóż karetkę głowicami w dół na podstawku z wodą i zostaw tak na 24-48 godzin. Potem przetrzyj je bibułą (delikatnie!), możesz je próbować też "przedmuchać" strzykawką z wodą wtryskując wodę od strony kartridży. Ale rób to z wyczyciem, nic na siłę.
Potem złóż wszystko z powrotem i - jak będziesz miał szczęście to będzie OK. Jeśli nie, powtórz wszystko. Jeśli po kilku próbach się nie uda - serwis.
Sam reanimowałem tak kilka(naście?) drukarek EPSONa i 80% ruszyła.

Roboty czeka Cię jednak sporo.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem