[#1] wewnętrzna FDD 1,76 do A1200
Witam!
Pytanie może prostawe ale pytam...
Jak rozpoznać czy moja wewnętrzna stacja dysków w A1200 jest 880kb czy 1,76MB?
Czy jak sformatuje na PC dysk na 1,44MB to powinna mi Amiga zobaczyć w napedzie PC0?
W jakich Ami 1200 były montowane seryjnie?

[#2] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@martinflash, post #1

Fabrycznie w A1200 były montowane raczej stacje DD (880 kb) ten test z tymi dyskietkami moze ci potwierdzic czy masz stacje HD czy DD. Ale jeśli masz pewność że ta stacja nie była od początku wymieniana to na 99% jest to DD. Żeby stacja HD zamontowana w Amidze czytała dyskietki HD musiała ona posiadac przeróbke polegającą na tym że podczas pracy z dyskietkami HD o połowe zmniejszana jest szybkosc silniczka w stacji dyskietek czy coś :D

pzdr

[#3] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@martinflash, post #1

Czy jak sformatuję na PC dyskietkę na 1,44MB to powinna mi Amiga zobaczyć ją w napędzie PC0?

Dokładnie tak.
Pozdro.

[#4] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@Kitech, post #3

Jesli stacja to AMIGOWSKA STACJA HD 1,76MB, to TAK, BEZ PROBLEMU.

Jesli jest to zwykla pecetowska HD 1,44MB(taka jak np. fabrycznie montowano w A1200 by Escom jako amigowska 880kB - te w ktorych byly problemy z dyskietkami NDOS), to NIE, RACZEJ NIE DA RADY, choc ktos kiedys pisal sterowniki i moze sie juz cos zmienilo...

A najprostszym(/najszybszym/najtanszym/najlepszym?) sposobem na Amidze na dyskietki pecetowe jest stacja LS-120 podlaczana pod kontroler IDE.
[#5] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@Masta Krishna, post #4

Na Allegro swego czasu te stacje(LS-120) chodzily za 19zeta.. A jesli wierzyc w to co kiedys pisal Elbox - czyta ona dyskietki szybciej niz zwykla pcetowska stacja.. Wiec warto...
[#6] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@Kitech, post #3

No nie tak od razu! Najpierw trzeba zamontować urządzenie PC0:! Na 90% w tej Amidze jest stacja 880kB, więc żeby PC0: odczytało dyskietkię musi ona być sformatowana na pececie na 720kB
[#7] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@Jerzy, post #6

Przeciez napisal, ze w PC0, nie??
Juz sie troche rozpisalem nt. problemu z dyskietkami HD...
[#8] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@martinflash, post #1

Hej,
Jeżeli masz Amigę ze stacją wewnętrzną "standardową", nieważne czy typ ESCOM, czy C=, to nie przeczytasz dyskietki 1,4.
PC0: to kawałek softu, który umożliwi Ci odczytanie (sformatowanie również) dyskietki w formacie MSDOS 720KB. I to wszystko na co możesz sobie pozwolić z tą stacją...
Jak rozpoznać?
100% stacji defaultowo montowanych w A1200 NIE było 1,76MB, więc chyba nie ma problemu. Seryjnie to było montowane chyba tylko w A4000. Taka oszczędność C= dotycząca modelu A1200...

Jeżeli natomiast masz skądś stację 1,76, to nie powinieneś mieć większych problemów z odczytem 1,4MB. Tylko nie wiem, czy tu CrossDOS działa, czy trzeba innych sterowników.

Pozdrawiam
[#9] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@bartek, post #8

Jeżeli stacja jest 1.76, to po zamontowaniu PC0: dyskietki 1.44 są czytane automatycznie (działa - sprawdzałem). Rzopoznanie, czy dyskietka jest DD czy HD odbywa się wtedy automatycznie (przez logikę stacji) i nic nie musisz zmieniać - po włożeniu HD i próbie formatu będziesz miał możliwość formatowania TYLKO na 1.76 FFS i 1.44 FAT. Więc najporściej sprawdzić jaka stacja, wkładając do niej dyskietkę HD (czyli 1.44) - i sprawdzić czy komputer zaproponuje formatowanie 880 kb czy 1.76 MB.
Jeśli posiadasz dyskietki HD sformatowane jak rzadkie (w zwykłej stacji DD), to stacja HD ich nie odczyta - musisz albo zakleić drugą dziurę, albo sformatować dyskietkę na HD.
[#10] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@wali7, post #9

Nikt nie wspomniał jeszcze o problemach z odczytywaniem przez PC0: dyskietek sformatowanych pod Windowsem. Proponuję ściągnąć z Aminetu FAT95, zainstalować i takie dyskietki odczytywać z urządzenia MS0:
[#11] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@Jerzy, post #10

Nie spotkałem problemów z PC0. Co ciekawe od zawsze używam do tego CrossDOSa dołączanego do systemu.
[#12] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@Jerzy, post #10

przecież możesz podmienić wpis filesystemu w mountliście na ten z FAT95, i wszystko będzie grało - pod Commodorowskim PC0:
[#13] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@wali7, post #12

Nie wiem czy ktoś już o tym wspomniał, więc tak na wszelki wypadek:
jeśli formatujesz dyskietkę na PC (na 720kB lub 1.44MB) to musi mieć ona nazwę (disk label). Dla PC to w sumie obojętne, ale Amiga taką dyskietkę potraktuje jak NDOS.

[#14] Re: wewnćtrzna FDD 1,76 do A1200

@Masta Krishna, post #5

Masta Krishna napisał(a): > Na Allegro swego czasu te stacje(LS-120) chodzily za 19zeta.. A > jesli wierzyc w to co kiedys pisal Elbox - czyta ona dyskietki > szybciej niz zwykla pcetowska stacja.. Wiec warto... Nie byłem specjalnie zainteresowany tym napędem ale na początku były jakies problemy z gęstymi dyskietkami. Kolejna wada to napęd zajmuje miejsce na tasmie, przy braku dodatkowego kontrolera moze to byc problemem. Predkosc odczytu czy zaoisu stacji dyskow w dzisiejszych czasach nie wydaje sie byc znaczaca. Jakis czas temu kiedy padla mi stacja w towerce zastanawialem sie nawet nad LS-120, zrezygnowalem, rozebralem stacje zewnetrzna i wstawilem do Amigi. Pozdrawiam

[#15] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@PopoCop, post #13

... potraktuje jako NDOS jeśli nie ma nazwy rzecz jasna

[#16] Re: wewnêtrzna FDD 1,76 do A1200

@PopoCop, post #13

Nieprawda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem