3,5" podlaczylem dysk maxtor 512M..."> zasilanie A600 hdd - problem :(
[#1] zasilanie A600 hdd - problem :(
witam,

panowie i panie, kupilem przelotke 2,5" -> 3,5" podlaczylem dysk maxtor 512MB, zasilanie zaczerpnalem z gniazda FDD i jednym slowem dupa:( amiga startuje jednak dysk nie buzuje tzn. nie obraca sie. brak zasilania! dodatkowo obraz na telewizorze dziwnie mruga. gdy wypne tasiemke z twardziela obraz jest normalny. i tu pojawia sie moje pytanie i zarazem prosba: czy pomoze odprowadzenie zasilania bezposrednio z gniazda zasilajacego mojej amiski? a moze wszystko jest w porzadku tylko problem lezy w czyms innym?

bardzo ale to bardzo prosze o Wasza pomoc. z gory dziekuje:*

--
Pozdrawiam,
Tomek PAYA
[#2] Re: zasilanie A600 hdd - problem :(

@PAYA, post #1

czy pomoze odprowadzenie zasilania bezposrednio z gniazda zasilajacego mojej amiski?

(nie uzywalem A600)

Jezeli nic nie jest uszkodzone to pomoze. Ogolnie plyty glowne Amig, sa kiepskie w zasilaniu dodatkowych "biblotek" - urzadzen.
Najlepiej kazde nowe urzadzenie zasilac z zewnatrz.
[#3] Re: zasilanie A600 hdd - problem :(

@Andrzej Drozd, post #2

aha, dodam - "malych" Amig :)
[#4] Re: zasilanie A600 hdd - problem :(

@PAYA, post #1

problemu szukałbym w zasilaczu. To jest stary dysk i na pewno ma niemałe wymagania co do prądu. Najprościej będzie albo dać silnieszy zasilach, abo wymienić dysk na nowszy, a najlepiej 2.5" (te laptopowe nawet stare żrą mało: w a600 mam 340 megową toshibe i działa bez problemu na oryginalnym zasilaczu)
[#5] zasilanie A600 hdd :((((

@PAYA, post #1

no i podlaczylem zasilanie tak jak pisaliscie (do gniazda zasilania, a wlasciwie pod) i dalej NIC. dysk ani tknie. hdd sprawny poniewaz dziala pod PC. teraz dla odmiany jesli wepne zasilanie i tasiemke do dysku na ekranie telewizora czarny ekran a diody w amisi swieca (floppy, power, disk). czyzby oryginalny zasilacz nie wystarczal?

mam dysk 2,5" z laptopa, dokladnie 2,1GB toshiba, no ale nie mam dwoch koncowek 2,5" na tasiemce. nigdzie tego nie mozna dostac. no i dupa!

--
pozdrawiam,
Tomek PAYA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem