[#1] Dysk SCSI
Witam! Chce sobie kupic A3000. Ma ona kontroler SCSI (chyba wszyscy o tym wiedza:]). I teraz pytanie: jaki musze kupic dysk (tzn. ile ma miec pinow, jaki kabel, itp. ogolnie wszystko na ten temat:]). Chce kupic dysk albo 2.1 GB albo 3.24. Jakich firm dyski polecacie?
[#2] Re: Dysk SCSI

@remas_lex, post #1

Hmmm...gniazdo wewnetrzne ma 50 pin wiec i dysk i tasma ma miec 50 pinczyli jesli chcesz podlaczyc dysk bez adapterow ,na zewnatrz ma 25(chyba) ...Polecam Seagate,Micropolis,IBM czy Quantum
[#3] Re: Dysk SCSI

@waldiamiga, post #2

Sorki za chaos w wypowiedzi...swiętuje wypowiedzenie z pracy...ehhh...
[#4] Re: Dysk SCSI

@waldiamiga, post #3

Dzieki:]. Wiec z tego co zrozumialem to mam celowac w 50 pinow:]. Ale nie sczailem o co chodzi z tym "25":D.
[#5] Re: Dysk SCSI

@remas_lex, post #4

25 pinowe wyjscie jest z tylu kompa (podobne np.do wyjscia monitora czy drukarki )..mozesz podlaczyc np.skaner,stacje ZIP itp.
[#6] Re: Dysk SCSI

@remas_lex, post #4

Po prostu w standardzie Narrow SCSI (bo taki masz w A3000) standardem jest 50 pin na taśmie, z czego ponad połowa to masa (pomiędzy liniami sygnałowymi - podobnie jak w ATA66). Tak więc we wtyczkach metalowych można spokojnie z tych pinów zrezygnować, stąd w zewnętrznych gniazdach tego standardu używa się 25 pinów. W przypadku dysku, a więc urządzenia wewnętrznego, potrzebujesz 50 pin. Urządzenia te mają często w nazwie N (od Narrow). Możesz też użyć 68 pin - przy użyciu stosownej przelotki. Prościej i bez problemów użyć dysk 50 pin.
[#7] Re: Dysk SCSI

@wali7, post #6

Aha, pytałeś też o inne rzeczy...
Kabel - taśma 50 pin SCSI (powinna kosztować grosze, można samemu zacisnąć). Ilość złączy na niej - tyle ile chcesz urządzeń, plus jedno na kontroler. Standard przewiduje max 8 urządzeń z kontrolerem licząc. Taśma może mieć bodajże 4 m. Każde urządzenie (kontroler w komp. też!) musi mieć własny ID (od 0 do 7), zazwyczaj ustawiany zworkami. Domyślnie kontroler ma 7 (nie wiem czy w A3000 też). Ostatnie urządzenie na taśmie musi być zaterminowane - zazwyczaj na dyskach jest zworka TERM, reszta nie może być zaterminowana. Jeśli ciągniesz taśmę od kontrolera, to on też powinien być zaterminowany (terminatory muszą być na obu końcach taśmy). Nieprawidłowa terminacja jest częstą przyczyną kłopotów z SCSI. Kolejność urządzeń na taśmie nie musi się pokrywać z ich ID.
Dysk po prawidłowej instalacji partycjonujesz tak jak dyski IDE - za pomocą HDToolBoxa. Potem format, przegranie systemu i powinno ładnie bootować z SCSI.
[#8] Re: Dysk SCSI

@wali7, post #6

Odradzam kupowanie dysku 68pin.
Nie musi zadzialac w odroznieniu od takiego 50pin.
A roznica w cenach (patrz na allegro) nie jest duza.

Pozdrawiam
[#9] Re: Dysk SCSI

@waldiamiga, post #2

Większość dysków IBM jakiech podłączałem do mojej A3000T miała jedną denerwującą cehcę. Co około 3 s przez 0.5 s "gadała" z kontrolerem (ładna dyskoteka lampki od HDD).
:S

[#10] Re: Dysk SCSI

@RadoslawF, post #8

No to teraz mniej wiecej czaje o co chodzi w temacie:]. Dzieki za pomoc! Pozdrawiam!
[#11] Re: Dysk SCSI

@Przemek Kowalczuk, post #9

Wydaje mi sie ze te starsze dyski scsi sa bardzo glosne bo maja duze obroty i stara technologia. Nowsze powyzej 7200obr tez musza byc glosne.
[#12] Re: Dysk SCSI

@Pawelek, post #11

A co myslicie o Seagate Barracuda 2.1 GB? Czy moze jakies lepsze propozycje? Bo celuje w dysk wlasnie 2.1 GB. A chce zeby byl szybki i "pancerny". Na halas nie zwracam uwagi, PC mnie przyzwyczail:D.
[#13] Re: Dysk SCSI

@remas_lex, post #12

Uzywam trzy barakudy ale 4GB, szybsze od IBMa, z zamknietej
obudowy nie sa specjalnie glosne.
Zastanow sie czy nie kupic od razu 4GB.

Pozdrawiam
[#14] Re: Dysk SCSI

@RadoslawF, post #13

Mysle ze 2.1 GB mi starczy spokojnie. 100 MB na system a 2 GB na dane. Wiecej chyba nie bede potrzebowal. Ale Thx:].
[#15] Re: Dysk SCSI

@remas_lex, post #12

Chyba nie wiesz jak dysk scsi potrafi wyć, miałem dysk 4GB taki właśnie pancerny dwukrotnie grubszy niż normalne, jak się rozpędzał to startujący odrzutowiec to przy nim ważka. :) I grzał się niemiłosiernie co mu na zdrowie nie wyszło, dostał zapalenia talerzy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem