[#1] Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!
Znacie jakiś złoty sposób na to aby plastik na ami przestał żółknąć i przywrocić go do pierwotnego stanu?

[#2] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@DiloN, post #1

Niestety przykra wiadomość - na żółknięcie nie ma sposobu. Żółknięcie jest wynikiem zmian w samej strukturze tworzywa - najszybciej od światła. Jedyna rada - umyć jak tylko się da i chronić od światła. Palenie też ją "psuje" wizualnie. Jak palisz - rzuć.

[#3] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@AlaN, post #2

Nie pale i nigdy nie paliłem, ale co ciekawe (A4000D) żółkną mi boki bardziej a front mniej :o Amige mam teraz schowana w szafce pod TV i jak siadam do niej to wyjmuje klawirke, wiec nawet nie można powiedzieć że słońce jej szkodzi :( Zaczyna mnie to drażnić bo A500 i C64 mi nie żółkną ...

[#4] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@DiloN, post #3

A co do mycia: tylko dyktą.

[#5] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@htn, post #4

A nie zrobi się niebieska?

[#6] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@htn, post #4

Obudowy komputerów, monitorów świetnie się myję Mr.Muscle (nawet marker schodzi).
[#7] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@DiloN, post #1

Przestać palić przy Amidze i ja umyć :)
[#8] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@DiloN, post #3

Czy aby nie masz malowanej obudowy A4000? Moja obecnie w piwnicy, bo mam Mirage, przeżyła już chyba wszystko. Nawet 4 lata w akademiku i dalej ma taki sam kolor.
[#9] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@DiloN, post #1

Proponuję umycie płynem w sprayu (pianką) na bazie amoniaku. Można dostać na stacjach benzynowych. Amiga mi nie zółknie, bo jest pomalowana na niebiesko , ale pecet to wszystko zniósł.Polecam

[#10] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@Lord_10up, post #9

A pewnie te plastiki sa takie, że gdyby je pomalować na żółto, to zaczęłyby blaknąć na kremowo

[#11] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@thorin_1979, post #6

A czy po jakims czasie nie żółkną albo się przebarwiają na inny kolor ?
[#12] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@kmilota, post #8

Nie malowana, oryginalna obudowa by C=
[#13] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@kmilota, post #7

Nie palę :S
[#14] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@DiloN, post #11

dykta niczego nie przebarwia. wręcz częściowo redukuje "zżółknięcie" (toż to w części zanieczyszczenia osadzające się w zakamarkach wierzchniej warstwy materiału - ona je wypłukuje/rozpuszcza). polecam. osoby wrażliwe powinny jednak używać rękawiczek gumowych, a w razie kontaktu ze skórą niezwłocznie spłukać wodą. zwłaszcza, gdy zalaniu uległ znaczny obszar (np. dłoń). "luzackie" traktowanie dykty grozi nudnościami, wymiotami, zasłabnięciem - nie żartuję. ja wiem, niektórzy to piją - ale po złożonej obróbce, wbrew obiegowym opiniom nie ograniczającej się do "filtrowania".

[#15] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@DiloN, post #1

Najlepszy jest AJAX BAKING SODA w spray'u. Ja czyściłem cały mój sprzęt łącznie z monitorem i rewelka !!! Wybiela usuwa najgorsze zabrudzenia i naloty i do tego nie niszczy nawet naklejek producenta. Polecam naprawdę warto !!!

[#16] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@DiloN, post #13

to zacznij - a potem rzuć

może wtedy przestanie żółknąć

[#17] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@Lord_10up, post #9

Niestety, nie pomogło... przetestuje chyba AJAXa...
[#18] Re: Moja Amiga żółknie !! Co z tym robić ?!

@Azzorek, post #15

A czy ten AJAX nie wyżera nieco plastiku ?? Troche sie boję ...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem