[#1] Problem z fast-atą...
Na początek konfiguracja mojego sprzętu:

Amiga 1200 (by C=)
Tower Elbox 1200
Zasilacz Elbox 200W
Blizzard IV 1230/50MHz + 68882 50MHz
kickstart 3.0
Fast-Ata 1200 rev. 3.0
16mb fast ram
HDD Quantum Fireball 4,3gb
FDD 1,76mb FDD 880kb
cd-rom LG52x, cdrw philips cdd3610

Na dysku miałem całkiem pokaźny zapas softu i AmigaOS3.0, MUI, MagicWB, NewIcons itp. ...

Opis problemu:
Podczas przeprowadzki wypadła mi fast-ata. Docisnąłem ją do gniazda, włączyłem Amigę i wyskoczył tzw. "black screen" czyli dysk nie pracował i cały czas był ciemny ekran. Docisnąłem ją jeszcze raz i Amiga nie uruchamiała się w ogóle (nawet zasilator nie pracuje - lekko się zdziwiłem).
Teraz w zależności jak docisnę fast-atę jest albo black screen albo amiga nie działa w ogóle.
Nie mam pojęcia co robić... Zresztą za fast-atę zapłaciłem w 97" około 1000zł i trochę mi szkoda...

Z góry dzięki za odpowiedzi i sorry za długi post ;)

Pozdrawiam, Tomasz.
[#2] Re: Problem z fast-atą...

@C64, post #1

> wypadła mi fast-ata.
trzeba było załozyć opaski zaciskowe - taka sytuacja nie zdarzyła by się;

>Teraz w zależności jak docisnę fast-atę jest albo black screen albo amiga nie działa w ogóle.
tak jak wyżej - zastosuj opaski zaciskowe - najpierw spawdź czy dobrze wkładasz fatę w podstawki.
W ogóle najpierw wyjmij rom z faty i włóż do płyty - sprawdzisz jedno i drugie. Jeśli będzie działać załóż fatę, ale tak jak się powinno ją mocować.

>Podczas przeprowadzki...
nastęnym razem nie przenoś ami lub wynajmij firmę transportową ;)

>Zresztą za fast-atę zapłaciłem w 97" około 1000zł i trochę mi szkoda...
ja w 1999 zapłaciłem 250PLN (niecałe) więc....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem