[#1] migotanie
Jak się pozbyć migotania obrazu ? Słyszałem o jakiejś przejściówce typu (flicker czy jakoś tak?) Hehe ta moja mała wiedza ;) Oglądam blaty innych Amigowców i płakać mi się chce, że ja mam tak kiepściutko... :( sharewerowy MagicWB i tio wszystko... Więc chciałem chociaż zwiększyć na moim telewizorku rozdzielczosc. I tu właśnie ten (interlejs - sory za polskie nazwy) Gdzie mógłbym takie coś znaleść i za ile ? Wiem, że to eliminuje migotanie. Dobra a teraz powiem coś od siebie, żeby nie było. Dłuuuga lektura. Więc od początku. Mając kiedyś Amigę CDTV byłem w siodmym niebie, a jak sobie jeszcze kupiłem do niej kilka kompaktów to o dwa wyżej ;) Sprzedając ją przesiadłem sie na grzyba. I tak ciągłem przez 5 lat. (5 lat życia w niewiedzy;) ) I tu okazja, kumpel sprzedaje Amisię 1200 za 150 zł z 3 flopami. I tak zaczołem. Chwilowo przestałem inwestować w PC i to co kiedyś była dla mnie marzeniem nie osiągalnym zaczęło przybierać realne widzenie. Teraz dorobiłem się Amigi w infinitiv z 030 42Mhz i 4 MB Fastu, 4xEide, twardym i nagrywarką. Ale niestety oprócz sporych chęci i workbencha 3.1 (mam też MakeCd i MagicWB i kilku pomniejszych) Nie posiadam wiele, wiedzy rónierz. Kilka komend w AmigaCLI i kuniec. Dlatego proszę o oświecenie o Wielcy. Co by tu zrobić, żeby (się nie narobić;) ) choć trochę więcej tego było na blacie... Dziękuję i pozdrawiam moich Guru Andrzeja Drozda i Arbuza. Dwie osoby, które na razie mi najwięcej pomogły.

[#2] Re: migotanie

@figaro_79, post #1

Witam
Jeśli chodzi o urządzenie eliminujące mruganie to zobacz na WWW.EFUNZINE.COM.
Jeśli otwierasz obraz z migotaniem to na aminecie powinien być
programik -Magic tv-,usuwa on migotanie na telewizorze,tylko ma 2 wady:
obraz może być otwarty do 16 kolorów i kolorki są troche blade.
Jaki masz o.s ?
Ładnie wyglądają nowe ikonki(newicons) są one od o.s.3.5
eśli masz 3.0 lub 3.1 to zainstaluj pakiet newicons(pewnie jest gdzieś na aminecie).
Pozdrawiam adam

[#3] Re: migotanie

@figaro_79, post #1

Jak zlikwidować migotanie? Najlepiej monitor SVGA (można kupić za grosze jakiś 14") i Multiscan albo jakiś tryb Dbl. Chyba, że lubisz stare gierki, wtedy dodatkowo oprócz monitora, tylko dla gier ScanDoubler. Jeżeli jednak uparłeś się na TV i chcesz mieć ładny blat, to albo 640x256 w 64 kolorach, do tego NewIcons (na Aminecie, najlepiej od razu ściągnąć GlowIcons) i przeskalować je w pionie na 2x mniejsze. Albo 640x512 i MagicTV i 16 kolorow. NewIcons można wtedy używać, o ile ustawi się odpowiednią paletę (polecam FullPalete - czy jakoś tak, oczywiście na Aminecie). Do tego VisualPrefs. Dzięki temu Twój blat nabierze blasku ;). Jakby co to zapraszam na priv, najlepiej na GG(1616373).
[#4] Re: migotanie

@figaro_79, post #1

Nic dodać nic ująć do komentarzy na temat migotania.Choć ja bym jeszcze dołożył żeby nie migotało PPC i BVizję (He,HE,He ) Dzięki za pozdrowienia. A guru nie jestem. Poprostu duzo siedzę przy Ami i uczę się od lepszych z Forum PPA. Pozdrawiam

[#5] Re: migotanie

@figaro_79, post #1

Najtanszym rozwiazaniem bedzie chyba kupno monitora Multisynchronicznego , na pewno bedzie tanszy niz FlickerFixer i/lub ScanDubler , np Microwitek 1438S .
Na nim tryby DblPal lub Multiscan , a na dodatek zadnych problemow ze starszymi gierkami .

[#6] Re: migotanie

@figaro_79, post #1

Dzieki za odpowiedzi... :) zabieram się za aminet ;)

[#7] Re: migotanie

@figaro_79, post #1

W twoim wypadku aby sië nie narobię, proponujë zakup i instalacjë AmigaOS3.9. No i oczywiôcie kup jakiô skandoubler i zabierz pecetowi monitor;) Szkoda oczu na telewizorze psuę.
[#8] Re: migotanie

@Krzysztof, post #7

Tylko, ze ja mam karte turbo z wlutowanymi na stałe pamiątkami 4MB :( Musial bym ja zamienic na cos szybszego. I do tego przejsciowka do monitora SVGA i skandoubler i OS 3.9. To za dużo jak na raz ( koszty, i tak sie wykosztowalem ostatnio, z enfuzine wziolem troche sprzetu :) ). Musze zaczac powoli. Najpierw karta turbo, tylko jaka ? Bo z 4MB Fastu na OS 3.9 dużo nie zwojuje. Pozdrawiam.

[#9] Re: migotanie

@figaro_79, post #8

Tu ci musza pomoc posiadacze A1200. Nigdy takowej nie mialem i nie kukowalem kart turbo do A1200. Natomiast jesli kupisz scandoubler (najlepiej zewnetrzny), to nie musisz juz kupowac przejsciowki do monitora SVGA.
[#10] Re: migotanie

@Krzysztof, post #9

I bede miał wszystkie rozdzielczosci na tym monitorze ? np. 640x512 bez interlejsu ? A stare gierki beda chodzic ? Dzieki i pozdrawiam :)

[#11] Re: migotanie

@figaro_79, post #10

Wszystkich rozdzielczosci nie, tylko te co AGA potrafi wyswietlic. Ale 640x512 spokojnie. Stare gry tez beda widoczne.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem